Презентація до уроку "Вулкани"

Про матеріал
Матеріал презентації знайомить учнів з еволюцією вулканічної діяльності, причинами виверження вулканів, їх будовою,розміщенням на поверхні Землі вулканів та їх поділ на наземні та підводні; позитивними наслідками вулканізму та вулканічною небезпекою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вулкани

Номер слайду 2

Слово «вулкан» походить від вулканічного острова Вулькано, назва якого походить від римського бога Вулкана, чия кузня, за віруванням стародавніх римлян, була на цьому острові. Вулкани прискорюють еволюцію - виверження вулканів, особливо доісторична вулканічна активність постійно змінювала кліматичні умови на планеті. У результаті тварини і рослини були змушені пристосовуватися до змін. Стародавні греки вважали , що під горою Етна жив бог вогню Гефест . Згідно з міфом титан Прометей вкрав вогонь з вулкана Гефеста і подарував його людям. Сотні років тому Ацтеки , які жили у Мексиці , і жителі Нікарагуа вірили , що в лаві живуть боги. Вони приносили в жертву цим могутнім богам красивих юних дівчат. У Середньовіччі багато хто вірив , що вулкани були входом у вогняне пекло. Найнебезпечнішим діючим вулканом на сьогоднішній день є Попокатепетль, він носить прізвисько Ель - Попо і знаходиться всього в 33 милях від Мехіко. Ель Попо випускає тисячі тон газу і попелу в повітря щороку. В Австралії немає жодного активного вулкана , оскільки вона розташована в центрі тектонічної платформи. Цікаве про вулкани

Номер слайду 3

Вулка́н — геологічне утворення, яке виникає над каналами та тріщинами у земній корі, якими на поверхню викидаються лава, попіл, гарячі гази, водяна пара й уламки гірських порід. Основною причиною виверження вулкана є тиск газів у магмі. Вулкани поділяють на діючі, потенційнодіючі, умовно згаслі і згаслі. Вулкани можуть бути як поодинокими, так і ланцюгово витягнутими вздовж регіональних розломів. Вони розрізняються за розмірами, формою, параметрами кратера і підвідного канала – жерла. Вулкан часто утворює конічну форму, що має назву вулканічний конус. Найвищі вулкани знаходяться в Андах (Аконкагуа– 6960 м) та на Гавайських островах у Тихому океані (Мауна Лоа – 8766 м). Щорічно на Землі відбувається приблизно 50 вивержень вулканів. Вулкани найчастіше розташовані в тектонічно активних районах, найбільше їх — на острівних дугах і в горах.

Номер слайду 4

Всього на Землі відомо 1343 діючих вулканів. На думку деяких дослідників найбільшим вулканом Землі є Єллоустонський. Цей вулкан належить до згаслих. Його останнє потужне виверження відбулося 600 тис. років тому. За розміщенням на поверхні Землі вулкани поділяються на наземні та підводні. Наземні вулкани (79 %) зосереджені вздовж глибинних розломів (у більшості випадків по узбережжю океанів та морів, на острівних дугах та океанічних (вулканічних) островах). Підводні вулкани (21 %) розташовані на океанічному дні і серединних океанічних хребтах. Багато з підводних конусів з часом стають наземними.

Номер слайду 5

Під час виверження 1883 року вулкан викинув понад 25 кубічних кілометрів каміння, попелу та пемзи, і створив найгучніший історично відомий звук — катастрофічний вибух було чітко чути в місцях на таких далеких відстанях, як Перт в Австралії (приблизно 1930 миль або 3100 км), і острів Родригес поблизу Маврикію (приблизно 3000 миль або 4800 км). Ударна хвиля в атмосфері обійшла Землю сім разів і реєструвалася протягом п'яти днів. У 1883р. виверження вулкана Кракатау, на схід від о. Ява супроводжувалося таким гуркотом що його чули в Америці. Сильними виверженнями уславився відомий вулкан Кракатау, який знаходиться в Зондській протоці між островами Ява і Суматра. Його висота 813 м. Під час виверження Кракатау в 1883 випало понад 18 км³ попелу. Воно викликало цунамі і призвело до десятків тисяч жертв. Виверження Кракатау 26 серпня 1883 року.

Номер слайду 6

Під час виверження вулкани викидають у атмосферу гази, склад яких значно змінюється від одного вулкана до іншого. Зазвичай основним вулканічним газом є водяна пара. Іншими типовими складовими є вуглекислий газ та двоокис сірки. Інші важливі домішки — сірководень, хлорид водню та фторид водню. У меншій кількості вулкани викидають чадний газ, органічні сполуки й хлориди металів. Основною і найгрізнішою силою вулкана є його виверження. Виверження — природне явище, яке виражається в тому, що магма, разом з газами, які є в ній, проривається з глибоких частин Землі на поверхню. Магма (грец. «тісто», «каша») — маса розплавленої кам'яної породи, яка розташована на великій глибині і насичена газами. Магма, яка вилившись на поверхню, втратила багато газів, називається лавою.

Номер слайду 7

Будова вулкану

Номер слайду 8

Позитивні наслідки вулканізму. Земна кора, гідро- і атмосфера утворилися протягом мільярдів років з продуктів вулканічної діяльності. Після кожного великого виверження на десятки і сотні кілометрів падає вулканічний попіл, який містить майже всі потрібні для росту рослин поживні речовини, формуючи легкі повітряні і водопроникні ґрунти. Добре зволожені і легко оброблювані землі з попелом, як правило дають високі врожаї різноманітних фруктів, злакових культур і кави. Вулкани стають джерелом родовищ багатьох мінералів. Наприклад, вулканізм Східно-Африканського рифту знаменитий високим вмістом в лаві, парі і мінеральних водах карбонату натрію (соди). Серед мінералів, утворення яких пов'язано з діяльністю вулканів, особливе значення для хімічної промисловості мають сірка, борна кислота, кіновар і нашатир. Вулканічні лави можуть використовуватися в будівельній промисловості, зокрема, пемза. Вона використовується в будівельній справі, як тепло-, звуко- і електроізоляційний матеріал для виготовлення легкого пемзобетону, а також як абразивний матеріал для полірування і шліфування. Вулканічні туфи, утворені матеріалом, який викидається при вибухових вулканічних виверженнях. Вони мають багато цінних якостей: висока пористість, низька тепло- і звукопровідність, м'якість, в результаті якої туф легко піддається механічній обробці. Особливо знамениті вірменські, різнокольорові туфи. Вони є чудовим матеріалом для скульптур та будівельних споруд.

Номер слайду 9

Вулкани виступають також у ролі джерела геотермальної енергії. Багаті геотермальними ресурсами Японські та Філіпінські дуги, а також Східно-Тихоокеанський пояс. В західній частині Пн. Америки гарячі джерела зв'язані зі згаслими вулканами. В гірських місцевостях західних штатів США відомо більше 1200 груп гарячих джерел. Цю енергію використовують для опалення та постачання гарячої води. В останні 5 О років по всій Землі почали використовувати вулканогенні води для виробництва геотермальної електроенергії. На вулканічній парі працюють геотермальні електростанції в Японії (Хатима-мантай, Мацугава, Онікоба, Отаке), в Новій Зеландії (Вайракі), в Мексиці (Пате), в Ісландії (біля вулкана Дафла), в США (Каліфорнія південніше озера Солтон-Сі); декілька станцій функціонують в районі Італійського вулкана Монте-Аміата (тут також з пари видобувають сірку).

Номер слайду 10

Вулканічна небезпека. Оскільки вулканічна діяльність не підвладна людині, вона може чинити їй шкоду і забирати людські життя. Лавові потоки знищують будівлі, перекривають дороги, с/г землі на багато років виключають з користування, попіл може збиратися на дахах будівель і призвести до обвалу, вулканічні гази отруюють поверхню або утворюють кислотні дощі. І тому щоб звести людські жертви до мінімуму виникла потреба в прогнозуванні. Для прогнозу вивержень складають карти вулканічної небезпеки з показом розповсюдження продуктів минулих вивержень, ведеться моніторинг їх провісників. Таким провісником є слабкі вулканічні землетруси. Зазвичай їх частота не перевищує 10 за добу, але перед самим виверженням їх кількість зростає до кількох сотень. Деякі вулкани перед виверженням, ніби «дихають»: піднімаються, надуваються і потім опускаються, — це в результаті зміни тиску магми всередині. Також незадовго до пробудження вулкана можна спостерігати розширення або звуження кратеру. Ці зміни вимірюються лазером і радіохвилями. Сьогодні використовують дані магнітного поля та спостереження за тваринами. Ці засоби використовують щоб взнати приблизну дату виверження, але точний час поки що ми не в змозі визначити, крім того у цих процесах є ще багато таємниць.

Номер слайду 11

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BDhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB: Volcano.jpeghttps://www.google.com/search?sxsrf=ALe. Kk020b4 QMhp. GA-8fv. Ob. RQBfcf0 Gz4q. Q:1605813066764&source=univ&tbm=isch&q=%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%83&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ah. UKEwi96q3rp4_t. Ah. VRx4s. KHTJv. DOMQj. Jk. Eeg. QICx. AB&biw=1600&bih=767#imgrc=9wm9 KBXs. C0 VVi. Mhttps://www.google.com/search?q=гейзер&tbm=isch&ved=2ah. UKEwizu4y3q. I_t. Ah. Vyi. Is. KHZ_6 Ap4 Q2-c. Ceg. QIABAA&oq=гейзер&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. AMg. QIABBDMg. UIABCx. Az. IECAAQQz. ICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAA6 BAgj. ECc6 BAg. AEB4https://www.google.com/search?q=%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%83&tbm=isch&ved=2ah. UKEwis3-3sp4_t. Ah. VSlos. KHauj. D5c. Q2-c. Ceg. QIABAA&oq=%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%83&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. AMg. IIADICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAAy. BAg. AEB4y. BAg. AEBg6 BAgj. ECc6 Bgg. AEAg. QHjo. FCAAQs. QM6 CAg. AELEDEIMBOg. QIABBDOgc. IIx. Dq. Ah. An. Ogc. IABCx. Ax. BDUKC3 CFj. I-whg7 LMJa. AFw. AHg. Ag. AHCAog. Bjy. CSAQgw. Lj. I1 Lj. Iu. MZg. BAKABAao. BC2d3cy13a. Xota. W1ns. AEKw. AEB&sclient=img&ei=Tc. O2 X-y. EN9 Ksrg. Srx764 CQ&bih=767&biw=1600&client=firefox-b-d#i

Номер слайду 12

https://www.google.com/search?q=вулкан+кракатау&tbm=isch&ved=2ah. UKEwis3-3sp4_t. Ah. VSlos. KHauj. D5c. Q2-c. Ceg. QIABAA&oq=вулкан+кракатау&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. AMg. IIADICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAAy. Agg. AMg. IIADICCAAy. BAg. AEB4y. BAg. AEBg6 BAgj. ECc6 Bgg. AEAg. QHjo. FCAAQs. QM6 CAg. AELEDEIMBOg. QIABBDOgc. IIx. Dq. Ah. An. Ogc. IABCx. Ax. BDUKC3 CFj. I-whg7 LMJa. AFw. AH

pptx
Додано
2 грудня 2020
Переглядів
7387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку