Презентація до уроку української літератури у 5 класі Морально-етичні проблеми в казці Галини Малик "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»: добро і зло, відповідальність за св

Про матеріал

Дана презентація до уроку доможе краще ознайомити учнів із творчістю дитячої письменниці, зі змістом повісті-казки, навчить визначити морально-етичні проблеми твору; оцінювати вчинки казкових героїв, розрізняти добро і зло; вміння аналізувати поведінку героїв, робити висновки; розвивати творчі здібності, фантазію;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Морально-етичні проблеми в казці Галини Малик «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»: добро і зло, відповідальність за свої вчинки, уміння долати перешкоди на шляху до мети»Презентацію підготувала: Кравченко С. В.., вчитель української мови та літератури КЗ «Лисичанська ЗОШ І-ІІ ступенів №29 Лисичанської міської ради Луганської області»

Номер слайду 2

Якомога краще виконуйте те, що маєте робити. Сьогодні роби все так, щоби завтра не мав ти червоніти від сорому                                                                                                        Боско.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Проблемне питання: Що це за країна Недоладія і чи варто до неї потрапляти?

Номер слайду 5

Асоціативний кущ «Морально-етичні проблеми в повісті-казці»Проблеми твору Добро і зло. Уміння вистояти перед негараздами. Лінощі та працелюбство. Відповідальність за свої вчинки. Стосунки батьків та дітей Дбайливе ставлення до себе та інших

Номер слайду 6

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}НЕГАТИВНІ   ВЧИНКИНАСЛІДКИ     Аля   нічого  не   доробляла  до   кінця. Дівчинка  не  любила   заплітати   волосся. Аля  не  дошила   рушник  бабусі. Дівчинка  не  домалювала  чоловіка.  ПОЗИТИВНІ   ВЧИНКИ  НАСЛІДКИАля   пришила  крильце  бабці. Дівчинку  полагодила  Недоквартирку. Аля  вуглинкою  домалювала  вухо,  підправила  ніс  Недоладьку. Недоладяни  допомагали  один  одному.«Робота в парах» Аналіз вчинків та їх наслідки

Номер слайду 7

«Робота в групах» Складання кластеру«Характеристика образу Алі»

Номер слайду 8

Гра «Упізнай героя»Опис 1. «З густого листя висунулася голова. Її прикрашав шкіряний капелюшок з півнячою пір’їною збоку. Капелюшок сидів криво, бо лівого вуха, яке б мало його підтримувати, на голові зовсім не було. Ніс набік скривлений, губи перекошені. Навіть ямочка на підборідді не на своєму місці. Та незважаючи на це, губи весело всміхалися, очі дивилися лагідно» ( Недоладько)

Номер слайду 9

Гра «Упізнай героя»Опис 2. «Прихилившись до одвірка, на порозі недотелю стовбичив якийсь товстун у шкіряній безрукавці. Одна холоша його штанів була довга, а друга сягала лише до коліна» (Недоштанько)

Номер слайду 10

Гра «Упізнай героя»Опис 3. «Обличчя незнайомки було вимазане попелом. Одягнена вона була до пояса у старий лантух. Зате від пояса до п’ят пишно спадала шовкова спідниця, гаптована золотом і оздоблена мереживом. З –під неї виглядали маленькі ніжки. Права взута у кришталевий черевичок, ліва – у важкий дерев’яний». (Недопопелюшка)

Номер слайду 11

Гра «Упізнай героя»Опис 4.«Кожен ранок приходить сюди і прилаштовує шолом собі на плечі, замість голови. А увечері ставить його назад»(Перший Недорадник)

Номер слайду 12

Гра «Упізнай героя»Опис 5. «Але я не мотлох! Я – король! У мене тільки корона зламана»(Недороль Десятий)

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка

Номер слайду 14

звільнити країну від Першого Недорадника;зробити приємне бабусі; допомогти недоладянам; повернутися додому; зробити з Недоладька звичайного хлопця;бути гарною перед поверненням додому. Пригадайте, які справи треба було завершити, щоб: Гра «Найкмітливіший»

Номер слайду 15

Носії добра – Аля, Недоладько, Недопопелюшка, Недовус, Недокватирка, Недокухар, Недотиждень.  Носії зла – Перший Недорадник, Недочеревик, Недороль Десятий. Робота в групах «Від

Номер слайду 16

 Творче завдання «Сходинки духовного зростання»• Діяти, творити.• Не відмежовуватися від інших.• Долати перешкоди легше з друзями.• Ставитися до інших з повагою• Турбуватися про інших.• Любити ближнього.

Номер слайду 17

Метод «Незакінчене речення»Сьогодні я дізнався…; навчився…; зрозумів…; змінив погляд на…;На сьогоднішньому уроці:мені сподобалось… . не сподобалось…. На уроці мені було… .

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Записати в зошит всі елементи незвичайного, фантастичного у казці.2. Написати листа одному з героїв казкової повісті Г. Малик з порадами, як стати кращим. 

Номер слайду 19

pptx
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
5167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку