Презентація до уроку: "Травна система людини. Травлення у ротовій порожнині і шлунку"

Про матеріал

У презентації подано матеріал про будову та функції ротової порожнини, глотки, стравоходу та шлунку. Презентація проілюстрована численними малюнками та схемами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення у ротовій порожнині і шлунку. Травна система людини

Номер слайду 2

розщепленнявуглекислий газводаенергіятеплоутворення сполуквиконання роботи. Поживні речовини:білкижиривуглеводи. Травлення – це етап обміну речовин, сукупність процесів, які забезпечують механічне подрібнення і хімічне розщеплення поживних речовин, що надійшли до організму під час живлення, до простих, придатних для всмоктування та участі в обміні речовин. Функції травної системи:секреторна – вироблення ферментів, слизу тощо;всмоктування – надходження сполук у кров і лімфу;рухова – переміщення їжі;видільна – виведення неперетравлених рештків їжі;захисна – знешкодження бактерій

Номер слайду 3

Будова травної системитравний каналтравні залози:великі (слинні, підшлункова, печінка)дрібні (слинні, шлункові, кишкові)ротова порожнинаглоткастравохідшлуноктонка кишкатовста кишкапряма кишка з анальним отвором

Номер слайду 4

Органи травного тракту є порожнистими. Стінки травного тракту утворені трьома оболонками:зовнішня зі сполучної тканини;середня сформована непосмугованими м’язами;внутрішня підслизова сполучнотканинна;внутрішня слизовасполучнотканинна оболонкабрижавенаартеріялімфатична протокашари м’язівпідслизова оболонкаслизова оболонка

Номер слайду 5

Ротова порожнинагубатверде піднебінням’яке піднебінняпіднебінний язичокязикзівпіднебінні дужкипіднебінні мигдалики. Мигдалики – скупчення лімфоїдної тканини, що виконують захисну функцію. Язик аналізує їжу, переміщує та визначає її температуру, бере участь у вимові звуків

Номер слайду 6

Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжурізці

Номер слайду 7

Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжуіклорізці

Номер слайду 8

Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжуіклорізціпремоляри (малі кутні зуби)

Номер слайду 9

Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжуіклорізціпремоляри (малі кутні зуби)моляри (великі кутні зуби)Зубна формула:4 Х (2 + 1 + 2 + 3) = 32

Номер слайду 10

Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжукоронкашийкакоріньемальдентинпульпацемент. Емаль міцніше за дентин. Пульпа утворена сполучною тканиною, містить кровоносні судини і нерви, живить зуб. Зуби закладаються в ембріональний період, з’являються з 6 місяців – їх 20. До 11-12 років молочні зуби замінюються постійними – їх 28. До 25 років з’являються останні 4 зуби мудрості

Номер слайду 11

Ротова порожнинаязик. Язик – м’язовий орган, утворений посмугованими м’язами, вкритий багатошаровим плоским незроговілим епітелієм і слизовою оболонкою. Краї та верхня поверхня язикавкриті сосочками

Номер слайду 12

Ротова порожнина. Слинні залози – це травні залози, що виробляють слинупривушні слинні залозипід’язикові слинні залозипідщелепні слинні залози. Крім трьох пар великих слинних залоз у слизовій оболонці язика і ротової порожнини знаходиться велика кількість дрібних слинних залоз За добу у людини виділяється 1- 1,5 л слини. Склад слини: - вода, - муцин – формує їжу в грудочки, - лізоцим – сприяє загоєнню ран і знешкоджує мікроорганізми, - ферменти: амілаза розщеплює складні крохмаль до мальтози, мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози

Номер слайду 13

нервидовгастий мозокпроміжний мозоккора великого мозку. Слиновиділення - рефлекторний процес виділення слини в ротову порожнину, який виникає внаслідок подразнення смакових рецепторів їжею. Розрізняють слиновиділення: - безумовнорефлекторне (при подразненні рецепторів), - умовнорефлекторне (на вигляд і запах їжі). Слиновиділення регулюється  нервовими центрами, розміщеними в корі головного мозку, гіпоталамусі й довгастому мозку

Номер слайду 14

У ротовій порожнині відбуваються такі процеси:подрібнення їжі;первинне розщеплення їжі (вуглеводів);аналіз їжі;перемішування, зволоження і склеювання їжі;знезараження їжі;всмоктування деяких ліків

Номер слайду 15

Глотка носоглотка. Глотка з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. Довжина глотки 12-15 см. На рівні IV шийного хребця глотка переходить у стравохід. Хоани сполучають глотку з носовою порожниною

Номер слайду 16

Глотка Глотка з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. Довжина глотки 12-15 см. На рівні IV шийного хребця глотка переходить у стравохідротоглотка. Через зів глотка сполучається із ротовою порожниною. Глотка оточена мигдаликами, що утворюють кільце Пирогова

Номер слайду 17

Глотка Глотка з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. Довжина глотки 12-15 см. На рівні IV шийного хребця глотка переходить у стравохідгортаноглоткавхід у гортань

Номер слайду 18

Глотка Глотка з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. Довжина глотки 12-15 см. На рівні IV шийного хребця глотка переходить у стравохід

Номер слайду 19

У глотці відбуваються такі процеси:проведення їжі з порожнини рота до стравоходу;проведення повітря із порожнини носа у гортань. Ковтання - це комплекс рухових реакцій, які забезпечують перехід їжі через глотку й стравохід до шлунка. При ковтанні надгортанний хрящ опускається, запобігаючи надходженню їжі до трахеї

Номер слайду 20

Стравохід Стравохід - порожнистий орган, продовження глотки, тягнеться від VI шийного хребця через усю грудну порожнину, проходить крізь отвір діафрагми і закінчується на рівні ХI грудного хребця в черевній порожниніДовжина стравоходу 25 см. Основна функція стравоходу - рухова. Верхня третина стінки стравоходу утворена посмугованими, а нижче – гладенькими м’язамистравохід

Номер слайду 21

Шлунок Шлунок - порожнистий орган, найбільш розширена частина травного тракту з товстими м’язовими стінками. Об’єм шлунку – від 1,5 до 3 л, шлунок здатний розтягуватисьдіафрагмаворотартіло шлункудно шлунку

Номер слайду 22

Шлунок Шлунок - порожнистий орган, найбільш розширена частина травного тракту з товстими м’язовими стінками. Стінка шлунку складається з оболонок:внутрішня слизовапідслизовам’язовазовнішня серозна

Номер слайду 23

Шлунок Шлунок - порожнистий орган, найбільш розширена частина травного тракту з товстими м’язовими стінками. Залози слизової оболонки щодоби продукують 0,5-2 л шлункового соку. Шлункові залози містять декілька типів клітин: Додаткові клітини продукують слиз, що захищає стінки шлунку Обкладові клітини виробляють хлоридну кислоту, яка сприяє набряканню білків, перетворює пепсиноген на пепсин, має бактерицидні властивостіГоловні клітини накопичують пепсиноген, який перетворюється на пепсин і розщеплює пептидні зв’язки у молекулах білків, а також прохімозин, що перетворюється на хімозин для дії на білок молока. Ендокринні клітини виробляють гормони, що впливають на моторику травного тракту: соматостатин (пригнічує), серотонін (стимулює), гістамін (посилює вироблення хлоридної кислоти)

Номер слайду 24

У шлунку відбуваються такі процеси:фізична обробка їжі під дією хлоридної кислоти;хімічна обробка їжі під дією ферментів: - пепсин розщеплює пептидні зв’язки білків, - хімозин згортає білки молока, - желатиназа розщеплює білок желатин, - ліпаза розщеплює жири молока у дітей;знезаражування їжі;перемішування та проштовхування їжі;всмоктування води, спирту, солей, деяких ліків

Номер слайду 25

Чи маєте запитання?

Номер слайду 26

Відеоурок ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=x. ZQXa. Ri. Ca. Cs&t=81s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 17
Оцінки та відгуки
  1. Ковтун Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ободовська Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Kovalenko Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Примаченко Сергій Володимирович
    Надзвичайна робота !!!! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Пономаренко Лина
    Докладна презентація, чудова візуалізація. Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Слайчук Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Божко Неля Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Гевел Дар'я Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Головень Леся Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Ментух Соломія Іванівна
    Дякую за чудову розробку!!! Наочність на пояснення неймовірні!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Григор'єва Юлія Павлівна
    Як завжди, неперевершено! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 14 відгуків
pptx
Додано
4 жовтня 2020
Переглядів
23959
Оцінка розробки
5.0 (17 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку