Стафілококи можуть викликати багато хвороб у людей та тварин. Стафілококові токсини — загальна причина харчових отруєнь. Бактерії часто ростуть в харчових продуктах при неналежному зберіганні. Стафілококи можуть рости в продуктах з відносно низьким вмістом вологи (наприклад, в сирах і ковбасах).
Правець це захворювання, викликане бактеріями, що потрапляючи у рану, виробляють правцевий токсин, який поглинається кров'ю, поширюється по нервових закінченнях, а також в центральною нервовою системою. Після інкубаційного періоду (1-2 тижні), спостерігаються м'язові судоми і параліч, а потім смерть.
Найчастіше джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина, яка виділяє збудника з мокротинням, інфікування відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Інфікування мікобактерією туберкульозу не обов’язково призводить до захворювання, але є стани організму, які сприяють прогресуванню інфекції і розвитку захворювання. Інфікування туберкульозом
Сибірка— гостра бактерійна зоонозна інфекція, що характеризується інтоксикацією, розвитком запалення шкіри, лімфатичних вузлів і внутрішніх органів. Сибірка раніше була досить розповсюдженим захворюванням тварин і нерідко людей, тепер трапляється лише, переважно як професійне захворювання.