Презентація до уроку "ВПЛИВ ПОГОДНО-КЛІМАТИЧНИХ УМОВ НА ЗДОРОВ'Я І ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ. ОХОРОНА АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ. КЛІМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СВОЄЇ МІСЦЕВОСТІ"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "ВПЛИВ ПОГОДНО-КЛІМАТИЧНИХ УМОВ НА ЗДОРОВ'Я І ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ. ОХОРОНА АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ. КЛІМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СВОЄЇ МІСЦЕВОСТІ", дозволить учням більш яскраво і наглядно прорацювати цю тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив погодно-кліматичних умов на здоров'я та господарську діяльність людини

Номер слайду 2

Влада клімату сильніша за всі влади. Шарль-Луі де Монтескьйо французький письменник, правознавець та філософ1689 - 1755

Номер слайду 3

Вплив погодно-кліматичних умов на життя та господарську діяльність Кліматичні ресурси — це невичерпні природні ресурси, зокрема сонячна радіація, сума додатних температур, необхідних для вегетації рослин, вологість повітря та енергія вітру. Залежно від форми природокористування з групи кліматичних ресурсів виділяють: 1. Сільськогосподарські, або агрокліматичні, ресурси — це кліматичні ресурси, що використовуються для потреб сільського господарства ( зміни температур повітря та ґрунту, а також зміни в них вологи). # Не завжди кліматичні умови є сприятливими для господарської діяльності людини.

Номер слайду 4

Агрокліматична карта України

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Рекреаційні кліматичні ресурси — це сприятливі погодні умови або умови клімату певної території, які використовуються для відпочинку й лікування людей: тривале сонячне сяйво, чисте сухе або вологе морське повітря тощо.

Номер слайду 7

3. Енергетичні кліматичні ресурси — це сонячна та вітрова енергія.

Номер слайду 8

Прикладне кліматичне районування*:агрокліматичні;транспортні;рекреаційні;будівельне районування;комунально-господарські*КЛІМАТИ́ЧНЕ РАЙОНУВА́ННЯ – виділення на поверхні Землі або в окремих її частинах (материк, океан, країна тощо) територій з порівняно однорідними кліматичними умовами, зумовленими спільністю кліматоутворювальних процесів.

Номер слайду 9

Вся сукупність кліматичних факторів впливає на системи органів, що є головними у процесі теплообміну із середовищем. Кровозабезпечення шкірних покривів. Дихальна. Серцево-судинна. Потовидільна

Номер слайду 10

Вплив погодно-кліматичних умов на здоров'я людини : Зміни атмосферного тиску:-зниження -підвищення. Проблеми дихання, слабкість, серцево-судинна недостатність. Зниження артеріального тиску, кількості лейкоцитів. Нестача сонячного світла. Апатія,депресія. Запиленість, замкнутість повітря. Головний біль, сонливість, роздратованість Головною причиною є - не регулярні коливання кліматичних показників, а їх раптові зміни.

Номер слайду 11

МЕДИИЧНА КЛІМАТОЛОГІЯ  – розділ біокліматології, що вивчає вплив на організм людини кліматичних і погодних чинників, розробляє методи їхнього використання з лікувально-профілактичною метою. Нема більш давньої галузі медицини, за виключенням, харчування, ніж вивчення впливу клімату на здоров'я людини. З давніх давен люди емпірично накопичували знання про вплив погоди на здоров'я. Вже в творах Гіппократа (V–ІV ст. до н.е.) міститься коротка оцінка впливу сезонних, погодних та різних географічних факторів на протікання хвороб та загальний стан людей. Рекомендації щодо використання природно-кліматичних факторів для лікування деяких хвороб наведені в працях А. Цельса (І ст.), К. Галена (ІІ ст.) та інших.

Номер слайду 12

Метеозалежність (або метеопатій) - це зміна стану здоров'я, яке відбувається під впливом природних факторів: температури, вологості повітря, атмосферного тиску.  Що робити, якщо у вас метеозалежність?! Намагайтеся лягати і прокидатися в один і той же час; бажано спати не менше 7 годин на добу.! Вранці не потрібно різко схоплюватися після першого дзвінка будильника: полежте хвилин 5 в ліжку, після чого спокійно (саме спокійно!) Встаньте з ліжка і обов'язково зробіть легку 10 -хвилинну зарядку.! Різноманітіть свій раціон харчування; їжте більше овочів, фруктів, кисломолочних продуктів і білків.! Намагайтеся харчуватися не менше 3-4 разів на день невеликими порціями.! Обов'язково приймайте вітамінно- мінеральні комплекси.! Не нервуйте, не сваріться, бережіть себе і свою нервову систему.! Намагайтеся не переробляти і не перевантажувати себе.

Номер слайду 13

Клімат впливає на:☼ Життя рослин і тварин☼ Ґрунтоутворення☼ Розподіл внутрішніх вод☼ Формування рельєфу☼ Розвиток сільського господарства ☼ Життя і здоров'я людини

Номер слайду 14

Закон України від 16.10.1992 № 2707-XII "Про охорону атмосферного повітря " … Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища. Як природний об'єкт воно являє собою природну суміш газів, що знаходиться за межами жилих, виробничих та інших приміщень. Критерієм розподілу атмосферного повітря (як природного об'єкта) та іншого повітря є природний, непорушний зв'язок повітря з довкіллям…..

Номер слайду 15

Бережіть Себе і Землю!

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Гарбуз Ірина
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
15 січня 2022
Переглядів
12634
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку