Презентація до залікового уроку з теми "Регуляція життєдіяльності організму тварин"

Про матеріал
Презентація для учнів 7 класу до теми "Регуляція життєдіяльності організму тварин"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регуляція життєдіяльності організму тварин

Номер слайду 2

Намалюйте смайлик, який відповідає вашому настрою на початку уроку:

Номер слайду 3

Хвилинка-цікавинка. Багато видів риб вміють змінювати стать, залежно від гормонального циклу і навіть від довкілля. А деякі представники мають органи обох статей одночасно. На фотографії - риба-клоун, яка протягом життя може побувати і в ролі самця, і в ролі самиці. Мозок слонів - найбільший серед ссавців, його вага складає близько 5 кілограмів. Хоча заміряти інтелект у тварин дуже складно (це важко зробити і у людей), проте співвідношення маси мозку і тіла наближається до аналогічного показника в шимпанзе, що свідчить про високі розумові здібності. Принаймні, останні дослідження доводять відмінну пам'ять у цих гігантів.

Номер слайду 4

Хвилинка-цікавинка. В тілі гусіні більше м'язів, ніж в тілі людини. Швидкість пересування равлика - близько 1,5 мм/с.

Номер слайду 5

Хвилинка-цікавинка. Південноамериканський електричний вугор може генерувати напругу до 1200 вольт. Доросла жаба з'їдає за своє життя більше 3 тонн комарів

Номер слайду 6

РЕГУЛЯЦІЇ ФУНКЦІЙ ТВАРИН - сукупність процесів, що забезпечують узгоджену й скоординовану відповідь тваринного організму на будь-які зміни середовища. Нервова система. Ендокринна системаІмунна система

Номер слайду 7

Нервова система. Нервова система регулює життєві функції за допомогою ре­флексів. Вона дає змогу швидко сприймати зміни умов довкілля чи внутрішнього середовища організму і реагувати на них.

Номер слайду 8

Дифузна нервова система. Дифузна нервова система найдавніша, характерна для кишковопорожнинних. Вона являє собою сіткоподібно рівномірне поєднання розкиданих по тілу нервових клітин. Примітивність такої системи в тому, що відсутнє розподілення її на центральну та периферичну частини та відсутні довгі провідні шляхи. Зірчасті нервові клітини утворюють нервову систему дифузного типу. Гідра здатна до простих безумовних рефлексів.

Номер слайду 9

Стовбурова нервова система. Стовбурову нервову систему мають плоскі та круглі черви. Її утворюють скупчення нейронів у формі стовбурів і парного мозкового вузла. У такій системі вже спостерігається поділ на центральну й периферичну системи. Тому в тварин з такою системою спостерігається ускладнення поведінки та підвищення швидкості реакції на подразник. Нервова система забезпечує утворення умовних та безумовних рефлексів

Номер слайду 10

Вузлова нервова система. Вузлова нервова система типова для червів, молюсків, членистоногих. Для неї характерне скупчення тіл нервових клітин з утворенням вузлів – гангліїв. Нейрони, зосереджені у гангліях, утворюють центральну частину нервової системи.

Номер слайду 11

Трубчаста нервова система. Трубчаста нервова система характерна для вищих тварин – хордових. Ця система забезпечує найбільшу точність, швидкість та локальність відповідних реакцій. Для неї характерна вища ступінь концентрації нервових клітин.

Номер слайду 12

Гра «Закінчи речення»Сьогодні на уроці мені сподобалось…Я дізнався(-лась) про…Було важко…Я зміг(-ла)…Я не зрозумів(-ла)…Мені треба працювати над…Тепер я можу…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Прочитайте § 43. Запишіть у зошит основні визначення до теми. Виконайте завдання на ст.189. (Завдання для самоконтролю). Завдання для додаткових балів: Скласти кросворд (головний мозок, нервова система);Знайти цікаві факти про регуляцію життєдіяльності організмів тварин.

Номер слайду 14

Намалюйте смайлик, який відповідає вашому настрою наприкінці уроку:

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
11 березня 2021
Переглядів
2777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку