Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНО ПЛАСТИЧНІТА ЕКОЛОГІЧНО НЕПЛАСТИЧНІ ВИДИ. ПОНЯТТЯ ПРО АДАПТИВНУ РАДІАЦІЮ11 клас4 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!Ящірка прудка (Lacerta agilis) – один із видів рептилій, який належить до родини справжніх ящірок. На величезній території від Англії до Байкалу і від Скандинавії до Кавказу цей надзвичайно екологічно пластичний вид є, без сумніву, найчисленнішим видом рептилій в Євразії. У чому ж суть терміна «екологічна пластичність виду»?

Номер слайду 3

Характеристики екологічної пластичностіЕкологічна пластичність виду – це здатність організмів виду до існування в певному діапазоні значень екологічного чинника. Екологічні чинники – це усі компоненти навколишнього середовища, які впливають на живі організми та їх угруповання (абіотичні, біотичні, антропічні).

Номер слайду 4

Характеристики екологічної пластичностіВиди, які можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування, називають екологічно пластичними. Що ширшим є діапазон коливань чинника,в межах якого даний вид може існувати, то більшою є його екологічна пластичність.

Номер слайду 5

Характеристики екологічної пластичностіЕкологічно непластичні види – види з вузьким діапазоном екологічної пластичності до чинників середовища. Такі організми погано пристосовуються навіть до незначних змін умов існування і вузько спеціалізовані до умов середовища життя. До цієї групи належать симбіонти, мешканці великих морських глибин, печер.

Номер слайду 6

Параметри екологічної пластичностіЕкологічну пластичність виду визначають генетична пластичність та адаптивний потенціал. Адаптивний потенціал – міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля. Ця здатність має спадковий характер і відображає здатність популяцій до розмноження й виживання за оптимальних умов. Генетична пластичність – здатність генотипів змінюватися й забезпечувати пристосованість до змін навколишнього середовища. Високий адаптивний потенціал. Низький адаптивний потенціал

Номер слайду 7

Види, що беруть участь в адаптивній радіації груп. Адаптивна радіація – еволюційний процес виникнення в межах певної систематичної групи форм, пристосованих до різних умов існування. Правило адаптивної радіації: історичний розвиток будь-якої групи супроводжується її розділенням на окремі філогенетичні стовбури, що розходяться в різних адаптивних напрямах від якогось вихідного середнього стану. Адаптивна радіаціяплацентарних ссавців

Номер слайду 8

Види, що беруть участь в адаптивній радіації груп. Правило походження від неспеціалізованих предків : нові великі групи беруть початок не від вищих представників предкових груп, а від порівняно неспеціалізованих. Відсутність спеціалізації визначає можливість виникнення нових пристосувань.

Номер слайду 9

Самостійна робота. За допомогою таблиці порівняйте запропоновані види та обґрунтуйте судження про адаптивний потенціал екологічно пластичних та непластичних видів. Ознака. Ведмідь бурий. Коала сірий. Екологічна пластичність. Поширеність. Рівень спеціалізації(вузький, широкий)Адаптивний потенціал

Номер слайду 10

Домашнє завдання§ 4; стор. 15-17 Виконати письмово завдання Біологія+ Географія

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 вересня 2020
Переглядів
1343
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку