Презентація до уроку "Пустеля Атакама"

Про матеріал
У презентації піде мова про пустелю Атакама, яка вважається найбільш засушливою серед усіх відомих пустель світу, її практичне використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пустеля Атакама

Номер слайду 2

Сама суха в світі пустеля Атакама бере початок від кордону Перу і Чилі і простягається в довжину на 1000 км в напрямку півдня. Вона розташована вздовж узбережжя Чилі в безпосередній близькості від Тихого океану – найбільшої водної поверхні планети. Велика частина пустелі знаходиться на дуже великій висоті в горах. Загальна площа – близько 105 000 км2. Це приблизно розмір штату Нью-Йорк в Сполучених Штатах. Вона в 50 разів засушливіше, ніж Долина Смерті в Каліфорнії.

Номер слайду 3

Неймовірно суха пустеля отримує в середньому 10 мм опадів у рік. У багатьох місцях дощ не випадає протягом декількох років. Деякі місця не бачили опадів протягом 400 років. Сонячна радіація дуже інтенсивна через високу висоти і розрідженої атмосфери. Можливість життя в деяких місцях дорівнює нулю, там немає кліщів або скорпіонів, хижаків і їх жертв. Пустеля Атакама вважається найбільш засушливою серед усіх відомих пустель світу. На протязі більше чотирьох століть в цій частині нашої планети не випадало суттєвих опадів, а русла річок залишаються безводними більше як 120 тисяч років. Лише в окремих регіонах цієї пустелі дощ випадає один раз на десятиріччя, приносячи з собою шквали та негоду. Середня річна кількість опадів складає всього 1 мм. В зв’язку з цим в межах Атаками зареєстрована найнижча вологість повітря, що дорівнює 0 %.

Номер слайду 4

Основну кількість вологи приносять лише тумани, які не проникають вглиб пустелі і формуються на межі океанських вод та вузької берегової смуги. Такі тумани носять назву «каманчака». Цікаво, що пустеля Атакама знаходиться на узбережжі Тихого океану і по суті дана територія мала б достатньо зволожуватись. Однак завдяки впливу холодної Перуанської течії над прибережними водами океану формується зона високого атмосферного тиску, що перешкоджає руху повітря вгору і вивільненню вологи у вигляді опадів. Опади не випадають з простої причини. Дощові хмари не можуть подолати Анди, тому вся волога залишається в східній частині Південної Америки. До цього додається течія Гумбольта в океані, яка жене холодну воду від Антарктиди. Повітря над океаном, біля берегів Чилі, стає холодним і не може доправити вологу в пустелю.

Номер слайду 5

На відміну від звичайних пустель, таких як Сахара в Африці чи Мохаве в Каліфорнії, Атакама насправді має досить прохолодну середньодобову температуру, яка коливається в діапазоні від 0 ° C і 25 ° C. Хоча Атакама – сама суха пустеля в світі, але це зовсім не означає, що тут ніколи не випадає опадів. Ефект потепління над Тихим океаном в районі екватора змінює погоду в усьому світі і навіть у таких місцях, як сама безводна пустеля в світі, вірогідні дощі.

Номер слайду 6

Від більшості пустель Атакама відрізняється доволі помірною температурою, яка в середньому коливається в межах від 0 до 25 градусів. Лише опівдні температура може досягати відмітки 50 градусів. Після заходу сонця температура повітря різко опускається. На протязі години вона знижується на 40 градусів. Різкі перепади температури сприяють інтенсивному руйнуванню гірських порід, які стискуючись тріскаються з такими різкими звуками, що нагадують стрілянину. Основними формами рельєфу Атаками є піщані та кам´яні бархани, а також пологі схили, утворені на місці високих скель в результаті впливу процесів вивітрювання. Річки, що беруть початок в Андах і спускаються до східних окраїн пустелі розмивають численні солончаки та утворюють соляні озера. В умовах низької вологості ці озера швидко вкриваються товстою соляною кіркою, яка з часом руйнується і в цьому місці утворюються лагуни, що приваблюють до себе цілі зграї фламінго та інших водоплаваючих птахів.

Номер слайду 7

Більшість представників фауни і флори пристосувались до засвоєння вологи з повітря, або до використання її в мінімальній кількості для своєї життєдіяльності. Рослинний світ Атаками досить бідний і представлений в основному різними видами кактусів, чагарниками, лишайниками та синьо-зеленими водоростями. Основними представниками тваринного світу є плазуни, комахи, а також окремі види птахів, що селяться на прибережних скелях колоніями та живляться океанською рибою. Можливість життя в деяких місцях дорівнює нулю, там немає кліщів або скорпіонів, хижаків і їх жертв.

Номер слайду 8

Мінеральні багатства пустелі та значні запаси тихоокеанської риби здавна приваблювали до неї людей. За поклади селітри та мідні родовища велись численні суперечки між прилеглими державами. Тому люди населяють Атакаму, незважаючи на суворі умови проживання. На сьогоднішній день тут проживає близько 1 млн. людей. Проблему нестачі води жителі пустелі вирішують за допомогою «тумановловлювачів», які дають можливість збирати до 20 л придатної для пиття води за добу.

Номер слайду 9

Багато здивуються, якщо дізнаються, що більше мільйона людей проживають в пустелі Атакама сьогодні. Вони зосереджені в прибережних містах, шахтарських селищах, рибальських селах і в містах-оазисах. Міжнародні команди астрономів розташовуються в прибережній зоні пустелі і досліджують космічний простір завдяки ідеально чистому небу. Фермери в крайніх північних районах пустелі вирощують оливки, помідори і огірки за допомогою краплинної системи зрошення, заповнюючи брак води за допомогою глибинних водоносних пластів. Ланцюг покритих снігів конічних вулканів живлять талою водою долини, оазиси і соляні лагуни, завдяки чому нащадки доколумбових цивілізацій (в основному індіанці аймара і атакаменьо) змогли якось пристосуватися до проживання таких суворих умовах, пасуть стада лам, альпака і вирощують сільськогосподарські культури.

Номер слайду 10

https://webmandry.com.ua/pustelya-atakama-najbilsh-zasushlyva-pustelya-svitu/https://webmandry.com.ua/pustelya-atakama-najbilsh-zasushlyva-pustelya-svitu/http://travelworld.org.ua/articles/atakama-sama-suha-pustelya-v-sviti/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0

pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
10 жовтня 2020
Переглядів
3187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку