Презентація до уроку "Транспорт речовин по рослині. Взаємозв'язки частин рослини"

Про матеріал
Розробка презентації до уроку "Транспорт речовин по рослині. Взаємозв'язки частин рослини", містить цікаві факти про транспорт речовин. завдання для закріплення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Транспорт речовин. Взаємозв'язки між різними частинами рослин

Номер слайду 2

Ключові компетентності уроку: Знаннєвий компонент: сформувати в учнів знання про рослину як цілісний організм на основі узагальнення знань про функції її органів; визначити шляхи здійснення взаємозв'язків між різними частинами рослини, роль біологічно активних речовин в узгодженні роботи органів, сформувати поняття про фітогормони та фітонциди;Практичний компонент продовжити формувати науковий світогляд учнів, показуючи пізнаваність складних процесів, властивих рослинному організму, значення знань про ці процеси для практичного використання та гармонійного існування природи й людини; на матеріалі уроку продовжити формувати уміння працювати з малюнками й текстом підручника, порівнювати, застосовувати засвоєні знання для формування узагальнюючих положень, що ґрунтуються на цих знаннях, робити відповідні висновки; виховувати інтерес і бажання пізнавати особливості процесів життя рослин, розуміння їх значущості для людини, прагнення охороняти й берегти їх.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань і чуттєвого досвіду учнів. А. Робота з твердженнями «згоден - не згоден»:1. Рослини поділяють на листопадні та вічнозелені.2. У всіх дерев'янистих рослин відбувається листопад.3. Восени зелений пігмент хлорофіл руйнується.4. Листопад зумовлює зміна тривалості світлового дня.5. Липа та клен належать до вічнозелених рослин.6. Зменшення процесу випаровування води рослиною восени не впливає на листопад.7. Скидаючи листки, рослина позбавляється шкідливих продуктів обміну.8. Опале листя за допомогою бактерій, грибів, тварин розкладається і мінеральні солі, що при цьому утворились, знову використовуються рослинами.9. У вічнозелених рослин листки не відмирають протягом життя.

Номер слайду 4

Видозміни листка. Рослини. А вусики1 біла акація. Б колючки2 горох. В луски3 алое. Г прилистки4 цибуля. Д м'ясисті листки5 барбарис. Б. Складіть відповідні пари між видозмінами листка й рослинами, яким притаманні ці видозміни.

Номер слайду 5

Хто скаже, відкриє мені,Яку таємницю у тишіХовають рослини живі... (С. Єсенін)

Номер слайду 6

 По якій частині стебла пересуваються вода й мінеральні речовини?

Номер слайду 7

По яких шляхах пересуваються органічні речовини? Провідні тканини поєднуються в судинно-волокнисті пучки, часто оточені міцними волокнами механічної тканини. Судинно-волокнисті пучки проходять по всьому стеблу та  з'єднують кореневу систему з листям. Пересування води з розчиненими в ній мінеральними речовинами в рослині йде по судинах деревини у висхідному напрямку знизу вгору. Він залежить від сили всмоктування води клітинами кореневих волосків внизу і від інтенсивності випаровування нагорі. Коріння, поглинає воду з ґрунту, разом з нею постійно привносить в організм розчинені мінеральні солі. Потрапив із водою до рослини, солі не випаровуються, а залишаються в ній та утворюють так звану суху речовину. Накопичення сухої речовини в тілі рослини — результат спільної роботи коренів і листя. Висхідний тік води у рослині об'єднує всі органи рослини в єдине ціле. Крім цього, він необхідний для нормального водопостачання всіх клітин. Особливо він важливий для здійснення процесу фотосинтезу в листках.

Номер слайду 8

Пересування органічних речовин. Органічні речовини (вуглеводи), які утворилися в листках, надходять до всіх органів рослини по ситовидним клітинам лубу. При чому вони можуть переміщатися як вгору, так і вниз. Знаючи, як пересуваються в рослині поживні речовини, людина може керувати їх рухом. Наприклад, якщо обрізати бічні пагони у томата і винограду, можна направити до плодів ті органічні речовини, які використовувались при розвитку віддалених пагонів. Це прискорить дозрівання плодів і збільшить урожай.

Номер слайду 9

 Як можна довести, що корінь, стебло й листок пов'язані між собою транспортними шляхами?Робота з підручником ст 116, обговорення прочитаного

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Фітонци́ди (від грецької phytón — рослина і лат. caedo — вбиваю) — біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів.  Термін запропоновано Б. П. Токіним в 1928 році. Цим терміном вчені назвали речовини, які виділяються живими клітинами багатьох рослин для захисту від шкідників і хвороб.

Номер слайду 14

Цікаві факти. Як показали досліди професора Б. П. Токіна, кашка з натертої цибулі, часнику або хрону, покладена в закриту посудину з м'ясом або фруктами, оберігає їх від псування. Цікаво відзначити силу дії часнику на мікроби: туберкульозна паличка в висохлій мокроті залишається життєздатною до восьми місяців; карболова кислота і сулема вбивають її через 1-2 години; сірчана кислота вбиває мікроб туберкульозу протягом 30 хвилин, а фітонциди часнику — за 5 хвилин. Достатньо протягом трьох хвилин пожувати цибулю або часник, щоб убити в роті всі бактерії. Черемха виділяє найсильніші фітонциди (губителі мікробів), що містять синильну кислоту: найпростіші тварини — амеби, інфузорії — вбиваються фітонцидами черемхи в 5 хвилин.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити параграф 30 знайти та відповідно оформити цікаві факти про метод забарвлення рослин. яке це має значення і де використовується.робота може бути оформлена у вигляді невеликої презентації (до 5 слайдів)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 січня 2021
Переглядів
8841
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку