Презентація до уроку з біології для 10 класу на тему "Сучасні критерії виду"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУЧАСНІ КРИТЕРІЇ ВИДУ10 клас6 урок

Номер слайду 2

Пригадайте!Які є рівні організації живої природи?ppt_x

Номер слайду 3

Поміркуйте!З колись численного ряду хоботних залишилося всього два роди – африканський та індійський слони. Африканські слони об’єднують два види – слон саванний (Loxodonta africana) та слон лісовий (Loxodonta cyclotis). Індійські (азійські) слони у сучасній фауні представлені лише одним видом – Elephas maximus, назва якого українською мовою збігається з назвою роду. Чому це різні види?Африканський слонІндійський слон

Номер слайду 4

Критерії виду. Критерії виду (від грец. критеріон – засіб для суджень) – ознаки подібності між особинами одного виду, а також ознаки, за допомогою яких один вид відрізняють від іншого. Морфологічний критерій передбачає виділення та опис зовнішніх ознак у особин одного виду. Чорний (1) і зелений (2)дятли. Види-двійники – морфологічно схожі між собою, але відрізняються за іншими ознаками. Так, за назвою пацюк чорний виявлено два види-двійники, в яких 38 та 42 хромосоми.

Номер слайду 5

Критерії виду. Каріотипічний (генетичний) критерій пов'язаний з вивченням кількостіхромосом у каріотипі та особливостей їхньої будови. Саме ці особливості визначають генетичну відокремленість як головну ознаку виду. Це один із найнадійніших критеріїв, проте й він не є абсолютним. Так, 46 хромосом є не лише в каріотипі людини, а й у люпину.

Номер слайду 6

Критерії виду. Фізіологічний критерій полягає в подібності процесів життєдіяльності особин одного виду. Репродуктивний критерій пов’язаний із неможливістю схрещування особин різних видів через морфологічні, етологічні, каріотипічні та інші відмінності. Але й цей критерій «спрацьовує» не завжди: встановлено чимало різних видів, які можуть схрещуватися в природі й давати плідні гібриди.

Номер слайду 7

Топ-5 гібридів тварин, про які мало хто знаєБіфало — гібрид корови та американського дикого бізона. Першим вивів біфало Чарльз Гуднайт на своєму ранчо. Коли в 1886 році в Канзасі загинули від холоду тисячі голів худоби, Гуднайт вирішив вивести породу, яка змогла б пережити люті зими. Біфало мають міцну конструкцію, гарну активність, поступливий характер, стійкість до багатьох хвороб, плодючість близько 99%. Крім того, вони завдають незначного збитку екології.

Номер слайду 8

Топ-5 гібридів тварин, про які мало хто знаєКама — це гібрид одногорбого верблюда та лами. Хто ж санкціонував це схрещення та назвав його Рамою? Вірно, народний принц Дубаї. Кама був створений у 1998 року. Він має вовну лами та темперамент верблюда. Проте Рама виявився досить нерозумним.

Номер слайду 9

Топ-5 гібридів тварин, про які мало хто знаєЦікава історія на фермі в Північній Німеччині. Козел перестрибнув через паркан для романтичної зустрічі з овечкою. Як правило, такий перехресний результат не викликає дітонародження, але фермер Клаус Ексстербрінк спостерігав та доглядав за своєю овечкою, і в результаті вона народила вівце-козу. Клаус назвав її Лізою. Хоча природні гібриди овець-козлів надзвичайно рідкісні, проте вчені намагаються вдосконалили техніку для їх створення в лабораторії.

Номер слайду 10

Топ-5 гібридів тварин, про які мало хто знаєЦей гібрид часто іменують саванним котом. Вийшов він шляхом схрещування звичайної домашньої кішки і дикого африканського кота сервала з плямистим забарвленням. В 2001 році ця саванна кішка була офіційно визнана новою породою Міжнародною асоціацією кішок. Сервакот вийшов красивою і сильною твариною. Вона більш доброзичлива, ніж звичайні домашні кішки.

Номер слайду 11

Топ-5 гібридів тварин, про які мало хто знаєКосаткодельфін. Досить рідко, але все ж вдається схрестити водних тварин. Це схрещення являє собою поєднання дельфіна з сімейства афалін і малої чорної касатки. В неволі існують лише дві таких особини. Обидві проживають на Гаваях, у морському парку.

Номер слайду 12

Критерії виду. Біохімічний критерій для визначення видової належності передбачає аналіз особливостей будови і складу макромолекул та перебігу певних біохімічних реакцій. Географічний критерій пов'язаний з тим, що кожен вид займає певну територію або акваторію (ареал).

Номер слайду 13

Критерії виду. Екологічний критерій передбачає пристосованість до певних умов існу-вання. Для кожного виду характерні певні умови середовища існування, що їх називають екологічною нішею. Критерії виду пов'язані між собою і визначають якісну особливість виду. Але жоден з них не є абсолютним. Так, жовтець їдкий росте на заплавних луках, а жовтець повзучий – по берегах річок.

Номер слайду 14

Визначення виду з позицій біологічноїконцепції виду. БІОЛОГІЧНИЙ ВИД (лат. species) – сукупність особин у складі популяцій, що характеризуються спадковою подібністю ознак, вільно схрещуються і дають плодюче потомство, пристосовані до певних умов життя і займають у природі певну територію – ареал.

Номер слайду 15

Основні структурні одиниці виду. Популяція – це сукупність особин одного виду, які упродовж багатьох поколінь існують у межах певної території виду, вільно схрещуються і відносно ізольовані від інших популяцій виду.

Номер слайду 16

Основні структурні одиниці виду. Підвид – географічно або екологічно відо-кремлена частина виду, особини якої піддією чинників середовища набули стійкихособливостей, що відрізняють їх від іншихпідвидів. Підвиди виду плиска біла(Motacilla alba)

Номер слайду 17

Навчальний проект. Складання характеристики виду за видовими критеріями. Африканський та індійський (азійський) слони різняться настільки, що їх відносять до різних видів. Застосуйте знання про критерії виду та доведіть, що це різні види. Використайте запропоновану таблицю та підготуйте для захисту навчальний проект, в якому наведіть характеристику обраного виду.

Номер слайду 18

Навчальний проект{74963086-C5 ED-4 A69-89 C4-9 DB4 F75 A1 BF5}Критерій виду. Слон саванний. Слон індійський1. Морфологічний2. Каріотипічний3. Фізіологічний4. Біохімічний5. Географічний6. Екологічний

Номер слайду 19

Домашнє завдання§ 6 опрацювати, с.28 виконати завдання Біологія+Сільське господарство. У межах виду кукурудза культурна (Zea mays)в систематиці розрізняють дев'ять підвидів кукурудзи, серед яких виокремимо кременисту(Z. mays indurata), зубоподібну (Z. mays indentata), крохмалисту (Z. mays amylacea) та цукрову (Z. mays saccharata). За якими ознаками розрізняють ці підвиди кукурудзи? Визначте таксономічне положення кукурудзи в системі органічного світу та оцініть практичне й наукове значення цього виду.

pptx
Додано
20 вересня 2020
Переглядів
5981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку