Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Науки, що вивчають здоров'я людини"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ11 клас

Номер слайду 2

Поміркуйте!Людство здавна усвідомило ціну здоров’я. Багато висловлювань дійшло до нас від давньогрецьких лікарів і філософів, в яких стверджується верховенство здоров’я над усіма іншими цінностями життя. Наприклад: «Коли немає здоров’я – мудрість мовчить і не до мистецтва, сила спить, багатство марне і розум безсилий» (Герофіл), «Перша сходинка до щастя – здоров’я» (Сократ), «Найбільший скарб кожної людини – це її здоров’я» (Гіппократ). Що таке здоров’я?

Номер слайду 3

Сучасне розуміння здоров’я людини. За холістичним підходом здоров’я розглядається як стан загального благополуччя, що інтегрує три складники: фізичне, психічне, соціальне здоров’я.

Номер слайду 4

Сучасне розуміння здоров’я людини. Фізичне (соматичне) здоров’я – це стан благополуччя, що визначається впорядкованістю будови й функцій організму людини та ступенем біологічної адаптації до умов довкілля. Біологічною основою фізичного здоров’я є спадкова програма індивідуального розвитку, тип конституції тіла, індивідуальні особливості життєвих функцій людини.

Номер слайду 5

Сучасне розуміння здоров’я людини. Психічне здоров’я – це стан благополуччя, що визначається впорядкованістю поведінки організму людини та психічною адаптованістю до середовища існування. Біологічними основами психічного здоров’я є особливості будови й функціонування регуляторних систем та аналізаторів, певний тип ВНД, функціональна спеціалізація півкуль, психофізіологічні процеси кори й підкірки.

Номер слайду 6

Сучасне розуміння здоров’я людини. Соціальне здоров’я – стан благополуччя, що визначає ефективність взаємодії людини із соціальним середовищем. Біологічними основами соціального здоров’я є набуті форми поведінки й форми научіння, соціальні потреби, вищі емоції, особливості характеру.

Номер слайду 7

Сучасне розуміння здоров’я людини. ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ – це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, що зумовлює здатність організму людини адаптуватись до мінливих умов середовища.

Номер слайду 8

Науки, що вивчають здоров'я людини. Для розуміння фізичного здоров’я, що відображає функціональний стан організму людини, велике значення мають передусім знання природничих наук: біології (анатомії, фізіології, біохімії, біофізики, генетики, молекулярної біології, антропології, ембріології, імунології), фізики, хімії, географії, астрономії. Лікування й профілактика захворювань неможливі без медичних і фармацевтичних наук.

Номер слайду 9

Науки, що вивчають здоров'я людини. Для зміцнення й збереження психічного здоров’я необхідні знання психологічних наук (нейропсихологія, психіатрія, психоекологія, психогенетика), біологічних (нейрофізіологія, етологія), медичних (ендокринологія) та філософських (логіка, релігієзнавство, естетика, етика) наук.

Номер слайду 10

Науки, що вивчають здоров'я людини. Для вивчення компонентів соціального здоров’я необхідні знання соціологічних (соціологія, соціальна психологія) та історичних (етнологія, археологія) наук. Окрім наукових знань про соціальні явища для розв’язування соціальних проблем важливими є й такі галузі діяльності, як освіта (педагогічні науки), сільське господарство (сільськогосподарські науки), правосуддя (юридичні науки), транспорт (технічні науки), фінанси й капіталовкладення (економічні науки) та ін.

Номер слайду 11

Самостійна робота з таблицею. Біологічні основи здоров’я людини. Заповніть таблицю та зробіть висновок про необхідність холістичного підходу щодо розуміння здоров’я людини.

Номер слайду 12

Домашнє завдання§ 19; стор. 71 виконати завдання Біологія + Психологія. Здоров’я й психологія В одній із паризьких лікарень обов’язком хворих було тричі на день вголос або подумки повторювати по 10 разів фразу: «З кожним днем я почуваюся краще й краще». Причому повторювати не механічно, а з позитивним емоційним забарвленням. Дивно, але факт: хворі одужували протягом місяця, у деяких із них навіть зникла необхідність у хірургічному втручанні. Застосуйте знання про складники здоров’я й поясніть цей факт. Що вивчає психологія здоров’я?

pptx
Додано
17 листопада 2020
Переглядів
5910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку