Презентація до уроку української мови у 8 класі за темою "Відокремлені обставини".

Про матеріал
Презентація містить практичні завдання для відпрацювання правил за темою "Відокремлені оставини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДОКРЕМЛЕНА ОБСТАВИНА

Номер слайду 2

ОБСТАВИНА – ЦЕ ДРУГОРЯДНИЙ ЧЛЕН РЕЧЕННЯ, ЯКИЙ СЛУЖИТЬ ДЛЯ ГРАМАТИЧНОГО ВИРАЖЕННЯ РІЗНИХ ОБСТАВИН ДІЇ, СТАНУ АБО ОЗНАКИ І ВІДПОВІДАЄ НА ПИТАННЯ ДЕ? КОЛИ? ЯК? ДЛЯ ЧОГО? ЧОМУ? ТА ІН.

Номер слайду 3

Правило с.159-160

Номер слайду 4

Правильно поставлені розділові знаки у реченні 1 Вона сиділа, замислившись 2 З переляку хлопці бігли, не чуючи ніг 3 Човен пливе та хвилі здіймає, б'ючи вітрила в задумливу ніч

Номер слайду 5

1 Чому ліси чекають мене знову, на щит піднявши сонце і зорю 2 Швидко повечерявши, полягали спати 3 Годі вже панам сидіти, згорнувши руки. НЕправильно поставлені розділові знаки у реченні

Номер слайду 6

1 Незважаючи на маленький вітерець, парило і робилося душно 2 Все це, згідно з планом, повинно було згоріти дотла. 3 Збуджені, натомлені після чесної праці, друзі вернулися в лісову хатину.  Відокремлена обставина є в реченнях ОКРІМ:

Номер слайду 7

1 Було, незважаючи на травень, душно, як улітку 2 Білий кінь шарпнувся, вирвав кінець повода, дико звівся на задні ноги, біснувато стріляючи страшними, кривавими очима 3 На відміну від інших комах, у метеликів права і ліва пари крил під час помахів зближуються над тулубом і під ним. 4 І знов, черкнувши гострими крильми, злітають над обрієм душі, немов птахи, думки. 5 Згідно з найпоширенішою класифікацією, виділяються п’ять стилів мовлення Обрати речення, в ЯКИХ відокремлені обставини виражені прийменником з іменником:

Номер слайду 8

1 Можна робити добрі справи і не чекаючи похвали.  2 Василько розчепірив руки і падаючи грудьми на воду швиденько звів їх докупи. 3 Він підвівся і не прощаючись вийшов з хати. 4 Можна вміти добре плавати й не будучи спортсменом. 5 Можна переказати зміст статті і не перечитуючи її вдруге. У ЯКИХ реченнях на початку діприслівникового звороту стоїть підсилювальна частка і (розділові знаки вилучено)?

Номер слайду 9

1 Він прибіг додому і, схопивши булку з маслом жадібно почав їсти. 2 Він прибіг додому і схопивши булку з маслом, жадібно почав їсти. 3 Він прибіг додому, і схопивши булку з маслом, жадібно почав їсти. 4 Він прибіг додому і, схопивши булку з маслом, жадібно почав їсти. У якому з поданих варіантів правильно розставлені розділові знаки?

Номер слайду 10

Знайдіть речення, у яких допущено помилки у вживання дієприслівникових зворотів. Поясніть суть цих помилок. 1 Додивившись, цікавий фільм, настав вечір. 2 Виступаючи на концерті, зал уважно слухав виконавця. 3 Побачивши маму, Оленка усміхнулася. 4 Прокинувшись від шуму, я побачив перед собою нашу собаку. 5 Підїжджаючи до лісу, несподівано вискочив вовк. Д/З вивчити правило, Впр.361, с.161

ppt
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку