Презентація до відкритого уроку на тему "Способи захисту та нападу тварин"

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку на тему "Способи захисту та нападу тварин". Діти дізнаються , як тварини пристосовані до життя в різних умовах, ознайомляться із ознаками пристосування тварин до різних типів захисту та нападу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добре Обізнана, Благородна, Результативна, Оптимістична, Геніальна Особистість – це про кожного з вас!!! Дружнього, гарного Настрою Я бажаю вам!!!

Номер слайду 2

Пролунав для всіх дзвінок Розпочати час урок. Всі за парти ми сідаєм До роботи приступаєм. Подивилися на мене,усміхнулися усі. Чи готові до уроку? Молодці!

Номер слайду 3

У-урожайний(на нові знання); Р-розвивальний; О-організований; К-корисний. Наш урок повинен бути:

Номер слайду 4

1.Вправа «Експерти»- робота в групах (1. яким тваринам відповідає даний скелет (клас) 2. Який спосіб пересуванням їм властивий 3. У якому середовищі вони проживають 4. Які відділи хребта характерні ) 2.Гра “Хто зайвий? Чому?” ІІ.Актуалізація опорних знань.

Номер слайду 5

https://youtu.be/vpFwf5PWqrs

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тема: «Пристосування тварин до захисту та нападу» Шлапак Надія Петрівна Вчитель біології Неполоковецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Номер слайду 8

ІV . Дерево мети: Зрозуміти взаємозвязок між будовою скелету та покривів тварин із захистом і нападом Розглянути пристосування до активного захисту й нападу; розвивати пізнавальну активність учнів. Робити висновки та узагальнення; розвивати спостережливість, пам’ять, увагу, логічне мислення. зрозуміти значення захисту й нападу; -Очікуванні результати учнів -«Після цього уроку я зможу...»

Номер слайду 9

Тварин у природі завжди підстерігає небезпека. Це хижаки або конкуренти за їжу, людина, яка полює на тварин. Тому в тварин формуються різні способи пасивного або активного захисту. Водночас у хижих тварин утворюються досконалі механізми полювання, призначені для уловлення здобичі та подолання її опору. ?????  

Номер слайду 10

Захисні прийоми тварин нескінченні у своїй розмаїтості. Тому розглянемо як вони захищають себе за допомогою: забарвлення покривів; форм тіла; незвичних поз тіла; відлякуючих елементів; поведінки…

Номер слайду 11

Загальні пристосування тварин для захисту Пасивний захист Активний захист Активний напад схованки застережне забарвлення захисне забарвлення попереджувальна поведінка захисний покрив мімікрія захисна форма тіла швидкий біг груповий спосіб життя Пристосува́ння (Адапта́ція) — зміни в будові або діяльності живого організму, які дозволяють йому краще виживати в тих умовах, у яких він існує.

Номер слайду 12

Робота в парах

Номер слайду 13

Пасивний захист. Розподілене забарвлення буває у тварин, на тілі яких наявні яскраві та контрастні смуги або плями. Наприклад, у деяких риб, змій, зебр, тигрів, жираф...

Номер слайду 14

Пасивний захист. Захисне забарвлення буває у тварин, які за кольором не відрізняються від довкілля. Наприклад, білий колір у тварин снігів, жовто-коричневий у тварин пустелі, зелений у лугових комах, маскуючий у придонних організмів, різноколірний у тварин коралових заростей…

Номер слайду 15

Мімезія — властивість деяких організмів наслідувати неживі предмети природи (маскування)

Номер слайду 16

за допомогою колірної мімезії, тварини добре маскуються під навколишнє середовище, і стають майже непомітними.

Номер слайду 17

Мімезія форми - властива комахам, земноводним і морським мешканцям і теж є оборонною по цілям. Проявляється в зоровій схожості з «нецікавими» хижакові предметами природи.

Номер слайду 18

Активний захист Відлякуюче (застережливе) забарвлення буває у тварин, які добре вирізняються на фоні навколишнього середовища. Це є своєрідним попередженням для оточуючих, щоб не чіпали.

Номер слайду 19

застережливе забарвлення, отруйні залози. Застережливе забарвлення мають сонечко, колорадський жук Яскраво забарвлені і захищені отруйним жалом оси, бджоли, шершні, мурахи

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мімікрія буває у незахищених організмів, які наслідують забарвленням або формою тварин, які являють собою небезпеку. Наприклад: оса Муха-дзюрчалка

Номер слайду 22

Мімікрія – забарвлення тіла у нешкідливих тварин, що подібні до їхніх отруйних побратимів. Кораловий аспід Молочна змія, поперечносмугаста королівська змія

Номер слайду 23

Мінливе забарвлення буває у таких тварин: хамелеон змінює забарвлення від зеленого до жовтого чи бурого. каракатиця миттєво змінює забарвлення під колір дна чи водоростей. морські собачки набувають забарвлення водоростей, у яких пропливають.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Фізкультхвилинка

Номер слайду 26

Погрозлива поза наявна у тварин: - гусінь метелика великої гарпії різко підкидає догори передню частину тіла і ворушить «хвостами» - один з видів богомолів піднімає надкрила і оголює вирячкуваті плями та одночасно приймає химерну позу. - плащоносна ящірка в разі небезпеки розкриває шкірну перетинку і широко розкриту пащу.

Номер слайду 27

Деякі погрозливі пози

Номер слайду 28

Оборонні пози: жук - бомбардир робить до 10 пострілів рідиною, яка моментально вибухає і перетворюється на хмарку; австралійська ящірка молох бризкає кров’ю із куточків очей.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Завмирання: свиноноса змія у разі небезпеки лежить на землі черевом вгору; при ляканні падають на землю та лежать нерухомо, неначе «вмирають», жуки із родини карапузиків; паличник приймає певну позу і не змінює її, навіть, при механічному пошкодженні; опосум під час небезпеки валиться на бік і стає нерухомим.

Номер слайду 31

Автотомія - самокалічення, захисна реакція тварин при різкому подразненні, що проявляється у мимовільному відкиданні кінцівок, хвоста або інших частин тіла, які потім частково відновлюються. Прикладами є: довільний відрив кінцівок у креветок, які після линьки відновлюються; схоплене ворогом щупальце восьминога може відірватися за рахунок сильного скорочення м'язів, які в цьому випадку самі себе розривають; відрив хвоста у ящірок.

Номер слайду 32

Колективний захист: нерідко заради безпеки та продовження роду тварини об’єднуються в групи і діють проти ворога спільно. Наприклад: деякі птахи (чайки), деякі риби (оселедці), ховрахи, клопи-солдатики, копитні (олені, лосі, вівцебики)…

Номер слайду 33

У деяких видів ховрахів у випадку небезпеки кожний звірок видає пронизливий крик, попереджаючи сусідів про те, що необхідно ховатися. Бобри ударами хвоста по воді сповіщають про небезпеку.

Номер слайду 34

Активний захист - біг Громадянська безпека Поведінка у випадку нападу: Якщо є можливість бігти – біжіть негайно. У даній ситуації ця дія не оцінюється як боягузтво. На думку психологів, хоробрість – це розумне оцінювання своїх можливостей. Іноді необхідно мати мужність, щоб сказати собі: я повинен відступити.

Номер слайду 35

Пристосування для нападу Міцні зуби

Номер слайду 36

Отруйні зуби змій

Номер слайду 37

Отруйні залози комах

Номер слайду 38

Роги копитних

Номер слайду 39

Дзьоби й кігті хижих птахів

Номер слайду 40

1. Яке значення забарвлення хутра цих тварин? VІ.Узагальнення та систематизація знань

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Як можуть захищатися ці тварини?

Номер слайду 43

Прийом «Фіш боун»  дозволяє встановити причинно-наслідкові зв’язки 

Номер слайду 44

VІІ. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія. Прийом «Незакінчене речення». Сьогодні на уроці я дізнався (дізналась)… Мені найбільше запам’яталось … - Що би хотіли дізнатисяз цієї теми у подальшому?

Номер слайду 45

VІІІ. Домашнє завдання 1.Опрацювати параграф 35, с.152-154 у підручнику. Скласти опорні схеми. 2. Скласти комікс на дану тематику

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Ось і дзвоник пролунав Час перерви вже настав. За роботу по заслузі Щиро дякую Вам друзі.

Номер слайду 48

Допобачення. Дякую за увагу!

Номер слайду 49

https://cikavosti.com/10-naybilsh-nezvichaynih-zahisnih-mehanizmiv-zahistu-tvarin-foto/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
9575
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку