Презентація до уроку: "Змінний струм".

Про матеріал

Урок починаю розповіддю про те, що після багатьох стихійних лих ми можемо втратити те, без чого не уявляємо свого життя (очікувана відповідь: електрика). Потім пропоную відгадати ребуси, а вже після цього оголошую тему уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ppt_xxshearppt_xppt_x

Номер слайду 3

,,,

Номер слайду 4

к=т7,,

Номер слайду 5

Домашня робота. Визначити індуктивність провідника, у якому за рівномірної зміни сили струму на 4 А протягом 0,25с збуджується ЕРС самоіндукції 40 м. В? 𝜀=−𝐿Δ𝐼Δ𝑡.𝐿=−𝜀Δ𝑡 Δ𝐼.𝐿=−40∙10−3∙0,254=2,5(м. Гн). 

Номер слайду 6

Тема уроку: Змінний струм.

Номер слайду 7

Мета уроку: Сформувати уявлення учнів про змінний струм; Ознайомити учнів з одним з основних напрямків НТП – розвитком енергетики;Ознайомити з принципами дії генераторів та трансформаторів.

Номер слайду 8

План уроку: Змінний струм. Генератор змінного струму. Виробництво електроенергії. Передавання електроенергії. Трансформатори.

Номер слайду 9

Електричний струм, який періодично змінюється з часом по модулю та за напрямом, називають змінним струмом.1. Змінний струм

Номер слайду 10

ЕРС змінного струму

Номер слайду 11

Генератор змінного струму – електромеханічний пристрій, який перетворює механічну енергію в електричну енергію змінного струму.2. Генератор змінного струму

Номер слайду 12

Основні конструктивні елементи генератора змінного струму. Найпростіший генератор змінного струму складається із дротяної рамки (ротора), яку зовнішня сила приводить в обертання у полі нерухомого магніту (статора). Під час обертання рамки змінюється магнітний потік через рамку, внаслідок чого в ній індукується змінна електрорушійна сила. Кінці рамки підведені до кілець, щільно притиснутих до контактних щіток, які знімають змінну напругу.

Номер слайду 13

Генератор змінного струму

Номер слайду 14

Важливо. Для збільшення значення ЕРС збільшують кількість витків. Для збільшення частоти збільшують кількість пар полюсів (2 полюси – 50 Гц – частота збігається з частотою обертання ротора; 4 полюси – 50 Гц – 25 обертів ротора за секунду і т. д.)

Номер слайду 15

Технічний струм. Частота зміни параметрів побутового струму: 50 Гц. Амплітудне значення напруги: 308 В. Діюче значення напруги: 220 В.

Номер слайду 16

3. Виробництво електроенергії

Номер слайду 17

Українські електростанції

Номер слайду 18

Вуглегірська ТЕС

Номер слайду 19

Електричну енергію можна отримати з інших видів енергії. Передається зі швидкістю світла на надвеликі відстані. Легко розподіляється між споживачами. Легко перетворюється в інші види енергії. Широке застосування електричної енергії пояснюється тим, що:

Номер слайду 20

Номер слайду 21

4. Передавання електроенергії

Номер слайду 22

Закон Джоуля-Ленца. Кількість теплоти, що виділяється струмом в провіднику, пропорційна силі струму, часу його проходження і падінню напруги.

Номер слайду 23

5. Трансформатор

Номер слайду 24

Принцип дії трансформатора. Робота ґрунтується на законі електромагнітної індукції

Номер слайду 25

Коефіцієнт трансформації (k)Відношення кількості витків в первинній обмотці до кількості витків в вторинній обмотціПонижуючий. Підвищуючий

Номер слайду 26

Передача енергіїГенератор змінного струму. Підвищуючий трансформатор. ЛЕППонижуючий трансформатор

Номер слайду 27

Задача. У первинній обмотці трансформатора 200 витків, у вторинній – 25. підвищує чи знижує напругу даний трансформатор? У скільки разів?Відповідь: знижує у 4 рази.

Номер слайду 28

Вправа «Злови помилку»Змінним струмом називається струм , що періодично змінює величину і напрямок. Кутова швидкість обертання рамки генератора змінного струму постійно змінюється. В промисловості використовується струм з частотою 40 Герц. Значення напруги побутового стуму дорівнює 220 В. Генератор змінного струму – електромеханічний пристрій, який перетворює кінетичну енергію в електричну енергію змінного струму. Найбільшу кількість електроенергії на Україні виробляють на АЕС. Пристрій для отримання змінного струму це - трансформатор. Трансформатор, у якого коефіцієнт трансформації > 1, називають понижувальним.

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Конспект. Заповнити таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип електростанціїВідсотковий вклад в енергетику України Приклади Переваги Недоліки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ганжа Алла Гнатівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 2. ЕЛЕКТРОМАГНІТН ЕПОЛЕ
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
6228
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку