Презентація до відкритого уроку на тему "Генетика людини"

Про матеріал
Мета даного уроку: * Розглянути особливості генетики людини й методи, які використовують для її вивчення, ознайомити учнів зі спадковими захворюваннями людини та способами їх профілактики; * Розвивати спостережливість, уміння узагальнювати й робити висновки; * Виховувати сприйняття людини як невід’ємної частини природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Генетика людини” 11 клас

Номер слайду 2

Мета: розглянути особливості генетики людини й методи, які використовують для її вивчення, ознайомити учнів зі спадковими захворюваннями людини та способами їх профілактики; розвивати спостережливість, уміння узагальнювати й робити висновки; виховувати сприйняття людини як невід’ємної частини природи.

Номер слайду 3

Девіз уроку «Лікар повинен, як азбуку, знати закони спадковості. Втілені в життя, вони позбавляють людство від скорботи і бід» (І. П. Павлов)

Номер слайду 4

Проблемне питання: Вважають, що людина та людиноподібні мавпи (шимпанзе та горили) мають багато спільного в наборах спадкової інформації. Як нам це підтвердити або спростувати?

Номер слайду 5

Гра “Плутанина” На карточці записано термін з переставленими літерами 1)АКИТЕНЕГ ИНИДЮЛ 2) МОНЕГ 3) ЇІЦЯЛУПОП 4) АТОГИЗОМОГ АТ АТОГИЗОРЕТЕГ Розгадавши зашифровані слова, коротко розповісти про те, що вам відомо про цей термін?

Номер слайду 6

Методи вивчення спадковості людини: Генеалогічний метод Заснований на вивченні спадкування ознаки в сім'ях протягом ряду поколінь. Метод дозволяє з'ясувати, чи успадковується дана ознака, прослідкувати розщеплення ознак у потомства, а також алельних генів, що викликають порушення в організмі. Існують вроджені форми рецесивної глухоти і шизофренії. За рецесивним принципом успадковуються важкі захворювання обміну речовин: цукровий діабет і фенілкетонурія.

Номер слайду 7

Цитогенетичний метод Заснований на мікроскопічному вивченні хромосом. Метод дозволяє вивчати стандартний каріотип людини, а також виявляти спадкові хвороби, викликані геномними і хромосомними мутаціями. Розроблено спеціальні методи, дозволяють фарбувати ділянки хромосом в залежності від їх будови. Це дозволяє розрізняти навіть дуже схожі на вигляд хромосоми. У цитогенетичних дослідженнях звичайно використовують лімфоцити крові, які культивують на штучних поживних середовищах. Дослідження хромосом проводять на стадії метафази.

Номер слайду 8

Близнюковий метод У людини в 1% випадків народжуються близнюки. Вони можуть бути різнояйцевими або однояйцевими. Різнояйцеві близнюки розвиваються з двох різних яйцеклітин, одночасно запліднених двома чоловічими гаметами, а однояйцеві - з однієї яйцеклітини, роз'єднаної на ранній стадії дроблення зиготи. Різнояйцеві близнюки, хоча і бувають дуже схожими, але частіше за все нагадують один одного не більше звичайних братів і сестер, народжених у різний час, вони бувають і різностатевими. Вивчення однояйцевих близнюків, які проживають в різних умовах, дозволяє встановити вплив середовища на прояв спадкових задатків, а також з'ясувати, чи є дана ознака успадкованою.

Номер слайду 9

Метод дерматогліфіки Ґрунтується на вивченні рельєфу шкіри на пучках пальців, долонях і поверхні підошви людини. Ще в давні часи люди звернули увагу на те, що малюнок на шкірі цих частин тіла індивідуальний і неможливо знайти двох людей, у яких він був би повністю подібний. Метод дерматогліфіки дає змогу встановлювати і ступінь спорідненості людей, оскільки доведено, що окремі елементи малюнка шкіри можуть успадковуватись.Використовують його і для діагностики деяких спадкових захворювань (наприклад, на долонях хворих на хворобу Дауна є лише одна поперечна та одна повздовжня згинальні борозни, тоді як у здорових людей поперечних борозен дві).Цю методику широко застосовують у криміналістиці для доведення причетності до скоєння злочину

Номер слайду 10

Аутосомно-домінантне успадкування: -Веснянки (ластовиння) -Темне волосся -Карі очі -Темний колір шкіри -Товсті губи -Довгі вії -Підборіддя з ямкою -Катаракта -Раннє облисіння

Номер слайду 11

Аутосомно-домінантні хвороби: Синдром Марфана Хорея Гентінгтона Полікістоз нирок Брахідактилія

Номер слайду 12

Синдром Марфана Відомі люди з захворюванням на синдром Марфана Нікколо Паганіні Ганс Крістіан Андерсен Авраам Лінкольн Корній Чуковський

Номер слайду 13

Хвороба Гентінгтона

Номер слайду 14

Полікістоз нирок

Номер слайду 15

Брахідактилія

Номер слайду 16

Аутосомно-рецесивне успадкування: Руде волосся Русе волосся Голубі, сірі очі Світлий колір шкіри Тонкі губи Гладке підборіддя Альбінізм Вроджена глухота

Номер слайду 17

Аутосомно-рецесивні захворювання: Гемохроматоз Муковісцидоз Серповидно-клітинна анемія Синдром Дабіна-Джонсона

Номер слайду 18

Гемохроматоз

Номер слайду 19

Муковісцидоз

Номер слайду 20

Серповидно-клітинна анемія

Номер слайду 21

Синдром Дабіна-Джонсона

Номер слайду 22

Зчеплене зі статтю успадкування: Гемофілія Мускульна дистрофія Гіпоплазія зубної емалі Пальці з перетинками 

Номер слайду 23

Мускульна дистрофія

Номер слайду 24

Пальці з перетинками

Номер слайду 25

Гіпоплазія зубної емалі

Номер слайду 26

Гемофілія

Номер слайду 27

Завдання: Скласти, розв’язати задачі та пояснити їх ?

Номер слайду 28

Завдання для 1 групи

Номер слайду 29

Домашнє завдання: опрацювати параграф 15; повторити параграф 5 Скласти власний родовід (задачу) з демонструванням успадкування певних ознак (за вибором).

ppt
Додано
17 вересня 2023
Переглядів
226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку