Презентація до усного журналу «Доторкнутись до вічного – збагатитися духовно» (життєвий та творчий шлях Т. Шевченка )

Про матеріал

Презентація до усного журналу «Доторкнутись до вічного – збагатитися духовно» (життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича Шевченка) для учнів 8 класу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко(1814 - 1861)

Номер слайду 2

9 березня прогресивна спільнота святкує день народження Тараса Шевченка.

Номер слайду 3

Благословен той день і час,Коли прослались килимами. Земля . яку сходив Тарас. Малими босими ногами. Земля , яку скропив Тарас. Дрібними росами-сльозами.

Номер слайду 4

Усний журнал «Доторкнутись до вічного – збагатитися духовно»Тарасе, наш Кобзарю, всюди. Приходиш нині ти, як свій,Тебе вітають щиро люди. На всій Україні моїй.

Номер слайду 5

с. Моринці. Тут народився Тарас. Тарас Шевченко, Автопортрет 1840-1841 р. Дитячі роки Тараса Шевченка

Номер слайду 6

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814р. в с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії. Його батьки, що були кріпаками багатого поміщика В. В. Енгельгардта, незабаром переїхали до сусіднього села Кирилівки.

Номер слайду 7

Садок вишневий коло хати

Номер слайду 8

Дитячі роки Тараса Шевченка

Номер слайду 9

1822 р. батько віддав його “в науку” до кирилівського дяка. За два роки Тарас навчився читати й писати, засвоїв якісь знання з арифметики. Читав він дещо й крім Псалтиря.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Після смерті у 1823р. матері і 1825р. батька Тарас залишився сиротою. Деякий час був “школярем-попихачем” у дяка Богорського. Уже в шкільні роки малим Тарасом оволоділа непереборна пристрасть до малювання. Він мріяв “сделаться когда-нибудь хоть посредственным маляром” і вперто шукав у навколишніх селах учителя малювання. Та після кількох невдалих спроб повернувся до Кирилівки, де пас громадську череду і майже рік наймитував у священика Григорія Кошиці.

Номер слайду 12

Дитячі роки Тараса Шевченка

Номер слайду 13

Мені тринадцятий минало

Номер слайду 14

Любітеся, брати мої,Україну любіте,І за неї, безталанну,Господа моліте. Поетична творчість поета

Номер слайду 15

Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком, за його свідченням, у 1837р. З тих перших поетичних спроб відомі тільки вірші “Причинна” і “Нудно мені, тяжко — що маю робити”. Кілька своїх поезій Шевченко у 1838р. віддав Гребінці для публікації в українському альманасі “Ластівка”. Але ще до виходу “Ластівки” (1841) 18 квітня 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”.

Номер слайду 16

Зоре моя вечірняя…Фрагмент Петриківського розпису

Номер слайду 17

Літературна спадщина Тараса Шевченка

Номер слайду 18

8 червня 1847р. Шевченка привезли до Оренбурга, звідти до Орської кріпості, де він мав відбувати солдатську службу. В Орську він порушив царську заборону писати. Свої нові твори він потай записував до саморобних “захалявних” зошитків. Наприкінці 1849 — на початку 1850р. він переписав ці “невільницькі” поезії в саморобну книжечку, яка згодом дістала назву “Мала книжка”. В Орській кріпості поет написав 21 твір.

Номер слайду 19

У 1848р. на клопотання Шевченкових друзів його включили як художника до складу Аральської описової експедиції, очолюваної О. Бутаковим. З жовтня 1848р. до травня 1849р. експедиція зимувала на острові Кос-арал

Номер слайду 20

23 квітня 1850р. Шевченка заарештували за порушення царської заборони писати й малювати. Після слідства в Орській кріпості його перевели до Новопетровського укріплення на півострові Мангишлак, куди він прибув у середині жовтня 1850р.

Номер слайду 21

72 вірші Кобзаря стали піснями

Номер слайду 22

Тече вода з-під явора

Номер слайду 23

Тарасова могила...І мене в сім’ї великій, В сім’ї вольній, новій,Не забудьте пом’янути. Незлим тихим словом. Шевченко в пам’яті народній

Номер слайду 24

Могила на Смоленському цвинтарі Санкт-Петербурга

Номер слайду 25

Київський державний університет імені Тараса Шевченка

Номер слайду 26

Пам'ятники Тарасу Григоровичу Шевченку в  Дніпропетровську та Києві

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Пам’ятник Т. Шевченку в Новограді-Волинському. Пам’ятник Т. Шевченку в Гульську

Номер слайду 29

pptx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
1609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку