Презентація до уроку з курсу "Фінансова грамотність" для 9 класу на тему "Страхові компанії. Види страхування".

Про матеріал
Презентація з курсу "Фінансова грамотність" на тему "Страхові компанії. Види страхування" розкриває поняття страхування, знайомить учнів з видами страхування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Страхові компанії. Види страхування.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Що таке фінансова установа?Назвіть відомі вам фінансові установи. Які ви знаєте найвпливовіші світові банки?Яка роль фінансових установ в сучасному світі? Чому?

Номер слайду 3

це система економічних відносин, які виникають між двома сторонами – страховиком і страхувальником – щодо забезпечення захисту майнових інтересів останнього за рахунок сплати ним страхових платежів (премій) до спеціально створених для цього цільових фондів, звідки здійснюється відшкодування збитків (у разі настання обумовлених страхових ризиків).

Номер слайду 4

Мета страхування. Згідно із визначенням страхування, поданого в Законі України "Про страхування", його метою є захист майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або чинним законодавством. Відповідно до функцій страхування, воно призначене для відшкодування збитків, завданих випадковими несприятливими подіями (реалізованими страховими ризиками), а також при настанні в житті людини подій, котрі за своєю природою не є збитками, але вимагають коштів для підтримання життєвого циклу - народження дітей, їх одруження, вступ до навчальних закладів, дожиття до певного віку та деякі інші.

Номер слайду 5

Види страхування(За об'єктами страхування)майнове страхування  — сукупність видів страхування, об'єктом яких є майно юридичних і фізичних осіб;особисте страхування (страхування від нещасних випадків, медичне страхування, страхування життя і пенсій) — галузь страхування, в якій об'єктом страхування є життя, здоров'я, працездатність громадян;страхування відповідальності — галузь страхування, в якій об'єктом страхування є відповідальність перед третіми особами, які можуть зазнати збитків унаслідок діяльності або бездіяльності страхувальника.

Номер слайду 6

Види страхування(За формами проведення страхування)добровільне страхування — здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком;обов'язкове страхування — встановлює держава з метою захисту інтересів не лише окремих страхувальників, а й суспільства в цілому. Для здійснення обов'язкових видів страхування законодавчими актами визначаються перелік об'єктів страхування, обсяги страхової відповідальності, норми страхового забезпечення, порядок сплати страхових платежів, права й обов'язки учасників страхування.

Номер слайду 7

Види страхування(За сферами діяльності або спеціалізацією страховика)страхування життя — це матеріальне забезпечення особи після досягнення пенсійного віку чи у випадку втрати дієздатності через нещасний випадок;загальне (ризикове) страхування.

Номер слайду 8

Види страхування(За родом небезпеки страхових ризиків)за діяльністю страховика (морське, авіаційне, автотранспортне тощо);за видами ризиків (фінансові, кредитні, екологічні тощо).

Номер слайду 9

Види страхування(За статусом страхувальника)страхування фізичних осіб — об'єктом страхування виступає майно фізичних осіб, яке належить їм на правах особистої власності;страхування юридичних осіб — страхування будівель (виробничого, адміністративного, соціально-культурного та суспільного призначення); споруд (вежі, щогли, агрегати та інші виробничо-технологічні установи), інженерного та виробничо-технологічного обладнання (комунікаційні системи, апарати, верстати, передавальні та силові машини, інші механізми); господарських будівель (склади, сховища, гаражі, майданчики, огорожі і т. ін.); окремих приміщень (цехи, лабораторії, кабінети); інвентарю, технологічного обладнання, меблів; незавершеного будівництва; товарно-матеріальних цінностей (товари, сировина, матеріали), а також страхування фінансових та кредитних ризиків.

Номер слайду 10

Види страхування(За статусом страховика)державне страхування — послуги надають державні страхові організації;комерційне страхування — послуги надають страхові компанії, створені у формі акціонерних товариств та товариств з додатковою відповідальністю;взаємне страхування — послуги надають товариства взаємного страхування.

Номер слайду 11

Соціальне страхуваннязагальнообов'язкове державне соціальне страхування - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає - матеріальне забезпечення, страхові виплати та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України;

Номер слайду 12

Особисте страхування. Це галузь страхування, за допомогою якої здійснюється страховий захист сімейних доходів громадян або зміцнення досягнутого ними сімейного добробуту. В якості об'єктів особистого страхування виступають життя, здоров'я та працездатність людини.

Номер слайду 13

Медичне страхування. Добровільне медичне страхування здоров'я - послуга, яка допомагає оплатити витрати на лікування і обслуговування в медичних установах. Страхування від нещасного випадку - предметом договору страхування є майнові інтереси, пов'язані з життям, здоров'ям та працездатністю застрахованої особи.

Номер слайду 14

Страхування майна фізичних і юридичних осіб. Житло, будівлі, споруди, вантажі здебільшого є найціннішим майном людини, а його знищення чи пошкодження може стати справжньою трагедією для будь-кого. При заподіянні значної шкоди житлу, будівлі, споруді, вантажу може не вистачити коштів на ремонт, а це означає реальну загрозу залишитись без даху над головою або без власного бізнесу.

Номер слайду 15

Автострахування. Автострахування – страховий захист, який служить відшкодовувати витрати застрахованої особи в разі викрадення, аварії, пошкодження автомобіля, поломки, а також нанесення шкоди третім особам. В Україні налічується понад 350 страхових компаній, що робить підбір страховика досить нелегким завданням. Щоб не помилитися, потрібно розібратися в рейтингах надійності.

Номер слайду 16

Страхові компанії України

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
2139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку