Презентація до уроку "Уміння вчитися" 8 клас

Про матеріал
У презентації розкрито принципи роботи мозку, його необмежені можливості, надано поради щодо розвитку власних здібностей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уміння вчитися. Основи здоров’я8 клас. Олена ГАЙДАШУ презентації розкрито принципи роботи мозку, його необмежені можливості, надано поради щодо розвитку власних здібностей

Номер слайду 2

Раніше люди навчались у школі та інституті, щоб отримати певну суму знань і послуговуватися нею впродовж усього життя. В сучасному світі кількість інформації подвоюється кожні десять років. Навряд чи тепер варто накопичувати знання «про запас», адже за кілька років більшість інформації застаріє. Сучасний світ вимагає від людей цілком інших інтелектуальних умінь. Тепер важливо бути відкритим до змін і готовим учитися впродовж усього життя. Навіть якщо ти не плануєш продовжувати навчання після школи, тобі доведеться постійно вчитися — самостійно чи на різноманітних курсах. Тому важливо дізнатись, як працює наш мозок, і оволодіти сучасними методиками: ефективного запам’ятовування, концентрації уваги, підготовки до іспитів.

Номер слайду 3

Багато цікавого можна дізнатися з книжок Тоні Б’юзена. У деяких країнах вони є обов’язковими для тих, хто хоче навчатися в університеті. Довідка. То́ні Б’юзе́н — британський психолог, автор методики запам’ятовування, творчості, організації мислення. Автор та співавтор більш ніж 100 книжок.

Номер слайду 4

Дві тисячі років тому людство нічого не знало про мозок. Думки і почуття людини вважали продуктом безтілесної субстанції — душі. Лише 500 років тому люди усвідомили, що за свідомість і мислення відповідає «те, що знаходиться в голові». У середині ХХ ст. домінувала думка, що мозок — це комп’ютер, в який вводиться інформація, а він зберігає її «на поличках». Математики з ентузіазмом почали розробляти штучний інтелект. В останню чверть століття вчені зрозуміли, що людський інтелект — набагато складніший інструмент. Математикам, які розробили навіть моделі Всесвіту, так і не вдалося побудувати модель тих процесів, які щодня відбуваються в мозку кожної людини. Недарма кажуть, що найбільш незвідана територія — та, що між нашими вухами. Можливості мозку і розвиток здібностей

Номер слайду 5

Нині людство перебуває на порозі революційних відкриттів у пізнанні діяльності мозку. Розробляються методики, які допомагають у багато разів підвищити його ефективність. Мозок складається з двох півкуль, кожна з яких відповідає за різні функції. Взаємодію півкуль забезпечує мозолисте тіло. Нещодавно було встановлено, що чим більше людина користується тільки однією півкулею, тим менше вона може послуговуватися іншою у ситуаціях, коли це необхідно. Але якщо «слабшу» півкулю увесь час стимулювати і залучати до роботи разом із «сильною», то ефективність мозку зростає не у два, а в 5—10 разів. Таке явище називають синергією (від англ. «syn» — «спільна» та «energy» — «енергія»).

Номер слайду 6

Для чого головному мозку дві півкуліЛіва півкуля:мовалогікааналізобчислення. Права півкуля:уяваритмримакольорирозпізнавання об’єктів

Номер слайду 7

Найвидатніший фізик-теоретик усіх часів і народів Альберт Ейнштейн у школі не склав іспиту з французької, а своїми улюбленими заняттями називав гру на скрипці, живопис і вітрильний спорт. Навіть теорію відносності він відкрив завдяки діяльності обох півкуль свого мозку. Одного літнього дня, сидячи на вершині пагорба, Ейнштейн уявив, як мандрує Всесвітом верхи на сонячному промені. Це допомогло йому розробити нову наукову теорію.

Номер слайду 8

Всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо створював свої шедеври не лише за допомогою уяви. Він детально аналізував кожен крок: «Встав о 6-й ранку. Змішав чотири частини помаранчевого з двома частинами жовтого і отриману комбінацію кольорів наніс на верхній лівий куток полотна, що створить зорову противагу спіралеподібним структурам у нижньому правому кутку і сприятиме гармонії сприйняття».

Номер слайду 9

Кожен із нас потенційно є видатним ученим і талановитим митцем. І якщо на певний момент деякі наші здібності ще не виявилися, то це тому, що ми їх не розвивали.

Номер слайду 10

Превір, чи збалансовано ти розвиваєш свої здібності. Для цього протягом тижня записуй усі види своєї діяльності та час, витрачений на них. Підсумуй результат для кожного виду активності та приблизне співвідношення активності лівої і правої півкуль. Поміркуй, які зміни у твоєму житті допоможуть збалансувати діяльність мозку ( зразок ).{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види діяльностіЧас(год)Ліва:права (%)Ліва:права (год)Уроки математики, фізики3,5 год80:2058:7Ігри на комп’ютері4 год60:402,4:1,6 Заняття мистецтвом5 год20:801:4 Читання4 год50:502:2 Уроки літератури, відвідування гуртків 4 год50:502:2 Усього5235,4:16,6 Підсумок: Ліва півкуля працює 68% часу ( 35,4 х 100 % : 52 год);Права півкуля – 32% часу (16,6 год х 100% : 52 год). Поміркуй, які зміни у твоєму житті допоможуть збалансувати діяльність мозку.

Номер слайду 11

Мозок складається з крихітних клітин — нейронів. Спочатку вважали, що інтелект людини визначається масою мозку і, отже, кількістю нейронів у ньому. Згодом професор Петро Анохін довів, що інтелект залежить не від кількості мозкових клітин, а від зв’язків між ними. В останній рік свого життя він підрахував кількість зв’язків, які потенційно може містити людський мозок. Ця величина вражає. Вона дорівнює одиниці з десятьма мільйонами кілометрів стандартних друкованих нулів за нею!Мозок і здатність навчатися

Номер слайду 12

Вважається, що інтелектуальні здібності людини та її здатність навчатися погіршуються з віком. Але якщо постійно стимулю­вати діяльність мозкових клітин, вони утворюють величезну кількість нових зв’язків, тому інтелектуальні здібності зростають незалежно від віку. Це підтверджує не тільки наука, а й численні факти. Всесвітньо відомий учений Борис Патон, незважаючи на солідний вік, очолює Національну Академію наук України. Видатний хірург Микола Амосов плідно працював майже до дев’яноста років. Так само довго творили Пабло Пікассо і Мікеланджело.

Номер слайду 13

Люди використовують лише мізерну частку потенціалу свого мозку. Більшість наших інтелектуальних проблем виникають не через обмеженість можливостей мозку, а через те, що ми не беремо до уваги, як мозок сприймає інформацію, обробляє її, запам’ятовує і відтворює.

Номер слайду 14

• недосипання; • неправильне харчування; • розумові перевантаження; • недостатня інтелектуальна активність; • психологічні стреси; • депресія; • використання неефективних методів запам’ятовування; • вживання деяких ліків, що впливають на пам’ять. Бар’єри ефективного навчання:

Номер слайду 15

Розрізняють два види пам’яті: короткострокову (робочу) і довготривалу. Робоча пам’ять утримує інформацію не більш як 30 секунд. У довготривалу пам’ять потрапляє лише те, що привернуло твою увагу. Наприклад, ти їдеш в автобусі і випадково чуєш розмову двох людей, які сидять за тобою. Якщо предмет їхньої бесіди для тебе нецікавий, ти негайно викинеш це з голови. А якщо вони обговорюють важливу для тебе тему чи людину, добре запам’ятаєш цю розмову. У такому разі концентрація уваги не потребує зусиль. Та іноді треба зосередитись і запам’ятати щось не дуже цікаве. Пам’ять і увага

Номер слайду 16

Сторонні звуки. Телевізор, плач немовляти, навіть транспортний шум відволікають увагу. А якщо по телевізору показують улюблений серіал, ти набагато краще запам’ятаєш зміст цієї серії, ніж того, що встиг прочитати під час рекламних пауз. Неналежна організація робочого місця. Перш ніж узятися до роботи, перевір, чи є на робочому місці все необхідне: ручка, олівці тощо. Низька мотивація. Часто є наслідком відсутності чіткої мети. Як тільки згадаєш, для чого тобі це потрібно (оцінка, похвала вчителя, батьків, можливість вступити до ВНЗ), мотивація зросте. Якщо матеріал здається зовсім непотрібним, «включи» критичне мислення і зосередься на пошуках найменшої користі в ньому. Це також може стати стимулом. Цьому можуть завадити:

Номер слайду 17

4. Бідний словниковий запас. Іноді увага розсіюється тому, що в тексті є незнайомі слова. Для ефективного читання і запам’ятовування важливо підтримувати рівномірний темп надходження інформації. Тому підкресли незнайоме слово олівцем і читай далі. Зазвичай зміст цього слова прояснюється з контексту. Якщо ні, то, закінчивши читати, знайди значення незнайомих слів у словнику чи запитай у батьків, учителя.5. Надто повільне читання. Часто дітям, які вивчають складний матеріал, кажуть: «Читай повільно й уважно». Та що повільніше читає людина, то швидше розсіюється її увага. Оскільки в короткостроковій пам’яті інформація зберігається не більш як 30 секунд, за цей час важливо дочитати речення до кінця, а краще — цілий абзац. Це допоможе зрозуміти думку автора і вирішити, чи варто зберігати її у довготривалій пам’яті.

Номер слайду 18

6. Відсутність перерв. Більшість людей, які мають проблеми з концентрацією уваги, кажуть, що вона різко знижується через 30—40 хвилин від початку роботи. Однак те, що вони вважають недоліком, насправді є нормальним явищем: мозку час від часу потрібна невелика перерва, щоб «перетравити» отриману інформацію. Тому, замість працювати через силу, зроби перерву на 5—15 хвилин.

Номер слайду 19

Сучасний світ вимагає від людей навчатися протягом усього життя. Більшу частину знань про мозок людство отримало в останній чверті ХХ століття. Сучасні методики допомагають у багато разів підвищити інтелектуальні можливості людини. Пам’ять — це процес зберігання і відтворення інформації. Виділяють короткострокову і довготривалу пам’ять. Короткострокова пам’ять утримує інформацію не більш як 30 секунд. У довготривалу пам’ять потрапляє не все, а тільки те, що привертає увагу. Здатність концентрувати увагу — запорука успішного навчання. ПІДСУМКИ

Номер слайду 20

Презентацію створено за матеріалами підручника Основи здоров’я для 8 класу закладів загальної середньої освіти Автори І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 січня
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку