Презентація до уроку ЯДС на тему "Корисні копалини"

Про матеріал
Ознайомити з поняттями «гірські породи», «корисні копалини», «родовища». формувати вміння здобувати знання на основі дослідів. Вчити розпізнавати корисні копалини , порівнювати їх. Виділяти істотні ознаки досліджуваних об’єктів. Розвивати спостережливість, збагачувати словниковий запас. Виховувати економне і раціональне використання корисних копалин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корисні копалини. Підготувала вчитель початкових класів. Макабула Ірина Володимирівна

Номер слайду 2

Гірські породи, які люди добувають у природі та використовують для своїх потреб, називаються корисними копалинами.

Номер слайду 3

Люди використовують корисні копалини для різних потреб: у будівництві, для вживання в їжу чи для приготування їжі, виготовлення знарядь праці, посуду, фарб тощо.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Горючі корисні копалиникам'яне вугілляторфбуре вугіллянафтаприродний газ

Номер слайду 6

Рудні корисні копалинизалізна рудамарганцева рудамідна рудазолото

Номер слайду 7

Нерудні корисні копалиникам'яна сільгранітвапнякгіпспісокглина

Номер слайду 8

Місце, де виявлено накопичення корисних копалин, називається родовище, або поклад.

Номер слайду 9

Спосіб видобування корисних копалин залежить від глибини їх залягання. Рудні корисні копалини видобувають або у шахтах (глибше 500 м), або у кар'єрах (до 500 м у глибину). Видобування корисних копалин

Номер слайду 10

Видобування корисних копалин

Номер слайду 11

Нафта. Густа масляниста рідина темно-бурого кольору з різким запахом. Легша за воду. Горить нафта кіптявим полум'ям, виділяючи більше тепла, ніж кам'яне вугілля. Використовують нафту для виробництва бензину, гасу, машинного мастила, пластмас, фарб, синтетичних тканин та хутра, ліків і багато іншого.

Номер слайду 12

Природний газ. Невидимий, безбарвний, без запаху. Проте отруйний і вибухонебезпечний. Тому, для виявлення його у приміщенні, до газу, який використовують у побуті, додають спеціальні речовини із неприємним запахом. Природний газ легший за повітря, горить голубим полум'ям, виділяючи багато тепла. Природний газ використовують як паливо, а також для виробництва пластмас, лаків, синтетичних тканин, каучуку тощо.

Номер слайду 13

Граніт. Міцний і важкий камінь сірого, рожевого, червоного, чорного, зеленого і блакитного кольорів. Має зернисту структуру різного кольору і розміру. Не розчиняється у воді. Широко використовують для спорудження й оздоблення будинків, будівництва мостів і доріг. Видобувають у кар'єрах.

Номер слайду 14

Глина – щільна корисна копалина, складається із зліплених між собою дрібних частинок. У воді не розчиняється, але при намочуванні стає в'язкою, пластичною. Глина

Номер слайду 15

Пісок – сипуча корисна копалина, складається з окремих крупинок-піщинок, не сполучених між собою. Не розчиняється у воді, але добре її пропускає. Пісок

Номер слайду 16

І пісок, і глина утворюються в результаті вивітрювання різних гірських порід. Можуть бути білого, жовтого, червоного або сірого кольору. Використовують на будівництві, для виготовлення скла і посуду. Видобувають відкритим способом.

Номер слайду 17

Кам'яне вугілля. Корисна копалина чорного кольору, має блиск, тверда і важча за воду. Під час горіння виділяє багато тепла. Вугілля використовують як паливо на електростанціях, заводах, у побуті. Проте з нього також виготовляють пластмасу, ліки, парфуми, фарби, синтетичні тканини, препарати захисту рослин тощо.

Номер слайду 18

За запасами вугілля Україна посідає перше місце в Європі та восьме у світі. Воно залягає глибоко під землею, тому добувають його в шахтах. Глибина залягання вугленосних шарів в середньому – 500-750 м. Найглибша шахта – 1405 м. Видобування вугілля

Номер слайду 19

Корисні копалини – це багатство нашої країни. За запасами і якістю корисних копалин, які добувають в Україні, вона посідає помітне місце серед країн світу. Запаси корисних копалин є обмеженими. З кожним роком вони зменшуються, оскільки потреби людей у них постійно зростають.

Номер слайду 20

Корисні копалини потрібно витрачати бережно й економно, що дасть можливість зменшити їх видобуток.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дулова Галина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 червня 2022
Переглядів
3964
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку