У презентації подано матеріал про будову та функції ротової порожнини, глотки, стравоходу та шлунку. Презентація проілюстрована численними малюнками та схемами.
розщепленнявуглекислий газводаенергіятеплоутворення сполуквиконання роботи. Поживні речовини:білкижиривуглеводи. Травлення – це етап обміну речовин, сукупність процесів, які забезпечують механічне подрібнення і хімічне розщеплення поживних речовин, що надійшли до організму під час живлення, до простих, придатних для всмоктування та участі в обміні речовин. Функції травної системи:секреторна – вироблення ферментів, слизу тощо;всмоктування – надходження сполук у кров і лімфу;рухова – переміщення їжі;видільна – виведення неперетравлених рештків їжі;захисна – знешкодження бактерій
Органи травного тракту є порожнистими. Стінки травного тракту утворені трьома оболонками:зовнішня зі сполучної тканини;середня сформована непосмугованими м’язами;внутрішня підслизова сполучнотканинна;внутрішня слизовасполучнотканинна оболонкабрижавенаартеріялімфатична протокашари м’язівпідслизова оболонкаслизова оболонка
Ротова порожнина. Зуби подрібнюють їжукоронкашийкакоріньемальдентинпульпацемент. Емаль міцніше за дентин. Пульпа утворена сполучною тканиною, містить кровоносні судини і нерви, живить зуб. Зуби закладаються в ембріональний період, з’являються з 6 місяців – їх 20. До 11-12 років молочні зуби замінюються постійними – їх 28. До 25 років з’являються останні 4 зуби мудрості
Ротова порожнина. Слинні залози – це травні залози, що виробляють слинупривушні слинні залозипід’язикові слинні залозипідщелепні слинні залози. Крім трьох пар великих слинних залоз у слизовій оболонці язика і ротової порожнини знаходиться велика кількість дрібних слинних залоз За добу у людини виділяється 1- 1,5 л слини. Склад слини: - вода, - муцин – формує їжу в грудочки, - лізоцим – сприяє загоєнню ран і знешкоджує мікроорганізми, - ферменти: амілаза розщеплює складні крохмаль до мальтози, мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози
нервидовгастий мозокпроміжний мозоккора великого мозку. Слиновиділення - рефлекторний процес виділення слини в ротову порожнину, який виникає внаслідок подразнення смакових рецепторів їжею. Розрізняють слиновиділення: - безумовнорефлекторне (при подразненні рецепторів), - умовнорефлекторне (на вигляд і запах їжі). Слиновиділення регулюється нервовими центрами, розміщеними в корі головного мозку, гіпоталамусі й довгастому мозку
У глотці відбуваються такі процеси:проведення їжі з порожнини рота до стравоходу;проведення повітря із порожнини носа у гортань. Ковтання - це комплекс рухових реакцій, які забезпечують перехід їжі через глотку й стравохід до шлунка. При ковтанні надгортанний хрящ опускається, запобігаючи надходженню їжі до трахеї
Стравохід Стравохід - порожнистий орган, продовження глотки, тягнеться від VI шийного хребця через усю грудну порожнину, проходить крізь отвір діафрагми і закінчується на рівні ХI грудного хребця в черевній порожниніДовжина стравоходу 25 см. Основна функція стравоходу - рухова. Верхня третина стінки стравоходу утворена посмугованими, а нижче – гладенькими м’язамистравохід
Шлунок Шлунок - порожнистий орган, найбільш розширена частина травного тракту з товстими м’язовими стінками. Залози слизової оболонки щодоби продукують 0,5-2 л шлункового соку. Шлункові залози містять декілька типів клітин: Додаткові клітини продукують слиз, що захищає стінки шлунку Обкладові клітини виробляють хлоридну кислоту, яка сприяє набряканню білків, перетворює пепсиноген на пепсин, має бактерицидні властивостіГоловні клітини накопичують пепсиноген, який перетворюється на пепсин і розщеплює пептидні зв’язки у молекулах білків, а також прохімозин, що перетворюється на хімозин для дії на білок молока. Ендокринні клітини виробляють гормони, що впливають на моторику травного тракту: соматостатин (пригнічує), серотонін (стимулює), гістамін (посилює вироблення хлоридної кислоти)
У шлунку відбуваються такі процеси:фізична обробка їжі під дією хлоридної кислоти;хімічна обробка їжі під дією ферментів: - пепсин розщеплює пептидні зв’язки білків, - хімозин згортає білки молока, - желатиназа розщеплює білок желатин, - ліпаза розщеплює жири молока у дітей;знезаражування їжі;перемішування та проштовхування їжі;всмоктування води, спирту, солей, деяких ліків