Презентація до уроку з історії України для 9 класу "Ліквідація кріпацтва 1861 р."

Про матеріал
Тема уроку: Ліквідація кріпосного права 1861 року в Наддніпрянській Україні. Мета уроку: - дослідити причини та мету аграрної реформи (ліквідація крі-пацтва) 1861 року у Наддніпрянській Україні; - з’ясувати наслідки ліквідації кріпосної системи 1861 року для населення; - формувати вміння та навички роботи з ілюстраціями, істори-чними та інформаційними текстами; - покращити вміння логічно мислити та аналізувати історичні факти; - формувати інформаційну, комунікативну та громадянську компетентність; - розвивати вміння аналізувати здобуту інформацію, чітко бу-дувати свою відповідь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України9 клас. Ліквідація кріпацтва 1861 р. в Наддніпрянській Україні.

Номер слайду 2

Мета уроку:дослідити причини та мету аграрної реформи (ліквідація кріпацтва) 1861 року у Наддніпрянській Україні; з’ясувати наслідки ліквідації кріпосної системи 1861 року для населення;формувати вміння та навички роботи з ілюстраціями, історичними та інформаційними текстами;покращити вміння логічно мислити та аналізувати історичні факти;формувати інформаційну, комунікативну та громадянську компетентність;розвивати вміння аналізувати здобуту інформацію, чітко будувати свою відповідь.

Номер слайду 3

Тарас шевченко1814-1861 рр.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Основні причини скасування кріпосного права: Занепад феодально – кріпосницької системи та селянських господарств;Праця кріпаків була малоефективною та малопродуктивною; Розвиток товарно – грошових відносин;Занепад кріпосницької мануфактури та потреба у вільнонайманій праці;Економічна відсталість Росії в порівнянні з європейськими країнами;Поразка Росії в Кримській війні.

Номер слайду 7

Який орган було створено для підготовки реформи?Хто з відомих українських громадських діячів входив до комітету?Які були підходи до розв`язання аграрного питання дворянськими комітетами України?Чому в дворянських комітетах України поміщики по різному підходили в питанні наділення селян землею?Коли було проголошено про скасування кріпосного права?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Правовий статус особисто вільних селян. Пережитки кріпацтва в правовому статусі селян після реформи Селяни здобули особисті та майнові свободи;Селяни сплачували подушний податок до 1866 р.;Поміщики втратили будь – які права на селян; Відбували рекрутчину;Селяни отримали право укладати угоди, займатися торгівлею, промисловістю, володіти майном. До 1904 року до селян застосовували тілесні покарання;Селяни мали право брати участь в органах місцевого самоврядування, переходити в інші стани, навчатися, проходити службу;Протягом 9 років після оголошення реформи селянин не мав права відмовитися від наділу, а значить залишити село; Селяни стали вільними;Селяни залишалися «нижчим станом»;

Номер слайду 10

Розміри викупних платежів,нарахованих на селян українських губерній. ГуберніїСума викупних платежів за 49 років, млн.крб. У скільки разів викуп перевищував ринкову ціну земліЧернігівська54,64,5 Полтавська49,45,6 Київська1103,7 Подільська1012,5 Херсонська33,25,8 Таврійська3,57,4

Номер слайду 11

«Наслідки селянської реформи 1861 року»Позитивні наслідки. Негативні наслідки І варіант ІІ варіант

Номер слайду 12

Номер слайду 13

сенкан1 рядок – іменник (тема)2 рядок – 2 прикметники, що розкривають тему3 рядок – 3 дієслова, що описують дію4 рядок – речення, в якому висловлене ставлення до теми5 рядок – слово-резюме (синонім теми)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати відповідний параграф підручника. Завдання для груп: Намалювати ілюстрацію «Селянська реформа 1861 року». Заповнити аркуш для учнів (додаток). Підготувати виступ про одного з українців, що боролися за скасування кріпосного права (на вибір).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бойко Вадим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
15 січня 2019
Переглядів
4779
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку