Презентація до уроку в 6 класі "Давня Греція"

Про матеріал
Презентація до уроку із всесвітньої історії в 6 класі на тему "Давня Греція". Матеріал передбачає інформацію щодо природно-кліматичних умов та географічних особливостей Греції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Зародження цивілізації в Давній Греції: Мінойська та Ахейська ( Мікенська )»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Природно-кліматичні умови Греції1. Півострів, на якому знаходиться Греція. Балканський півострів2. Моря, що омивають Грецію. Егейське, Іонічне, Критське, Середземне3. Найвища гора Греції. Г. Олімп4. Частини території, що включає Греція Материкову, Острівну, Іонійську. Грецію поетично називали Еллада, а мешканці були еллінами

Номер слайду 4

Мінойська палацова цивілізація. Мінойська цивілізація ( або крито – мінойська ) – створена народами егейської культури на о. Крит та деяких інших островах Егейського моря і проіснувала з 3500 по 1100 року до н.е. У 1900 р. учений Артур Евансрозкопав великий палац критського царя, збудований у КноссіЗа легендою, колись Критом правив цар Мінос. Від його імені виникла назва цивілізації– Мінойська

Номер слайду 5

На основі фізичної карти Криту та малюнків визначте:1. Якими заняттями могли займатися жителі Мінойської цивілізації?

Номер слайду 6

Особливості розвитку Мінойської цивілізаціїОсновне населення Криту складали селяни-общинники, що сплачували податки до царської скарбниці у вигляді частини врожаю. Більшість ремісників перебувала на службі у царя, і їхні вироби надходили до його сховищ. Рабів було небагато, вони належали знаті й цареві. Рабами ставали іноземці, захоплені в полон під час війни або піратами. Основним заняттям окрім землеробства і ремесла була морська торгівля. Критське царство що мало найкращий військовий і торгівельний флот. Мінойську цивілізацію називають палацовою через те, що на островах збереглися палаци. Столиця Мінойської цивілізації – місто Кносс. Кносський палац царя Міноса (реконструкція)

Номер слайду 7

Культура мінойців. Релігія народів мінойської культури була повязана з поклоніння тваринам, зокрема бикам. У мінойців було два основних священних символи. Один з них – бик, якого приносили в жертву богові моря та стихій. Зображення бика і окремо бичачих рогів зустрічається в Кноссі повсюди. Другим священним символом була сокира з двома лезами – лабрис. Обидва символи використовували в розписі посуду, гробниць та палаців.

Номер слайду 8

Загибель Мінойської цивілізаціїБлизько 1450 р. до н. е. більшість поселень і палаців на Криті загинуло внаслідок грандіозного виверження вулкану на сусідньому (120 км) острові Фера (нині Санторіні). Загинув і флот - основа могутності критян. Скориставшись із цього, Крит захопили греки-ахейці.

Номер слайду 9

Ахейська ( Мікенська ) цивілізація. Мікенська цивілізація, або Ахейська Греція — культурний період в історії доісторичної Греції з XVI по XI століття до н. е. Відкривачем ахейської (мікенської) цивілізації став німецький археолог – аматор Генріх Шліман. Ахейську цивілізацію називали «палацовою» через числення пам»ятки будівельного мистецтва.

Номер слайду 10

Заняття мікенців На основі карти та малюнку визначте основні заняття мікенців.

Номер слайду 11

Мікенська цивілізація. Мікенці жили у фортецях-містах, збудованих на височинах і обнесених стінами. Найважливіші будівлі знаходилися на акрополі (“верхньому місті”), розташованому на вершині пагорба та захищеному другим рядом укріплень. Палац, як і на Криті, був центром економічного життя. Вироби ремісників, зерно, вино та оливкова олія зберігалися в коморах акрополю, звідки їх розподіляли між общинниками або вивозили на продаж. Мікенські палаци, на відміну від мінойських на Криті, були добре укріплені та мали симетричне планування: усі приміщення складали в плані прямокутник. Центром палацу був мегарон – просторий зал з вогнищем посередині та чотирма колонами. Тут цар влаштовував бенкети і приймав вельмож. В мегарон виходили двері комор.

Номер слайду 12

Троянська війна. Троянська війна — війна ахейців на чолі з володарем Мікен Агамемноном проти троянців; датувалася в давньогрецьких джерелах початком 12 століття до н. е і тривала впродовж десяти років. Найдавніше джерело, яке розповідає про Троянську війну, — епічні поеми «Іліада» та «Одіссея». Пізніше Вергілій у своїй «Енеїді» . Троянський кінь — міфічна споруда у вигляді коня, з допомогою якої греки хитрощами здобули перемогу в Троянській війні. У переносному значенні — хитрі дії, підступні засоби боротьби.

Номер слайду 13

Темні віки. На межі ХІІІ-ХІІ ст. до н.е. мікенський світ перестав існувати. У другій половині ХІІІ ст. до н.е. в цьому регіоні були посухи та неврожаї, що призвели до голоду. В цей час сюди стали мігрувати племена дорійців. Вони швидко витіснили ахейців, перейняли від них плуг, колісні повозки, парусні судна та гончарне коло і заснували невеликі общини на чолі з басилеями (царями) та родовою знаттю. Люди жили в убозтві, врожаю ледве вистачало. Вони позабули про палаци, жили в невеличких хатинках з цегли-сирцю. Період в історії Греції між ХІ і ІХ ст. до н.е. іноді називають “Темними віками”, адже ніяких писемних пам'яток того часу немає. Греки втратили писемність, а інші народи, зокрема єгиптяни та хети, майже не згадують про них.

Номер слайду 14

Крилаті висловлювання. Дари данайців означає підступний крок, чиюсь хитрість, якої слід остерігатися Троянський кінь означає подарунок ворогові на його згубу; хитрі, підступні наміри. Праця Пенелопи - нескінченна робота.

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати § 24 Виписати слайди 1,3,4,9,14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Малахова Ірина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
10928
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку