Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Формування адаптацій на молекулярному і клітинному рівнях організіції"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ НА МОЛЕКУЛЯРНОМУТА КЛІТИННОМУ РІВНЯХ ОРГАНІЗАЦІЇ. СТРАТЕГІЇ АДАПТАЦІЙ ОРГАНІЗМІВ11 клас3 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!Температура арктичних й антарктичних вод може бути нижче від –2 °С. При цьому полярні види риб (як наприклад, нототенія мармурова (Notothenia rossii)) не перетворюються на шматок льоду: вони виробляють особливі білки, що гальмують замерзання рідини. Як формувалася ця адаптація?

Номер слайду 3

Відповідь У деяких предкових особин сучасних нототеній відбулася дуплікація гена, що кодує трипсин. Ця хромосомна мутація призвела до виникнення двох копій гена. Після цього в його новій копії відбулась генна «корисна» мутація: в її центрі декілька разів продублювався фрагмент, що кодує три амінокислоти. Результатом таких перетворень став ген з інформацією про інший білок. Так виникли первинні глікопротеїни крові риб, які перешкоджають кристалізації льоду. Вихідна популяція отримала переваги й більше шансів на виживання. Згодом у процесі еволюції цей ген ще багаторазово дублювався і виникали білки-антифризи у різних видів риб родини Нототенієві. Кристалічна структурабілка-антифризу зі зв’язаними молекулами води (червоні кульки) та дисульфідними зв’язками (зелені містки)

Номер слайду 4

Молекулярні та клітинні механізми адаптацій. Основою формування адаптацій є молекулярні та клітинні процеси збереження, зміни та реалізації генетичної інформації. Молекулярною основою адаптацій є синтез нового типу макромолекул унаслідок мутацій та рекомбінацій генів.

Номер слайду 5

Молекулярні та клітинні механізми адаптацій1) збільшення або зменшення концентрації білків унаслідок змін у їх клітинному синтезі; 2) приєднання до макромолекул речовин (активатори та інгібітори), що модифікують їх властивості;

Номер слайду 6

Молекулярні та клітинні механізми адаптацій3) зміна регуляторних функцій білків і клітинних процесів метаболізму; 4) зміна просторової організації біополімерів (наприклад, білок пуротонін міститься в отруті гримучих змій і в зерні пшениці, де його відмінність визначається зайвим дисульфідним зв’язком).

Номер слайду 7

Різні стратегії формування адаптацій. Стратегія адаптацій організмів (адаптивна стратегія) – це певний загальний напрям формування пристосувань організмів різних видів, що забезпечує їхнє існування в часі.

Номер слайду 8

Різні стратегії формування адаптацій1. Стратегія еволюційних адаптацій Ароморфози Ідіоадаптації Загальна дегенерація

Номер слайду 9

Різні стратегії формування адаптацій2. Стратегія акліматизації

Номер слайду 10

Різні стратегії формування адаптацій3. Стратегія негайної адаптації

Номер слайду 11

Різні стратегії формування адаптацій4. Стратегія за принципом резистентності (активний шлях адаптацій)Підтримування сталої температури тіла у гомойотермних тварин (птахів, ссавців),

Номер слайду 12

Різні стратегії формування адаптацій5. Стратегія за принципом толерантності (пасивний шлях адаптацій)

Номер слайду 13

Різні стратегії формування адаптацій6. Стратегія уникнення несприятливих упливів

Номер слайду 14

Домашнє завдання§ 3; стор. 12-14 (ознайомитись з цікавою інформацією, відповідати на питання усно)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 вересня 2020
Переглядів
3014
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку