Презентація до уроку РМ. Складання усних уявних картин образного бачення світу

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 6 класі РМ. Складання усних уявних картин образного бачення світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ. Складання усних уявних картин образного бачення світу.

Номер слайду 2

Без справжніх письменників нам було б сумно жити,нецікаво, світ знебарвив би, втратив би для нас сенс свого існування. Ми б, напевно, не вміли б любити, якби не письменники. Михайло Осадчий

Номер слайду 3

— Чи хотіли б ви стати письменниками?— Що, на вашу думку, для цього потрібно?

Номер слайду 4

- Які асоціації виникають у вас під час звучання слів стежка, блискавка, криничка, веселка, дим? Чи збігаються вони з образами віршів І. Калинця?— Пригадайте відомі вам художні засоби та з’ясуйте їх роль у літературних творах.— Доберіть епітети, метафори, порівняння до слів сонце, вітер, дощ, стежка. Чи легко це зробити?— Розгляньте ілюстрації учнів до віршів І. Калинця з циклу «Дивосвіт». Чи однаково ви бачите світ? Поясніть свою відповідь.

Номер слайду 5

— Які ще види мистецтва, окрім літератури й живопису, ви знаєте?

Номер слайду 6

- Прослухайте п’єсу композитора Г. Свиридова «Дощик». та однойменний вірш І. Калинця. Порівняйте образи дощу в музиці й поезії.— Складіть мінітвори, описавши словесно, як ви уявляєте дощ, сонце, хмарку, вітер тощо.https://www.youtube.com/watch?v=OSk. ADafh. X5c. Дощик. Випив суховійувесь нектар із квітки. Заглянула бджілка в гостінічим почастуватися. А в пана дощуворота дощаті.— Пане дощ, пане дощ,вийдіть-но з хати.— Нема батька вдома,а я — дощик.— Ну, то вийди ти —треба квітці помогти.— А я ліпше капустіза комір —ото сміху буде!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Завдання: доповніть кожен рядок віршика словами, які б відповідали на поставлені запитання і римувалися Польова мишка. Жила руда мишка (де?). Колосочків мала(скільки?). Зерно по зернині (що робила?),У глибоку нірку (що робила?). Не боялась мишка (кого?). Назбирала пуху (якого?),Настелила в нірці (що?),Щоб було де спати (коли?). Відповіді: у полі, доволі, тягала, ховала, нікого, м’якого, перинку, узимку

Номер слайду 9

Завдання: переставте слова у віршику так, щоб рядки римувалися. Страшно. Зайчик зщулився в кущах,Бо на нього страх напав: Зашелестить жовтий лист –Зайчик зиркне, затремтить,Жолудь з дуба упаде –Зайчик пряде вушками. Трава захитається – Охне зайчик: «Це сова!»Їжаки в листі хрюкнуть –Зайчик скочить: «Це вовки!»І помчиться із ліска. До ярка, через поле.

Номер слайду 10

«Як стати письменником» – п’ять порад від Сергія Демчука1. Багато читати та починати з оповідань. Людина, яка хоче написати щось класне, зазвичай багато читає сама. 2. Знайти однодумців. Знайти їх можна в соцмережах, на презентаціях, лекціях, фестивалях. Разом ви зможете влаштовувати читання й обговорення творів, привернути до себе увагу або принаймні повідомити, що ви є і що ви пишете.3. Відвідувати якомога більше лекцій відомих авторів. Навіть якщо ви вважаєте себе генієм і будете не згодні з ними в якихось творчих моментах, зможете відштовхнутися від цього й прийти до чогось свого. Крім того, завжди можна записатися на курси письменницької майстерності. Гірше від них точно не буде. А однодумців знайдете там точно.4. Відправляйте свої твори на всі відомі конкурси5. Як видати першу книжку. Якщо просто надсилатимете рукописи у видавництва, не факт, що хтось прочитає вашого листа, не те що твір. Треба знаходити людей, які працюють у видавництвах. Знайомитися. Чимось їх зацікавити. Й тоді пропонувати рукописи. Якщо у вас тисячі підписників у соціальних мережах і сотні лайків, це значно підвищує ваші шанси. Зрештою й це не є стовідсотковим рецептом успіху. У кожного автора свій шлях. 

Номер слайду 11

Сенкан Письменник

Номер слайду 12

Домашнє завдання Завдання: переробіть прозовий текст на віршований, не викидаючи слів, лише переставляючи місцями  Злодій Ми з сестричкою схотіли наловить трохи рибки. От сіли ми на березі…Зирк! І наш котик біжить! Ловим ми рибку й складаєм в траві в плетений кошик, а й не примічаєм того, що рибок тих дві тай дві!... Та ось я плотичку кину, кіт до неї – я у крик: «Ах ти , злодій! В річку кину!» Котик чмихнув…і утік!

pptx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
1118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку