У презентації показано послідовні етапи наукового методу, що використовується у хімії, подано поняття "фізична властивість речовини", зроблено огляд фізичних властивостей речовин, подано лабораторну роботу "Фізичні властивості речовин".
Крок 1. Спостереження Кількісні спостереження - це вимірювання, які підкріплюються числовими характеристиками. Температура плавлення кристалічної сірки становить 115,21°С35,9 г кухонної солі Na. Cl розчиняються в 100 г води при 20°CКонцентрація іридію в осадових відкладеннях, датованих 66 млн р. тому, була в 20-160 разів вищою за норму через падіння гігантського астероїда
Крок 4. Прийміть або змініть гіпотезу. Крок 5. Розвиток закону та/або теорії Закон - словесний чи математичний опис явища, що дозволяє робити загальні передбачення. Закон певної пропорції (Жозеф Пруст): Хімічна речовина завжди містить однакові пропорції хімічних елементів за масою. Кухонна сіль завжди містить однакову масову пропорцію Натрію та Хлору: 39,34% натрію та 60,66% хлору за масою. Теорія намагається пояснити відносини і зв'язки між явищами
Експеримент із замерзанням води за двох різних умов. Мета: я хочу знати, чи вода замерзає швидше сама по собі чи з додаванням цукру. Гіпотези: Гіпотеза 1. Не буде різниці в тому, скільки часу потрібно воді для замерзання, незалежно від того, додано в неї цукор чи ні. Гіпотеза 2. Між двома подіями буде різниця в часі заморожування. Перевірка гіпотези: наповнюю дві однакові ємності однаковою кількістю води кімнатної температури. Додаю відміряну кількість цукру в одну з ємностей. Поміщаю дві ємності в морозилку. З інтервалами в 15 хв спостерігаю за станом води в кожному контейнері. Продовжую, поки обидва повністю не замерзнуть. Запишу час, який знадобився, щоб кожна ємність з водою досягла рівня повного замерзання. Аналіз даних: подивитися час, який знадобився для замерзання кожної ємності з водою. Висновок: на основі результатів свого експерименту зробити висновок, чи вода з цукром замерзає швидше, повільніше або з такою ж швидкістю, як вода без додавання цукру
Класифікуємо кожне твердження як закон, теорію, експеримент, гіпотезу, спостереження. А. На рідкій воді лід завжди плаває. Б. Птахи еволюціонували від динозаврів. В. Гаряче повітря менш щільне, ніж холодне, ймовірно тому, що компоненти гарячого повітря рухаються швидше. Г. Коли 10 г льоду додали до 100 мл води при 25 °C, температура води знизилася до 15,5 °C після того, як лід розтанув. Д. Інгредієнти мила були проаналізовані, щоб з’ясувати, чи справді воно є чистим на 99,44%, як це рекламується.законгіпотезаспостереженнятеоріяексперимент
Фізична властивість - це характеристика речовини, яку можна спостерігати або вимірювати. Срібло - блискучий метал, який добре проводить електрику, пластичний. Сіль крихка і проводить електрику, якщо її розчинити у воді - колір, - твердість, - пластичність, - розчинність, - електропровідність, - густина, - температура плавлення,- температура кипіння
Температури плавлення та кипіння. Вольфрам має найвищу серед усіх металів температуру плавлення і кипіння. Нитки для ламп розжарювання виговлені з вольфраму, температура плавлення якого 3400 °CРтуть є легкоплавким металом і рідка за кімнатої температури. Температура плавлення -38,83°C
Тепло- та електропровідність. Здатність речовин проводити тепло називають теплопровідністю. Здатність речовин проводити електричний струм називають електропровідністю Срібло, алюміній та мідь характеризуються найвищою електропровідністюҐума не проводить електричний струм. Залізо добре проводить тепло, тому його використовують для виготовлення посуду для приготування варених та смажених страв. Суха деревина за своєю структурою є поганим провідником тепла
Лабораторний дослід. Фізичні властивості речовин. Заповніть таблицю{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Фізичні властивості Калійна селітра. Графіт. Поліетилен. Агрегатний стан. Зовнішній вигляд. Колір. Прозорість. Густина. Здатність розчинятись у водіТеплопровідність. Електропровідність. Температура плавлення. Температура кипіння. Для заповнення таблиці скористайтесь спостереженнями та інформаційними джерелами
Підіб’ємо підсумки!Науковий метод - це метод дослідження, що включає експерименти та спостереження з метою отримання нових знань, вирішення проблем і відповідей на запитання. Ключові етапи наукового методу включають: Крок 1. Зробіть спостереження. Крок 2. Сформулюйте гіпотезу. Крок 3. Перевірте гіпотезу шляхом експерименту. Крок 4. Прийміть або змініть гіпотезу. Крок 5. Розвивайте закон та/або теорію. Фізична властивість - це характеристика речовини, яку можна спостерігати або вимірювати. Фізичні властивості речовини включають колір, твердість, пластичність, розчинність, електропровідність, густину, температуру плавлення та температуру кипіння.