Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Біорізноманіття. Біосистематика"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОРІЗНОМАНІТТЯ. БІОСИСТЕМАТИКА10 клас5 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!Міжнародний день біологічного різноманіття (англ. International Day for Biological Diversity, IDB) – міжнародний день, який оголосила Генеральна Асамблея ООН для залучення уваги до проблем біорізноманіття, що є основною умовою існування біосфери. Цей день весь світ відзначає 22 травня, починаючи з 2000 р. А що таке біорізноманіття?

Номер слайду 3

Чинники, що впливають на біорізноманіття. БІОРІЗНОМАНІТТЯ – це мінливість живої природи всередині видів, між видами та між екосистемами. Всі типи біорізноманіття – генетичне, видове й екосистемне – пов’язані між собою.

Номер слайду 4

Чинники, що впливають на біорізноманіття. На формування біорізноманіття впливають:-зовнішні чинники (наприклад, геологічні, кліматичні)-внутрішні чинники (наприклад, рекомбінація генів, горизонтальне перенесення генів)

Номер слайду 5

Чинники, що впливають на біорізноманіття-еволюційні чинники: рушійні чинники еволюції (природний добір) елементарні чинники еволюції (популяційні хвилі, ізоляція, дрейф генів).

Номер слайду 6

Чинники, що впливають на біорізноманіття-екологічні чинники (абіотичні, біотичні та антропічні). Згідно з доповіддю Всесвітнього фонду дикої природи (англ. World Wildlife Fund, WWF) з впливом діяльності людини пов’язане скорочення біорізноманіття Землі на 28 %.

Номер слайду 7

Основні методи, напрями та розділи сучасної біосистематики. БІОСИСТЕМАТИКА (від грец. систематікос – упорядкований) – наука, що описує, називає й класифікує існуючі та вимерлі організми. Завдання – створення системи органічного світу для орієнтації у величезній різноманітності організмів. Методи: порівняльно-морфологічний, хемосистематика, каріосистематика, молекулярна систематика, геносистематика.

Номер слайду 8

Основні методи, напрями та розділи сучасної біосистематики. Основні напрями сучасної систематики:*цифровий (фенетика) ґрунтується на загальній подібності організмів;*еволюційний (філістика) ґрунтується на знаннях еволюційних відносин між спорідненими групами й подібності багатьох ознак організмів;

Номер слайду 9

Основні методи, напрями та розділи сучасної біосистематики*філогенетичний (кладистика) -напрям біосистематики, що визначає еволюційні взаємини серед різних видів на Землі, як сучасних, так і вимерлих. Засновником та автором кладистики є німецький ентомолог Віллі Хенніг. Результатом кладистичного аналізу походження таксона є кладограма.

Номер слайду 10

Основні методи, напрями та розділи сучасної біосистематики. Відповідно до завдань, що стоять перед систематикою, у її складі виокремлюють розділи: Таксономія вивчає принципи, методи й правила класифікації (це теорія класифікації). Біологічна номенклатура вивчає систему наукових назв та правил найменування груп живих організмів, об’єднаних за певними спорідненими зв’язками.

Номер слайду 11

Принципи наукової класифікації організмів. Класифікувати організм певного виду – це визначити ступінь його подібності й відмінності від інших організмів та вказати місце в системі органічного світу. Розподіл організмів на групи здійснюється за допомогою систематичних категорій, якими є домен, царство, тип, клас, ряд, родина, рід і вид. Домени поєднують декілька царств, царства – поєднують типи і т. д. У систематиці цей принцип називають принципом ієрархії.

Номер слайду 12

Принципи наукової класифікації організмів. Основною і найменшою одиницею класифікації є вид. Назва виду згідно з принципом бінарної номенклатури складається з двох слів: перше слово вказує на родову належність, а друге – на видову. Міжнародна біологічна номенклатура створена на основі латинської мови. Ursus arctos. Matricaria recutita

Номер слайду 13

Лабораторна робота 1 Тема. Визначення таксономічного положення виду в системі органічного світу. Мета: розвивати уміння застосовувати знання про критерії виду на практиці та формувати практичні уміння характеризувати види. Обладнання: ілюстрації двох видів одного роду. Заєць білий. Заєць сірий

Номер слайду 14

Лабораторна робота 1 Хід роботи1. Укажіть українські й латинські назви видів, обраних для характеристики.2. За допомогою основних таксономічних категорій визначте місце видів у системі органічного світу.3. Назвіть ознаки родової належності, які свідчать про найтісніші родинні зв’язки, що відображають подібність та спільність походження. Яка причина подібності видів?4. Укажіть ознаки видової належності. Яка причина відмінностей видів?Підсумок роботи.

Номер слайду 15

Домашнє завдання§ 5 опрацювати, с.24 виконати завдання Біологія+ Туризм

pptx
Додано
20 вересня 2020
Переглядів
3891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку