Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Екологічна ніша"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКОЛОГІЧНА НІША11 клас6 урок

Номер слайду 2

Поміркуйте!Кріт європейський (1) і сліпак піщаний (2) – два види, представники яких мають однакову життєву форму. Це риючі ссавці з підземним способом життя. У них подібні адаптації (видовженетіло, густий і щільний волосяний покрив, редукований зір). Але чому ці види характеризуються різними екологічними нішами?

Номер слайду 3

Складники екологічних ніш. Термін «екологічна ніша» запропонував американський натураліст Джозеф Грінелл ще у 1917 р. Пізніше англійський еколог Чарлз Елтон визначив нішу як «місце організму в біотичному угрупованні, його відносини з їжею та ворогами»У 1957 р. англо-американський учений Евелін Хатчінсон запропонував розглядати еконішу як увесь діапазон чинників середовища, в якому певний вид упродовж тривалого часу проживає й розмножується. Американський еколог Юджин Одум назвав екологічну нішу «професією» виду, що є наслідком адаптацій організмів виду до існування в екосистемі.

Номер слайду 4

Складники екологічних ніш. У сучасній екології під екологічною нішею розуміють місце організму, популяції або виду в природі, що визначається трьома складниками: 1) просторовим розташуванням в екосистемі; 2) взаємозв’язками з абіотичними й біотичними чинниками місць існування; 3) екологічними функціями в екосистемі.

Номер слайду 5

параметри екологічної нішіШирина екологічної ніші – параметр,який визначають за діапазоном дії будь-якого екологічного чинника в межах угруповання та оцінюють шляхом порівняння з шириною екологічної ніші інших видів (організмів, популяцій). Шириною ніші є різноманітність ресурсів, що використовуються певним видом (організмом). Графічно екологічну нішу можна визначити як ділянку дво- або багатовимірного графіка.

Номер слайду 6

параметри екологічної нішіПерекривання екологічної ніші – це параметр, що характеризує використання видами (популяціями, організмами) одних і тих самих ресурсів середовища і характер конкуренції між ними. Перекривання виникає, якщо різні види використовують одні й ті самі ресурси. Перекривання може бути повним або частковим, за одним або декількома параметрами екологічної ніші. Ніші можуть зовсім не перекриватися, і види не конкурують один з одним.

Номер слайду 7

Правила екологічних ніш. Правила конкурентного виключення: якщо два види з подібними вимогами до середовища (живлення, поведінки, місць розмноження тощо) вступають у конкурентні відносини, то один з них повинен загинути або змінити свій спосіб життя і зайняти нову екологічну нішу.

Номер слайду 8

Правила екологічних ніш. Правило обов’язковості заповнення екологічних ніш: порожня екологічна ніша завжди буває природно заповненою. Сучасним прикладом екологічного дублювання може бути захоплення екологічної ніші австралійського сумчастого вовка. Цей нічний одиночний хижак був винищений через полювання в першій половині XX ст. Зараз схожу екологічну нішу в Австралії займає інший вид — дикий собака динго, який заселив континент разом із першими поселенцями.

Номер слайду 9

Самостійна робота з ілюстрацією. Найпоширенішими у водоймах України є такі види річкових раків, як рак річковий вузькопалий (Astacus leptodactylus) і рак річковий широкопалий (Astacus astacus). Вони є конкуруючими видами, і рак вузькопалий витісняє рака широкопалого. Який вид перекривання екологічних ніш цих видів річкових раків? Змоделюйте наслідки значного перекривання екологічних ніш конкуруючих видів.

Номер слайду 10

Домашнє завдання§ 6; стор. 23 виконати завдання Біологія + Біорізноманіття. Функціональне місце видів

pptx
Додано
23 вересня 2020
Переглядів
8843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку