Презентація до уроку української літератури "Література рідного краю. Волинь"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури "Література рідного краю. Волинь".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Гра “Картограф”На цій карті потрібно позначити географічні об’єкти вказані в умовних позначеннях карти. Об’єкти:1) кордони Волинської області (1 бал);2) сусіди Волинської області - області та країни (4 бали);3) обласний центр Волині (1 бал);4) район, у якому ми живемо та районний центр (2 бали);

Номер слайду 3

Чи знаєте ви пісні, в яких оспівується Волинський край?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Кривенький Степан Федорович - автор пісні «Волинь моя», що стала гімном волинського краю. Народився 1941 року в селі Вільхівка Горохівського району Волинської області в сім'ї хліборобів.

Номер слайду 6

У 1977 році Степан Кривенький створив найвідомішу свою пісню – «Волинь моя». Донька композитора Леся Влашинець згадує, що вперше її вони виконали вдома. Батько грав на баяні, Леся – на скрипці, мама підспівувала. Донька композитора стверджує: «Сьогодні «Волинь моя» звучить такою, як народилася. Хтось пробував підправити слова, обласні музикознавці казали, що пісня надто схожа на вальс. Але на будь-які зміни в тексті і нотах тато відповідав категоричною відмовою, хоч, як правило, завжди прислухався до зауважень»

Номер слайду 7

“Синьоока Волинь”Найбільша річка Волинської області... Річка, що бере початок у с. Затурці…Хто описав природу озера Нечимне у творі «Лісова пісня»? Скільки річок впадає у Світязь? Найбільше озеро Волині…У яку річку впадає Стохід? Місце впадіння річки в іншу водойму…Мінеральна вода, що видобувається на території Іваничівського району Волинської області…Яке озеро називають українським Байкалом? Найбільша річка Волині, що впадає у Балтійське море…Перезволожена ділянка суші, що заросла вологолюбною рослиністтю… У яку річку впадає Прип’ять? Як називають групу озер на північно-західній частині області?

Номер слайду 8

“Синьоока Волинь” (ВІДПОВІДІ)Найбільша річка Волинської області... (Прип’ять )Річка, що бере початок у с. Затурці…(Турія)Хто описав природу озера Нечимне у творі «Лісова пісня»? (Леся Українка)Скільки річок впадає у Світязь? (Жодна)Найбільше озеро Волині…(Світязь)У яку річку впадає Стохід? (Прип’ять)Місце впадіння річки в іншу водойму…(Гирло)Мінеральна вода, що видобувається на території Іваничівського району Волинської області… (Йоданка Павлівська)Яке озеро називають українським Байкалом? (Світязь)Найбільша річка Волині, що впадає у Балтійське море…(Західний Буг)Перезволожена ділянка суші, що заросла вологолюбною рослиністтю…(Болото) У яку річку впадає Прип’ять? (Дніпро)Як називають групу озер на північно-західній частині області? (Шацькі)

Номер слайду 9

річка Турія

Номер слайду 10

озеро Світязь

Номер слайду 11

річка Прип’ять

Номер слайду 12

Шумлять, колишуться хліба,Як хвиля в морі грається. Моя заквітчана земля. До сонця усміхається. Де ще знайти таку красу,Мов в казці намальовану,Як нерозплетену косу,До серця причаровану. Поліський краю дорогий,Мені ти був колискою. Озер блакить і синь лісів. Для мене став ти піснею. Волинь моя,Краса моя,Земля моя сонячна.

pptx
Додав(-ла)
Мазурак Ольга
Додано
20 січня 2021
Переглядів
2706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку