Презентація до уроку в 5-му класі "Етнографічні регіони" НУШ

Про матеріал
Презентація до уроку в 5-му класі "Етнографічні регіони" НУШ допомагає вивчити тему, за допомогою використання активних методів роботи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Етнографічні регіони України. Географічні назви в історії.

Номер слайду 2

Розшифруйте анаграми. Дайте визначення поняттям. ЯІОРСТПОІРСТЯХІРГОЛОНДПОЕІРІСТОРІЯПРОСТІРХРОНОЛОГІЯПЕРІОД

Номер слайду 3

Назвать держави з якими межує Україна

Номер слайду 4

Робота з джерелом інформації

Номер слайду 5

ЕТНОГРА́ФІЯ – наука, що досліджує культурно-побутові особливості народів, їхнє походження, територіальне розміщення та міжетнічні взаємини. ЗАПИШИ В ЗОШИТ!

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Опрацюйте текст. Дайте відповіді на запитання. Топоніміка (від др.-грец. topos – місце і onoma – ім'я, назва) – наука, що вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання та вимову, а також природні та соціальні умови минулого, за яких дані назви виникли. Базовим поняттям топоніміки виступає топонімія – сукупність назв (топонімів) на певній території. Основне значення і головне призначення географічної назви – фіксація місця на поверхні Землі. Що вивчає топоніміка?Навіщо потрібна ця наука?

Номер слайду 8

Цікава топоніміка. Назви «ліліпути»А – назва річки у Нідерландах і містечка на Лофонтенських островах у Норвегії. Є два невеликих містечка з назвою І: одне на західному узбережжі Фінляндії, інше – на півночі Франції у департаменті Сомма. Е – місто у Бельгії. Назви-«гулівери». У штаті Массачусетс (США) є невелике озеро, назва якого складається з 40 літер, – Чароггагогтманчаугтагогчаубанугунгамаугг. Назви-«родичі». Мама – місто і ліва притока річки Вітим. Папа – місто в Угорщині. На захід від афганської столиці Кабулу розміщене гірське плато Баба.

Номер слайду 9

Виберіть 2 – 3 позиції та доповніть їх. - сьогодні я дізнався ... - було важко ... - я зрозумів, що ... - я навчився ... - я зміг ... - було цікаво дізнатися, що ... - мене здивувало ... - мені захотілося ... і т.д. Вправа «Хмаринка тегів».

Номер слайду 10

Список використаних джерел та літератури1. Пометун О., Малієнко Ю., Ремех Т., Досліджуємо історію і суспільство: Підручник 5 клас. Київ, 2022. 165 с. 2. Етнографія, веб-сайт. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=180593. Цікава топоніміка, веб-сайт. URL: http://library.kntu.kr.ua/files/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%96%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B0%20%D1%8 F%D0%BA%20%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0.pdf

pptx
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку