Презентація до уроку з інтегрованого курсу: Пізнаємо природу для 6 класу на тему: "Як організми використовують інформацію з навколишнього середовища."

Про матеріал
Для життя організмам потрібні не лише поживні речовини та енергія, але й інформація. Інформація — це сукупність відомостей, які організми сприймають із навколишнього середовища, зберігають та видають у середовище. Сприйняття інформації в живій природі відбувається завдяки процесам подразливості, які пояснюють багато цікавих явищ навколо нас. Отже, сьогодні на уроці ми з вами розглянемо тему: Як організми використовують інформацію з навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Для життя організмам потрібні не лише поживні речовини та енергія, але й інформація. Інформація — це сукупність відомостей, які організми сприйма­ють із навколишнього середовища, зберігають та видають у середовище. Спри­йняття інформації в живій природі відбувається завдяки процесам подразли­вості, які пояснюють багато цікавих явищ навколо нас.

Номер слайду 3

Тема: «Як організми використовують інформацію з навколишнього середовища»Підготувала презентацію Шевченко Альона Миколаївна

Номер слайду 4

ЯКЕ БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПОДРАЗЛИВОСТІУмови існування в середовищі постійно змінюються, а живі істоти розпізнають ці зміни й реагують на них. Приклади подразливості організмів ми бачимо на кожному кроці: перед дощем суцвіття кульбаби лікарської закриваються, у разі небезпеки равлик виноградний ховає своє тіло у черепашку, від яскравого світла звужуються зіниці ока людини (мал.).

Номер слайду 5

Біологічне значення подразливостіПодразливість - це здатність організмів сприймати різні впливи середовища та реагувати на них. Окремі чинники, що діють на організми й мають для них інформаційне значення, нази­ вають подразниками, а сам процес дії — подразненням.

Номер слайду 6

Дослідники природи розрізниють фізичні (температура, світло, звук), хімічні (речовини) та механічні (тиск, дотик) подразники. Впливи подразників сприймають особливі молекули клітин — рецептори.

Номер слайду 7

Усю сукупність різних реакцій організму поєднують понят­тям поведінка. Таким чином, подразливість забезпечує пристосування організмів до умов середовища, регуляцію їхніх життєвих функцій та поведінку.

Номер слайду 8

Поміркуй та назви прояви подразливості організмів, які ти бачиш на малюнках!!!

Номер слайду 9

Фізкультхвилинка: “Руханка” Лозівська школа онлайнhttps://www.youtube.com/watch?v=Rt. QLf. Wyk. LJY

Номер слайду 10

Які особливості подразливості рослин. Рослини, як і всі організми, здатні до подразливості. Наприклад, листки пеларгонії зональної (мал.1 ), розташованої на підвіконні, повернуті до світла. Якщо ви розвернете вазон до світла іншим боком, то через деякий час листки знову повернуться в бік найкращого освітлення. Чому це відбувається?

Номер слайду 11

Які особливості подразливості рослин. Подразливість у рослин: на світло (1, 2); на дотик (3); ріст кореня у відповідь на притягання Землі (4)Чому досвідчені квітникарі і квітникарки час від часу повертають на підвіконні вазон із пеларгонією?

Номер слайду 12

Тропізм - це спрямоване зростання у відповідь на подразник. Особливістю подразливості рослин є відсутність органів чуття, але рослини мають рецепторні молекули і клітини, які сприймають зміну освітлення. У відповідь на впливи світла змінюється активність клітин ростової ділянки листків. Ці ростові рухи спричинюють орієнтування листків у бік одностороннього освітлення. Так само рослини реагують на силу тяжіння, вплив хімічних речовин, вологість ґрунту, механічні впливи тощо. Які особливості подразливості рослин

Номер слайду 13

За сонцем повертаються лише молоді, ще не розкриті суцвіття со­ няшника. А зрілі суцвіття, всупереч поширеному міфу, зазвичай по­вернуті на схід. Нерозкрите і зрілі суцвіття соняшника (1, 2); квітка водяної лілії розкрита опівдні й закривається під вечір (3, 4)Розглянь малюнки та з’ясуй, що є подраз­ником у випадку із соняшником та німфеєю і в чому полягає процес подразнення. Порівняй обидва явища. Які особливості подразливості рослин

Номер слайду 14

Чи тягнуться паростки до світла

Номер слайду 15

Психологічна хвилинка: “Нейрогімнастика” Лозівська школа онлайнhttps://www.youtube.com/watch?v=32-gri9q. Pu8

Номер слайду 16

Особливості подразливості тварин та людини. Сприйняття подразнень у більшості тварин відбувається за допомогою світлових, звукових, хімічних, механічних рецепторів у складі спеціалізованих органів чуття — органів зору, слуху, нюху, смаку й дотику. Для рухливих тварин велике значення мають органи рівноваги. В окремих груп тварин наявні особливі рецептори та органи чуття: орган сприйняття зміни тиску води — бічна лінія (риби), органи сприйняття теплових променів (гримучі змії), органи сприйняття електричних полів (електричний вугор, качкодзьоб), органи сприйняття відбитих звуків (кажани, кашалоти).

Номер слайду 17

Особливості подразливості тварин та людини. Схема нервової системи кільчастого черв'яка (1), комахи (2), кальмара (3), саламандри (4), гідри (5)

Номер слайду 18

Особливості подразливості тварин та людини. В організмі тварин та людини збудження поширюється нервовою тканиною. Її клітини утворюють нервову систему, що передає електричні сигнали з великою швидкістю. Так, швидкість нервових імпульсів в організмі людини може досягати 100-120 м/с. Подразливість у тварин проявляється у здатності відповідати на впливи середовища своєю активною діяльністю. Основними формами подразливості є рефлекси, що мають вроджений чи набутий характер.

Номер слайду 19

Рефлекси — це реакція організму на подраз­нення за обов’язкової участі нервової системи.

Номер слайду 20

Головне. Подразливість як сукупність процесів сприйняття подразнень, збуджен­ня та реагування забезпечує пристосованість організмів до мінливих умов середовища існування. Особливостями подразливості рослин є: відсутність органів чуття для сприйняття подразнень, виникнення збудження у вигляді місцевої реак­ції та реагування на впливи. Відмінності подразливості тварин зумовлені наявністю органів чуття та нервової системи.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Прочитати § 21;Дати усні відповіді на запитання ст. 102 № 1 — 3;Переглянути відеоматеріал до теми уроку:-Гео-,хемо-,тигмотропізми https://drive.google.com/file/d/1omw. VUYL3v1s90 ZRNv. TChi8 Wv71n. Xi. N3v/view-Фототропізм https://drive.google.com/file/d/1c-Uyv. Hbuv7usrp. Qzs. MDpttb. Zh. S5 OZyjs/view

Номер слайду 23

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Номер слайду 24

Використані джерелаhttps://uahistory.co/ ;http://inform1.yakistosviti.com.ua/piznaiu-pryrodu/6-klashttps://www.youtube.com/@user-sc1kc2jh8p https://www.youtube.com/@user-jq1fz5oz7i

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку