Презентація на тему Лишайники

Про матеріал
Презентація на урок з біології 6 клас на тему: " Лишайники: будова та значення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи грибів: лишайники. Біологія 6 клас

Номер слайду 2

Основні ознаки. Лишайники- це своєрідна група організмів, яка утворилася внаслідок симбіозу двох різних організмів – гриба і зеленої або синьо-зеленої водорості (ціанобактерії). Тіло лишайників (слань, талом) представлене гіфами гриба у переплетеннях яких є одноклітинні водорості. Від водорості гриб отримує органічні речовини, а сам забезпечує її водою з розчиненими в ній мінеральними речовинами, захищаючи від висихання. Відомо близько 26 тис. видів лишайників. Поширені від півночі до тропіків.

Номер слайду 3

За анатомічною будовою лишайники бувають: Гомеомерні (клітини водоростей у слані розподілені більш або менш рівномірно)Гетеромерні (клітини водоростей розташовані в певному шарі)Малюнок А Гетеромерні лишайники. ММалюнок Б Гомеомерні лишайники1- верхній корковий шар2- нижній корковий шар3 , 5- клітини водоростей

Номер слайду 4

За морфологічними ознаками лишайники поділяють: Листуваті слань у вигляді пластинок, прикріплюється до субстракту кількома точками тіла ( ризоїдами). КущистіСлань стеблоподібної форми, піднімається над поверхнею або звивиста з дерев. Накипні слань у вигляді нальоту або кірочки, щільно приростає до субстракту гіфами гриба нижнього коркового шару. Найбільш поширені на гірських породах, корі дерев.

Номер слайду 5

Живлення лишайників. Автотрофний тип. Водоростевий компонент здійснює фотосинтез. Гетеротрофний тип. Грибний компонент живиться органічною речовиною яку утворюють водорості, а також поглинає воду з розчиненими в ній мінеральними речовинами із зовнішнього середовища.

Номер слайду 6

Ріст лишайників. Ростуть лишайники дуже повільно – від 0,2 до 7 мм у рік, тому розміри слані бувають від кількох міліметрів до 30 - 50 см. Тривалість життя – 50 – 100 років

Номер слайду 7

Розмноження лишайників. Вегетативно ( частинами тіла)Особливі спеціалізовані утвори: Соредії -- формуються під верхнім корковим шаром і складаються з кількох клітин водоростей,оплетені гіфами гриба. Через розриви в корковому шарі талому соредії виходят на поверхню і розносяться вітром.Ізидії – дрібні вирости талому у вигляді бугорків, покритих корковим шаром, складаються з кількох клітин водоростей, оплетених гіфами гриба. Ізидії відламуються і проростають у новий талом.

Номер слайду 8

За допомогою лишайників визначають вік порід – цей метод називається ліхенометрією. Він не може бути названий абсолютно точним, але часто буває корисним в будівництві та археології. Значення лишайників. В природі: Піонери життя, першими заселяють безплідні місця, виділяючи лишайникові кислоти, які руйнують гірські породи.Є першою ланкою у процесі грунтоутворення і створюють передумови для розвитку інших рослин. Лишайники – біоіндикатори чистоти повітря, деякі не витримують навіть найменшого забруднення. Слугують укриттям та їжею для багатьох безхребетних тварин, є цінним кормом для північних оленів. Для людини: Людина використовує лишайники для одержання спитру, лакмусу, фарб. У медицині – для виготовлення ліків. Сировина для парфумерної промисловомтіДеякі лишайники використовують у їжу.

pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
2636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку