Презентація до уроку "Життєвий і творчий щлях французького письменника Альбера Камю, Вплив екзистенціальних ідей на погляди письменникайого життєві та естетичні погляди.

Про матеріал
Презентація до уроку за темою Життєвий і творчий шлях французького письменника Альбера Камю, його філософські та естетичні погляди. Вплив екзистенціалістських ідей на творчість Камю. Художнє осягнення подій Другої світової війни у світлі екзистенціальної філософії ; абсурд і трагічний стоїцизм у романі А. Камю «Чума» міститьфотографії письменника, його вислови, теоретичні засади екзистенціалізма,, схеми, поняття з теорії літератури для роботи з романом "Чума"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Сперечайтеся, плутайтеся, але, заради Бога, міркуйте, і хоча хибно, але самі “ г. Лессінг Гасло уроку

Номер слайду 2

Альбе́р Камю́  — визначний французький романіст, філософ, публіцист, один з лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму.

Номер слайду 3

А. Камю з дітьми на відпочинку З особистого архіву

Номер слайду 4

1957 р. Альбер Камю був нагороджений Нобелівською премією «за величезний внесок у літературу, у якій висвітлив значення людської совісті»

Номер слайду 5

лауреат Нобелівської премії (1957)філософ. Прозаїк(есеїст, романіст)представникекзистенціалізмудраматургрежисерактор

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Основні положення екзистенціалізму:світ абсурдний і людина народжується задля смерті;головний скарб людини – її внутрішній світ;людина у вирішальні моменти свого життя стає перед вибором і, в залежності від вибору, вона стає людиною, або ні;людина у світі самотня, її існування в єдності з іншими необхідне, щоб перебороти страх, відчай, тривогу, самотність;відображення життя у творі митцем завжди суб’єктивне;існування людини, біологічне і психологічне, передує сутності та є важливішим.

Номер слайду 10

У французькій філософії середини ХХ ст. проблема абсурду стає чи не однією з найважливіших. Ця проблема пов’язана, в першу чергу, з філософією екзистенціалізму, а насамперед творчістю Ж. П. Сартра та А. Камю.

Номер слайду 11

фото з особистого архіву музею А. Камю. Загинув А. Камю під час автомобільної аварії (фото з поліційного звіту)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ОСК Символіка образу чуми

Номер слайду 14

Словникова робота. Притча – алегоричний літературний жанр, що містить в собі моральне або релігійне повчання. Чума – гостре інфекційне захворювання людини і тварини, належить до карантинних хвороб. Фашизм – відкрита терористична диктатура найбільш реакційних елементів. Встановлення фашизму виражає неспроможність влади утримати контроль демократичними засобами.«Коричневою чумою» прийнято називати фашизм. Однак правильніше було б відносити це поняття до нацизму. Braunhemd (в перекладі з німецького braun "коричневий" і Hemd "сорочка"). Це член нацистської організації SA. Назва відповідно відбулося через колір форми.rrrr

Номер слайду 15

Проблема абсурду у Камю розкривається у його філософських працях, а також у художніх творах: драматургії та прозі. Самі лише філософські праці не дають достатнього розуміння цієї проблеми філософом. Лише розглянувши в комплексі усю творчість Камю, можна мати достатній матеріал для аналізу.

Номер слайду 16

Сам термін “ абсурд ” (від лат. absurdus) означає безглуздя, нісенітницю, неможливість. Камю визначив абсурд як “ метафізичний стан людини в світі ”, отже як основну проблему людського буття. “ Для Камю абсурдність є породженням самоусвідомлення людини в світі ”. Словник уроку

Номер слайду 17

Саме поняття абсурд у його сучасному філософському значенні ввів філософський письменник А. Мальро, тобто абсурд, як характеристика існування людини в сучасному світі. У певному розумінні і Камю, і Сартр вважали Мальро своїм наставником.

Номер слайду 18

АНКЕТА ТВОРУ

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Письменник застерігає усіх нас…

Номер слайду 23

Що таке, власне, чума? Все наше життя …«

Номер слайду 24

Номер слайду 25

спільні риси чуми і війни Зміна побуту: черги, нестача продуктів, води, мародерство І чума і війна – це межова ситуація, коли кожен вимушено робить свій вибір. Виникає “ проблема героїзму ” та “ позитивного вчинку “ : чи вважати героями тих, хто просто чесно виконує свої обов’язки І чума, і війна торкаються усіх, не вибираючи за положенням у суспільстві, багатством, віросповіданням. Перемогти їх можна тільки об’єднавшись разом І війну, і чуму можна перемогти, але немає гарантії, що вони не повернуться

Номер слайду 26

Словник уроку

pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
21 березня 2020
Переглядів
1660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку