Презентація до уроку "Великі географічні відкриття", 8 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку "Великі географічні відкриття", 8 клас. Підручник: Щупак І.Я. Всесвітня історія : підруч. для 8 кл. закладів загальної середньої освіти / І.Я. Щупак, О.В. Бурлака, Н.С. Власова, І.О.Піскарьова, Д.О. Секиринський. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2021. — 192 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великі географічні відкриття. План: Причини та передумови. Португалія. Експедиції до Африки.Іспанія. Відкриття Нового світу. Ф. Магеллан. Перша подорож навколо світу. Народи Нового світу.

Номер слайду 2

Передумови: Політичні. Утворення централізованих держав Португалії, Іспанії, Франції, Англії. Тільки монархи великих Європейських країн могли профінансувати розвідувальні експедиції для відкриття нових земель.

Номер слайду 3

Релігійні. Католицька церква хотіла розширити свій вплив на нові землі та народи. Фактично, після провалу Хрестових походів та Гуситських війн, авторитет католицької церкви в Європі почав слабшати і церква шукали нові шляхи для зміцнення свого положення.

Номер слайду 4

Демографічні. Виникнення в результаті завершення великих війн в Європі великої кількості дрібного дворянства, яке мало військовий досвід, прагнення наживи й релігійний фанатизм. Реконкіста (відвоювання Іспанії у арабів) -722 – 1492 рр.;Столітня війня – 1337 – 1453 рр.;Хрестові походи – 1096 – 1489 рр.;Німецький натиск на Схід – 1201 – 1410 рр.

Номер слайду 5

Науковий прогрес. Відбулось вдосконалення наявних навігаційних приладів і карт: морський компас, астролябія, портолан (морська компасна карта), трищоглової каравели.

Номер слайду 6

Причини: 1453 р., після падіння Константинополю, торгівельні шляхи між Европою і Азійськими країнами виявились перерізаними внаслідок завоювань Османської імперії. З’явилася велика кількість посередників (арабські й венеціанські купці), що призводило до подорожчання товарів. Шлях до Індії через Єгипет і Червоне море повністю контролювали араби, які не допускали сюди європейців. До пошуків морського шляху в Індію європейців підштовхувала й потреба в золоті та сріблі, яких не вистачало в Західній Європі.

Номер слайду 7

Першими серед європейських держав нові шляхи до країн Сходу почали шукати Португалія та Іспанія. Великі географічні відкриття — умовний термін для позначення історичного процесу, що розпочався в середині XV ст. і був пов’язаний із розширенням впливу західноєвропейської цивілізації на світ.

Номер слайду 8

Експедиції до Західної Африки португальських мореплавців були започатковані принцом Енріке Мореплавцем. Португалія. Відкриття Африки. Енріке Мореплавець на чолі інших португальських першовідкривачів на Пам'ятнику географічним відкриттям в Лісабоні

Номер слайду 9

Експедиції португальців в період 1488 – 1498 рр.

Номер слайду 10

20 травня 1498 р. португальські кораблі увійшли до індійського порту Калікут. Наприкінці року, домовившись про торгівлю з місцевим правителем, В. да Гама вирушив додому. Через два роки після початку експедиції він повернувся до Португалії. Це була перша європейська експедиція, яка потрапила до Індії морським шляхом. Прибуття Васко да Гами до Калікуту у 1498 році. Художник Альфредо Гамейро, акварель, близько 1900р. Дон Васко да Гама, граф Відігейра (близько 1469р.), португальський мореплавець

Номер слайду 11

Установивши контроль над східним шляхом до Індії, португальці намагалися знайти й західний шлях. У 1500 р. ескадра під керівництвом Педру Кабрала відкрила Бразилію та оголосила її власністю Португалії. Португалія почала створювати колоніальну імперію.

Номер слайду 12

Колоніальна імперія — ержава, яка захопила певні території та приєднала їх до свого складу як колонії. Метрополія — країна центр, засновния колоніальної імперіїКолонія — залежна територія, що перебуває під владою іншої держави. Факторія — поселення купців, підприємців організоване в іншій державі, або колонії.

Номер слайду 13

Іспанія. Відкриття Нового світу. Першим дістатися Індії західним шляхом спробував генуезький мореплавець (тобто італієць) Христофор Колумб у 1492 р., що перебував на службі в іспанських монархів. Емануель Готліб Лойце «Колумб перед королевою» (1843р.)

Номер слайду 14

Експедиція Христофора Колумба 1492 р. Репліка коробля «Нінья», початку ХХ ст.12 жовтня 1492 р. експедиція Х. Колумба досягла о. Сан-Сальвадор. Цей день вважається днем відкриття Америки. За чотири еспедиції Х. Колумб відкрив острови Кубу, Гаїті, Пуерто-Ріко, Ямайку, Тринідад. Дослідив узбережжя Центральної Америки.

Номер слайду 15

Назву Америка материк отримав за ім’ям італійського мандрівника Амеріго Веспуччі, який, дослідивши ці землі, заявив, що це не Азія, а «Новий Світ». Із 1507 р. їх позначали на картах як «Землі Амеріго», а із часом — просто «Америка» (за латинською версією імені Веспуччі). Висадка Х. Колумба в Америці. Худий. Джон Вандерлін, 1847 р.

Номер слайду 16

Відкриття Х. Колумба призвели до загострення суперництва між Іспанією та Португалією за право володіти новими землями. Для врегулювання суперечок за посередництва Папи Римського Александра VI ці держави уклали угоду в місті Тордесільяс у 1494 р. Від полюса до полюса приблизно за 30-градусним меридіаном, на захід від островів Зеленого Мису, встановлювалася межа. В 1529 р. в місті Сарагоса було укладено ще одну угоду про поділ нових земель у Східній півкулі за 17-градусним меридіаном на схід від Молуккських островів.

Номер слайду 17

Перша навколосвітня подорож. Фернан Магеллан. Портрет роботи невідомого художника XVII ст. Галерея Уффіці, Флоренція. Експедиція розпочалась у 1519 р., а завершилась в 1522 р. На жаль, сам Ф. Магеллан не дожив до кінця подорожі.

Номер слайду 18

Народи Нового світу. Культура народів доколумбової Америки розвивалась 30 тис. років. В окремих регіонах вона досягла високого рівня розвитку (Ацтеки, Мая, Інки). Характерними ознаками доколумбових цивілізацій Америки є відсутність промислового виготовлення заліза, колеса, плугу, пороху. Найбільш розповсюдженими культурами були: маіс, картопля, какао, томати, соняшник. Піраміда Кукулькана в Чичен-Іце. Цивілізація Мая.

Номер слайду 19

{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Хронологія: XV - XVІІ ст. період великих географічних відкриттів.1492 – 1493 рр.перша подорож Х. Колумба до Америки.12.10.1492 р.відкриття Америки.1498 р.досягнення Індії морським шляхом експедицією на чолі з В. да Гамою.1519 – 1522 рр.перша навколосвітня подорож Ф. Магеллана.

Номер слайду 20

Д/з:§ 2 (читати);Письмово: Поняття: «Колонія», «Метрополія», «Факторія», «Колоніальна імперія»; (2б.)Дати: слайд №19; (2б.)Зробити кросворд до параграфу на 8 слів. (8 б.).

pptx
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
2566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку