Презентація до уроку Систематика – наука про різноманітність організмів. Принципи наукової класифікації організмів. Сучасні критерії виду.

Про матеріал
Презентація до уроку 10 клас.Рівень стандарту.Систематика – наука про різноманітність організмів. Принципи наукової класифікації організмів. Сучасні критерії виду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* *

Номер слайду 2

* *

Номер слайду 3

* * Ариадниіна нитка ботаніки – класифікація, без якої хаос. К. Лінней У біосфері існує більше 5 млн. різних видів живих організмів. До середини ХVIII століття системи були поліномінальными, тобто назва включала велику кількість латинських слів. 1753 г. К. Лінней – двотомна «Species Plantarum». К. Лінней (1707-1778)

Номер слайду 4

Багатовіковий досвід зоологічної і ботанічної систематики свідчить, що найрезультативнішим методом вирішення цієї проблеми є використання додаткових критеріїв для оцінки філогенетичного значення морфологічних ознак, або “зважування” ознак. Звичайні методи в систематиці : 1) морфологічний; 2) цитологічний; 3) біохімічний; 4) ультрамікроскопічний. * * 2. МЕТОДИ СИСТЕМАТИКИ

Номер слайду 5

* * Бінарна номенклатура

Номер слайду 6

* * МІЖНАРОДНИЙ КОДЕКС БОТАНІЧНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - ICBN МІЖНАРОДНИЙ КОДЕКС ЗООЛОГІЧНОЇ НОМЕНКЛАТУРИ - ICZN - виходить з необхідності точної та простої системи наукових знань, які б використовувалися вченими усіх країн; - назви таксонів даються не для того, щоб відобразити їх історію або ознаки, а для того щоб мати можливість посилатися на ці таксони та вказувати їх ранг; - кодекс представляє собою сукупність принципів та правил; - кодекс не має юридичної сили, а діє виключно на добровільній угоді систематиків; - дія кодексу розповсюджується на усі сучасні та викопні організми, які розглядаються як рослини, включаючи гриби.

Номер слайду 7

* * Велику теоретичну базу для систематики дав Ч. Дарвін з його еволюційною теорією. Виникло питання: Як можна класифікувати природу, яка постійно змінюється та еволюціонує? Однак, систематика не тільки інструмент в руках біологів, але й область досліджень. Систематика – фундаментальна наука, на якій ґрунтуються усі інші біологічні науки.

Номер слайду 8

* * Таксон – конкретна класифікаційна одиниця будь-якого рангу. .

Номер слайду 9

* * Еволюційна філогенія

Номер слайду 10

* * Німецький вчений Ернст Геккель вперше ввів термін «філогенез» у 1866 році

Номер слайду 11

* * Монофілетичне древо життя Гекеля та поліфілетичне Мережковського

Номер слайду 12

* *

Номер слайду 13

Що таке біорізноманіття? Які є види біорізноманіття? Хто вперше ввів даний термін? Що таке біосистематика? Хто вважається “батьком” систематики? Що таке бінарна номенклатура? Що таке філогенез?

Номер слайду 14

* * Воля – українська національна ідея,що записана на українському гербі,символом якого є сокіл (Ще з часів Київської Русі під цією назвою розуміють вид сапсан (Falco peregrinus). Дати систематичне положення цьому виду.

Номер слайду 15

* * Розглянути філогенетичне дерево та заповнити таблицю

Номер слайду 16

* * Дати систематичне положення: Шипшина собача Шимпанзе звичайний

Номер слайду 17

* *

ppt
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
2031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку