Презентація до уроку"Явища природи. Повітряне живлення рослин"

Про матеріал
Дена презентація є доповненням до уроку "Явища природи. Повітряне живлення рослин". Містить наочне демонстрування дослідів про транспірацію, дихання та утворення крохмалю рослинами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація урок”Явища природи. Повітряне живлення рослин”. Мета: Навчальна: розширити знання учнів про повітряне живлення рослин; сформувати знання про фотосинтез, взаємоперетворення речовин, фізичні та хімічні явища; розкрити значення фотосинтезу в природі і житті людини. Розвиваюча: розвивати вміння порівнювати, установлювати причинно-наслідкові зв'язки; формувати вміння працювати в групах. Виховна: виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Вправа “Компетентність”.1. З яких тканин складається листок?2. Якими часточками утворюється речовина?3. Що таке шкірка листка? Яка її будова і функції?4. Що таке вид атома?5. Яка будова і функції продихів?6. Чим відрізняється проста речовина від хімічного елемента?7. Які особливості стовпчастої і губчастої тканин?8. Чим відрізняється складна речовина від суміші?9. Які особливості будови і функції судинно-волокнистого пучка?10. Охарактеризуйте властивості речовини.

Номер слайду 3

Що ми повинні дізнатися?1. Що таке фотосинтез?2. Які функції листка?3. Що об'єднує та відрізняє процес фотосинтезу та дихання?4. Як пов'язана хімія та фотосинтез?

Номер слайду 4

Фізичні та хімічні явища. Робота в групах1 група.− Які явища належать до хімічних? − Чим вони відрізняються від фізичних явищ?2 група.− Якими ознаками супроводжуються хімічні реакції?− За яких умов виникають хімічні реакції?

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу.І. Історія вивчення фотосинтезу. Експеримент ван Гельмонта. Голландський натураліст Ян ван Гельмонт (1579-1644).

Номер слайду 6

Експерименти Дж. Прістлі. Англійський хімік. Джозеф Прістлі(1733-1804).

Номер слайду 7

ІІ. Функції листка: транспірація, фотосинтез, дихання. Робота в групах. Завдання для опрацювання:1 група – Яке значення має фотосинтез? − Які умови потрібні для здійснення процесу фотосинтезу?2 група – Як відбувається дихання у рослин? – Як умови довкілля впливають на процес дихання?3 група– Яке значення має транспірація в житті рослин? – Як умови довкілля впливають на процес транспірації?

Номер слайду 8

Відмінності між явищамиявищафізичніхімічніАгрегатнийстан. Форма тіла. Властивостіречовин. Складречовин. Речовинане змінюється. Речовина змінюється

Номер слайду 9

Ознаки хімічних реакцій.зміна кольору;зміна запаху;випадення або розчинення осаду;виділення газу;виділення або поглинання теплоти або світла;

Номер слайду 10

Умови виникнення хімічної реакції. приведення до зіткнення реагуючих речовин; подрібнення речовин (найбільше подрібнення досягається розчиненням речовин); для протікання багатьох реакцій неохідне нагрівання реагуючих речовин до певної температури

Номер слайду 11

Фотосинтез – процес, унаслідок якого рослини в листках утворюють із простих неорганічних речовин складні органічні речовини, використовуючи енергію Сонця. Умови фотосинтезу.

Номер слайду 12

Дихання.

Номер слайду 13

O2 CO2 H2 O Е Е CO2 H2 O O2 хлоропласт. Порівняння процесів фотосинтез дихання

Номер слайду 14

Випаровування. Випаровування води залежить від:вологості;температури;руху повітря (вітру);віку листків;площі листкової пластинки…

Номер слайду 15

Дослід 1 Тема. Утворення крохмалю на світлі в листках рослин.

Номер слайду 16

Дослід 2 Тема. Дихання рослин.

Номер слайду 17

Дослід 3 Тема. Випаровування води листками.

Номер слайду 18

Узагальнення та систематизація знань. Фотосинтез Ознаки Дихання1. На сонячному світлі або при штучному освітленні 1. Коли відбувається1. Цілодобово, протягом всього життя2. Зелені клітини, які містять хлорофіл.2. Місце здійснення2. Всі живі клітини рослини3. Виділяється3. Кисень3. Поглинається4. Поглинається4. Вуглекислий газ4. Виділяється5. Синтезуються5. Органічні речовини5. Розщеляються6. Поглинається.6. Енергія6. Звільняється

Номер слайду 19

Утворення інею

Номер слайду 20

Ржавіння заліза

Номер слайду 21

Утворення мильних бульбашок

Номер слайду 22

Пожовтіння листя

Номер слайду 23

Горіння дров

Номер слайду 24

Сворення льодових фігур

Номер слайду 25

Видування ялинкових іграшок

Номер слайду 26

Вибухи новорічних феєрверків

Номер слайду 27

Перевірте правильність виконання завдання. Фізичні явища. Утворення інею;Утворення мильних бульбашок;Створення льодових фігур;Видування ялинкових прикрас. Хімічні явища. Ржавіння заліза;Пожовтіння листя;Горіння дров;Вибухи новорічних феєрверків.

Номер слайду 28

ЗавданняІз запропонованого переліку явищ вибрати:І група фізичні явищаІІ група хімічні явища.1) іде тепло від батареї опалення; 2) горять іменинні свічки; 3) мама "гасить" соду оцтом, готуючи тісто; 4) скисає молоко, не випите кішкою; 5) після додавання цукру чай стає солодким; 6) з відкритої пляшки "Фанти" виділяються бульбашки газу; 7) на цвяхах у гаражі з'являється іржа;8) узимку гілля дерев вкривається памороззю; 9) за зиму опале листя згниває; 10) запах розлитих парфумів швидко поширюється по всій кімнаті;

Номер слайду 29

Фотосинтез життя, Фотосинтез зеленого світу І набряклі бруньки Демострують чарівний свій хист. А пройде якийсь час – Забуянить усе, прийде літо, І краплинки роси Разом з світлом відродяться в лист. Він вбиратиме все, Що з легенів всякчас викидаєм. Не ділитиме, ні! А під дією сонця тепла, Лиш умиє у росах, Легенько усе поскладає, І очистить у кисень Усі наші грішні слова. Може й нам би отак Очищатись у мислях і діях І творити добро Із усього, що світом пливе? Не ділити його, Не складати направо, й наліво, А у квантах тепла Перетворювать в вічне, живе!

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Завдання з біології- опрацювати матеріал підручника (§ 21)- виконати вправи в друкованому зошиті (ст. 48)- підготувати повідомлення на тему «Рухи рослин»Завдання з хіміїВивч. §14(С. 107), § 15 (С. 113) підручника (автор Лашевська Г. А.).. Творче завдання. Напишіть приклади хімічних реакцій, з якими ви зустрічалися у побуті та визначте їх ознаки.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
1801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку