Презентація до уроку "Революція на граніті"

Про матеріал
Тема. Революція на граніті Мета: визначити причини та наслідки перебігу революції; наголосити на внеску української молоді у здобуття незалежності України; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки; удосконалювати навички роботи в парах, малих групах, вміння працювати з текстом підручника та Інтернет-ресурсами; формувати повагу до історичного минулого України. Очікувані результати. Після уроку учні/учениці зможуть:  називати дати, пов’язані з темою уроку;  застосовувати та пояснювати на прикладах терміни та поняття;  пояснити причини Революції на граніті та її значення у відновленні Україною незалежності;  визначати внесок української молоді у здобуття незалежності України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕВОЛЮЦІЯ НА ГРАНІТІ

Номер слайду 2

називати дати, пов’язані з темою уроку;застосовувати та пояснювати на прикладах терміни та поняття;пояснити причини Революції на граніті та її значення у відновленні Україною незалежності;визначати внесок української молоді у здобуття незалежності України. Після уроку ви зможете:

Номер слайду 3

Скористайтеся QR-кодом та виконайте тестування. ТЕСТУВАННЯ У ФОРМАТІ “ТАК/НІ”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Звільнення прем’єр-міністра УРСР Віталія Масола. Проведення в Українській РСР нових виборів. Проходження строкової військової служби громадянами України поза межами республіки тільки за їхньою згодою. Створення тимчасової комісії Верховної Ради УРСР із питання націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України. Відкладення підписання нового союзного договору між республіками СРСР

Номер слайду 6

Назва революціїПеріод революціїПричини. Головні учасники. Наслідки. Значення. Революція на граніті2 – 17 жовтня 1990 р. Бажання виходу країни з СРСР; невдоволення владою…Молодь, переважно студенти. Відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Революція стала успішним ненасильницьким політичним протестом проти чинної тоді комуністичної влади в Україні. Разом з іншими акціями громадянської непокори, що охопили Україну в жовтні 1990 р., вона заклала традиції демократичних форм протесту.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зі «Щоденника» Олеся Гончара: «До Києва стягуються війська. Біля Верховної Ради омоновці вчинили розправу над тернопільськими жінками... Місто вирує тривожно. На Хрещатику, розкинувши намети, оголосили голодівку студенти на знак протесту проти нав’язування Союзного договору. Девіз – “Краще вмерти, ніж жити в Радянському Союзі”. Бачу мученицькі юні обличчя. Серце розривається... На підтримку голодуючим прибули студенти з Омська, з Іркутська... Десятки тисяч студентів Києва вийшли на Хрещатик... У Верховній Раді України вже лунають голоси з вимогою... запровадити надзвичайний стан в Україні,тобто потопити студентські страйки в крові... Страшні ці в парламенті! Юхновський як голова комісії доповідає їм про вимоги голодуючих студентів, про те, що звідчаяні молоді люди готові на все “аж до масового самоспалення”, а у відповідь йому – регіт, жирне іржання цих парламентських жеребців! І серед таких – жити? Від таких ждати гуманних законів? Ні, неможливий з ними ніякий мир, ніяке порозуміння».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Погоджуюсь! Не погоджуюсь! Не впевнений!«Революція на граніті – молодіжна акція громадянської непокори з вимогою розпочати реалізацію положень Декларації про державний суверенітет України»

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацюватиматеріал підручникана с. 195 – 198.

pptx
Додано
14 листопада 2020
Переглядів
2246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку