Презентація до уроку української літератури в 11 класі "Василь Симоненко. Традиційність його лірики. Образ України, громадянський вибір поета"

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури в 11 класі "Василь Симоненко. Традиційність його лірики. Образ України, громадянський вибір поета".

Предмет: Українська література.

Клас: 11.

Розділ: Літературне «шістдесятництво».

Тема: Василь Симоненко. Традиційність його лірики. Образ України, громадянський вибір поета.

Автор: Ященко Ганна Олександрівна, учитель української мови та літератури Білоцерківської спеціалізованої школи I-III ступенів №1 з поглибленим вивченням слов'янських мов.

Програма: Українська література. 10–11 класи (рівень стандарт). Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (створено на основі Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 23. 11. 2011 р. № 1392), з урахуванням Програми з української літератури для 5–9 класів для загальноосвітніх навчальних закладів (2012 зі змінами 2015–2017 рр.) та відповідно до Концепції «Нової української школи» (2016).

Мета: ознайомити учнів з поняттям «шістдесятництво» та прослідкувати зв¢язок цього явища з дисиденством, ознайомити із життєвим та творчим шляхом одного з найяскравіших його представників - Василя Симоненка, відслідкувати зв'язок світогляду митця із його творчістю;
розвивати вміння та навички самостійно аналізувати ліричні твори, критично давати оцінку подіям та явищам у поетичних текстах, дискутувати про порушені у творах патріотичні, громадянські мотиви; виховувати активну громадянську позицію, почуття патріотизму, повагу до письменників та діячів доби «шістдесятництва», любов до літератури, повагу до митців
української літератури та розуміння їх значення у пробуджені національної самосвідомості та розбудові української державності.

Ключові компетентності: учень/учениця формує власну думку про порушені у творах мотиви, проблеми; виробляє життєву позицію, уміння її відстоювати; усвідомлює значення самоствердження людини в сучасному світі; розвиває навички аргументовано, толерантно вести дискусію.

Емоційно-ціннісне ставлення: формування національної свідомості громадянина України, формування себе як самодостатньої особистості.

Методи і прийоми: слово вчителя, «сократівський діалог», робота у групах, еврестична бесіда, виразне читання, складання літературного паспорта твору, метод «Шість капелюхів», інтерактивна вправа «Мікрофон».

Очікувані результати: учні характеризують добу «шістдесятництва», називають її представників, їх роль та значення у становленні національної самосвідомості українців та розбудові державності; знають матеріал про життєвий та творчий шлях Василя Симоненка, виразно читають та критично аналізують його поетичні твори «Задивлюся у твої зіниці..», «Я», називають зв'язок між його світоглядом та творчістю, характеризують його громадянську позицію.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Випереджувальні завдання: ознайомитися з життєвим та творчим шляхом Василя Симоненка (за підручником), опрацювати та законспектувати матеріал.

Обладнання: розставлені стільці колом, підручник, зошити, дошка з назвою теми, портрет Василя Симоненка, збірки письменника, відео про «шістдесятництво», паперові чашки, мультимедійна презентація, папірці «настрою».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література11 клас РОЗДІЛ: Літературне «шістдесятництво»ТЕМА «Василь Симоненко. Традиційність його лірики. Образ України, громадянський вибір поета»Автор:учитель української мови та літератури. Білоцерківської спеціалізованої школи I-III ступенів №1 з поглибленим вивченнямслов’янських мов. ЯЩЕНКО Ганна Олександрівна. Керівник: Мірошник Світлана Іванівна

Номер слайду 2

II МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІПЕРЕГЛЯД ВІДЕО ЗА ПОСИЛАННЯМhttps://www.youtube.com/watch?v=7 GMS2 Gej. AZE

Номер слайду 3

III АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Номер слайду 4

IV ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ

Номер слайду 5

М ЕТАознайомити учнів з поняттям «шістдесятництво» та прослідкувати звязок цього явища з дисиденством, ознайомити із життєвим та творчим шляхом одного з найяскравіших його представників  Василя Симоненка, відслідкувати зв'язок світогляду митця із його творчістюрозвивати вміння та навички самостійно аналізувати ліричні твори, критично давати оцінку подіям та явищам у поетичних текстах, дискутувати про порушені у творах патріотичні, громадянські мотиви

Номер слайду 6

V СПРИЙНЯТТЯ ТА ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУРобота в групах1) Кому адресований вірш? 2) На що налаштовує читача перший рядок поезії «Задивлюся у твоїзіниці»? 3) Які присутні образи у творі? 4) Які два мотиви об’єдналися у поезії? 5) Що свідчить про глибокий патріотизм автора? 6) Яку форму має вірш? 7) Яких засобів найбільше використовує ліричний герой? Як видумаєте, чому? 8) У чому виявляється схвильованість сина? Еврестична бесіда

Номер слайду 7

VI ПІДСУМОК УРОКУМетод«Шість капелюхів»

Номер слайду 8

VII РЕФЛЕКСІЯ. ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВСьогодні на уроці я вперше дізнався (лася) …Я був (ла) вражений (а) …Я б хотів (ла) запитати у Василя Симоненка …Які відчуття після уроку? Чому?Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Номер слайду 9

VIII ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВипереджаюче завдання: зустріч-інтерв’ю із шістдесятником (навибір), (відеозапис, усно. письмово).

pptx
Додано
8 жовтня 2018
Переглядів
2155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку