Презентація до уроку з біології для 8 класу на тему: "Гігієна зору. Сприйняття світла, кольору, простору."

Про матеріал
Презентація до уроку з біології для 8 класу на тему: "Гігієна зору. Сприйняття світла, кольору, простору."
Перегляд файлу

image

«Радість бачити і розуміти є найкращий  дарунок природи»

А. Ейнштейн

image

Тема нашого сьогоднішнього уроку:

image

«Гігієна зору. Сприйняття світла, кольору, простору.»

Актуалізація опорних знань .

Дайте відповідь на дані твердження своїми сигнальними картками «Так» - де Ви вважаєте відповідь вірною, і «Ні» - де твердження на вашу думку є не вірним.

1.Існує п’ять основних сенсорних систем. 

2.Найінформативнішою сенсорною системою є смакова сенсорна система.

3.Периферичним сприймаючим органом зорової сенсорної системи є нерв.

4.Периферичним сприймаючим органом зорової сенсорної системи є око.   

5.Найщільнішою оболонкою ока є склера. 

6.Рогівка - це передня частина судинної оболонки.

7.Рогівка - це передня частина білкової оболонки. 

8.Чітке зображення близько розташованих предметів забезпечується великою кривизною кришталика.

9.Кришталик - непрозора, малоеластична лінза.

10.Будь-яка сенсорна система складається з трьох основних частин.

Давайте поміркуємо

Нам вже відомо, що зір – одна з найпотужніших сенсорних систем, яка зчитує інформацію і передає її дуже швидко. Кажуть «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Так от, сьогодні ми з вами поговоримо про гігієну зору, сприйняття світла, кольору і простору, як Ви вже могли здогадатися з назви нашого уроку.

Давайте поміркуємо:

Як Ви гадаєте, чому око порівнюють з фотоапаратом, а сітківку – з фотолабораторією ?

image

Гайда вивчати навчальний матеріал!

image

Які особливості функціонування зорової сенсорної системи людини?

Людині притаманний так званий бінокулярний зір, оскільки поля зору правого й лівого ока перекриваються. Завдяки цьому ми сприймаємо об'ємне зображення предметів, а також можемо точніше визначати відстань до них.

image

Утворення зображення на сітківці ока.

image

image
Сонячні промені - найголовніше джерело світла на нашій планеті мають pізну довжину хвиль. Людина може сприймати промені світла з довжиною хвиль від 400 до 750 нм. Довгохвильові компоненти сонячного спектра ми сприймаємо як червоний колір, а

короткохвильові - як синьо-фіолетовий. Між ними в певному порядку розташовані й інші кольори: блакитний, блакитно-зелений, зелений, жовтий, оранжевий. Таке розташування різних кольорів називають світловим спектром.

Властивість оптичної системи ока створювати чітке зображення предметів, розташованих на різній відстані, називають акомодацією.

image

Здоров'я людини.

Найменша відстань від ока, з якої зображення ще сприймається чітко, дістала назву найближчої точки ясного бачення. Для дітей і підлітків у нормі вона становить 7-10 см, але з віком, коли кришталик втрачає еластичність і гнучкість, вона зменшується.

image

ЦІКАВО ЗНАТИ!

Здатність ока бачити предмети за освітлення різної інтенсивності, називають світловою акомодацією. Наприклад, коли ви з яскраво освітленого приміщення потрапляєте в темне, то спершу майже нічого не бачите. Але згодом око поступово починає звикати вже може сприймати спочатку контури предметів, а потім - їхні деталі. Аналогічні процеси спостерігають і тоді, коли людина з темряви потрапляє в яскраво освітлене приміщення. Спочатку вона нічого не бачить, засліплена й вимушена заплющувати очі. Але поступово нормальний зір відновлюється.

Зорова інформація від рецепторних клітин сітківки зоровими нервами через середній і проміжний мозок передається до зорових зон потиличних ділянок кори великих півкуль (мал.). Там формується остаточне відчуття форми, розмірів, забарвлення предметів, які спостерігає людина.


image


Які трапляються порушення зору? Яка їх профілактика?

Гострота зору - здатність розрізняти дрібні деталі предмета, який роздивляється людина. Найбільшу гостроту зору забезпечує жовта пляма. Що далі розташовані рецептори від жовтої плями, то меншу гостроту зору вони здатні забезпечувати.

image

Ще одна важлива особливість зору людини - визначення відстані до об'єкта, на який спрямовано зір,- окомір.

Порушення нормального нічного зору спричиняє захворювання куряча сліпота. Воно полягає в тому, що людина нормально бачить вдень, а з настанням сутінок майже перестає бачити навколишні предмети.

image

Дальтонізм - вроджена вада, пов'язана з порушенням функцій колбочок, унаслідок чого людина не розрізняє певні кольори (хвоpі на дальтонізм не сприймають червоний, зелений або синій кольори). Люди, які страждають на дальтонізм, не можуть працювати водіями, пілотами тощо.

Порушення акомодаційної здатності кришталика призводить до виникнення короткозорості або далекозорості. Якщо світлові промені, які пройшли через оптичну систему ока, фокусуються перед сітківкою, людина чітко бачить тільки предмети, розташовані неподалік від неї.

Таким людям притаманна короткозорість.

image

Схема заломлення променів і корекція зору

image

Вроджена короткозоpість зумовлена збільшеними розмірами очного яблука чи кривизни кришталика, набута - ослабленням війкового м'яза. Це спричиняється перенапруженням очей (тривала робота за комп'ютером, безперервне сидіння перед увімкнутим телевізором), читанням лежачи або в транспорті, недостатньою освітленістю робочого місця, нестачею в їжі вітаміну А тощо. Коли променi фокусуються позаду сітківки, чітке зображення виникає тільки від предметів, розташованих далеко від людини. Так виникає далекозорість. Як і короткозорість, далекозорість може бути вродженою або набутою. Вроджена далекозорість виникає внаслідок недостатньої здатності рогівки чи кришталика заломлювати світло, невеликими розмірами очного яблука. Набута далекозорість може бути зумовлена втратою еластичності кришталика, порушеннями функцій війкового м'яза та ін.

Здоров'я людини.

image
Для виправлення короткозорості використовують окуляри з двоввігнутими лінзами, а далекозорості - з двоопуклими.

У певних випадках у людини може спостерігатись косоокість, за якої порушуються одночасні й співдружні рухи очних яблук. Тоді на сітківці виникає чітке зображення від одного ока і розпливчасте від іншого. Косоокість здебільшого вроджена, але може виникати як наслідок очних захворювань, зокрема короткозорості, далекозорості, за порушення функції очних нервів.

image

image

У певних випадках людина може повністю або частково втрачати зір, тобто настає повна або часткова сліпота. Вона може виникнути, коли яскраве світло, потрапивши на сітківку, руйнує світлочутливі рецептори. Сліпоту можуть спричинити травми очей або голови, деякі захворювання (наприклад, діабет).

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!

Щоб якнайдовше зберегти гостроту зору, дотримуйтеся таких правил:

          робоче місце має бути добре i piвномірно освітлене; джерело світла на робочому столі (наприклад, настільну лампу) розташовуйте ліворуч, на відстані 50-60 см від робочої поверхні;

          imageне слід читати в транспорті, який рухається, тому що відстань від книжки до очей постійно змінюється; це призводить до зменшення еластичності кришталика; до таких самих наслідків може призводити й читання в ліжку;

          не варто дивитися телевізор або працювати з комп’ютером більше ніж 2 години на добу;

          під час роботи з комп'ютером слід користуватись особливими окулярами, які зменшують шкідливий вплив електромагнітного випромінювання на очі; кожні 30 хв слід робити перерви;

          imageдо складу харчового раціону має обов' язково входити їжа з достатнім умістом вітаміну А.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!

Нормальний зір робить життя повноцінним, яскравим,  дає змогу опанувати будь-які професії, насолоджуватися барвами природи, мистецтвом. Порушення зору обмежує можливості людини.

image


image


Закріплення вивченого матеріалу

v  Сприймають світлові промені й перетворюють світлову енергію на нервовий імпульс фоторецептори: палички і колбочки. Завдяки колбочкам ми маємо змогу сприймати колір предметів, палички забезпечують сутінковий і нічний зір.

v 

image

Оптична система ока заломлює світлові промені таким чином, що на сітківці утворюється дійсне, зменшене і перевернуте зображення предмета. Чітке сприйняття предметів залежить від акомодаційної здатності кришталика. Порушення акомодаційної здатності кришталика призводить до виникнення короткозорості або далекозорості. Корекцію зору здійснюе лікар - окуліст, підібравши відповідні окуляри.

Узагальнення і систематизація знань

Дайте відповідь на запитання:

1.                 Яке значення має зір для людини?

2.                 Які функції виконують колбочки та палички?

3.                 Що таке акомодація? Як вона відбувається?

4.                 Які можливі порушення зору людини? Яка їх профілактика?

image

Підведення підсумків уроку

На уроці я запам’ятав …

На уроці мені сподобалося …

image

Домашнє завдання

v  Опрацювати § 43. Тема: «Особливості функціонування ока людини».    с. 202 - 207.

v 

image

Дати письмову відповідь на запитання на с. 207. в рубриці «ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ СВОЇ ЗНАННЯ».

v  Для творчих і допитливих на додатковий вищий бал пропоную зробити невелике повідомлення про діагностику зору людини в домашніх умовах і в лікарні. А також можна підготувати невеличке повідомлення про хвороби зорової сенсорної системи .

image

Дякую за увагу і плідну співпрацю!
pdf
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
19 квітня 2022
Переглядів
2734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку