Повсякденне життя населення Західної Європи

Про матеріал
Презентація на тему "Повсякденне життя населення Західної Європи". 8 клас . Всесвітня історія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Повсякденне життя населення Західної Європи.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Капіталізмкапіталбуржуазія. Наймані робітникибанкбіржа

Номер слайду 3

Особливості життя населення. Протягом XVІ-XVІІ ст. чисельність населення Західної Європи збільшувалася. Цьому сприяли поліпшення умов життя людей, якості харчування і збільшення народжуваності. Середня тривалість життя лишалася низькою — 40-45 років. Водночас високою була смертність від різних епідемій і хвороб (чуми, холери, тифу та туберкульозу, які були невиліковними), дитяча смертність. Люди почали пізніше брати шлюб, змінилися стосунки між членами родини. Вихованню дітей тепер приділяли значно більше уваги, а їхнє народження ставало справжнім сімейним святом.

Номер слайду 4

Європейські міста. Прочитайте текст та дайте відповідь на запитання. Які зміни відбулися в облаштуванні міст? У XVІ ст. подвоїлося населення міст. Більшість їх у цей період зберігала середньовічний вигляд. Міста в основному були невеликими та мали до 5 тис. жителів. Виняток становили такі великі міста, як Париж (300 тис.), Лондон, Неаполь, Амстердам, Антверпен, Рим, Мілан, Брюгге, Генуя, Прага. Вони були центрами ремесел і торгівлі, розвитку культури, багатонаціональними європейськими «велетнями». У першій половині ХVІІ ст. міста змінили свій традиційний вигляд і почали «зростати догори». Через брак землі європейці зводили багатоповерхові будинки. Міста поділяли на квартали, будували за планом, а не хаотично. Поступово з’явилися міські водогони та каналізація. Вікна почали робити з кольорового скла, підлогу вимощували кахлями або паркетом, на стінах європейських будинків з’явилися перші паперові шпалери.

Номер слайду 5

Меблі.

Номер слайду 6

Харчування та мода1. Розгляньте ілюстрації і спробуйте охарактеризувати «Меню людини Ранньомодерної доби» та «Одяг європейців».2. Поміркуйте, чому запропоновані картини можуть слугувати історичним джерелом для вивчення життя і побуту європейців.

Номер слайду 7

Чоловіки носили коротку стрижку, бороду і вуса. Головним убором до середини XVI ст. у них був берет з жорстким бортиком Потім його поступово змінила жорсткий високий капелюх з вузькими полями. Жіночі зачіски відрізнялися простотою і строгістю. Найчастіше волосся розчісували на прямий проділ, спускали пасма уздовж щік , а позаду сколювали їх в шиньйон. Така зачіска називалася " бандо " . Знатні іспанки носили " веспайо " з тонкої прозорої білої тканини, що покривала голову і лоб, а ззаду спускалася на плечі . Це покривало утримувалось на голові металевим обручем з коштовностями . Зачіски, головні убори.

Номер слайду 8

Дуелі та інтриги при дворіПолювання, гра в гольф. Вишукані прийоми з танцями, виставами. В моду входить балет. Релігійні свята. Спілкування за дружнім столом у таверні, корчмі. Дозвілля.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 5( п.2);Виконати та надіслати практичну роботу; Підготуватися до уроку контролю навчальних досягнень( повторити параграфи 1-5 підручника).

pptx
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
3215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку