Презентація до здоров'я, безпеки та добробуту для 5 класу НУШ.
Тема "Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях".
У попередньому перегляді розробка неправильно відображається, тому рекомендую її завантажити, а потім переглядати.
Ситуація
Аліна купила в магазині кефір і сметану. Через день з’ясувалося, що кефір уже не придатний до вживання. Тато запитав, чи подивилася Аліна на термін придатності кефіру. Дівчинка відповіла, що не знає, де саме треба було подивитися. Яких правил придбання харчових продуктів Аліна не знає? Як ви визначаєте термін придатності продуктів, коли їх купуєте?
Правила купівлі, обробки та зберігання харчових продуктів
Коли ми купуємо харчові продукти, то уважно дивимося на те, що написано на їхній упаковці. Зазвичай там зазначається назва продукту й підприємство, яке виробляє цей продукт. Окрім того, указується маса товару, його склад, термін придатності, умови зберігання, дата виготовлення.
У продуктах харчування можуть міститися харчові добавки. Це такі речовини, які здатні підвищувати термін зберігання продукту, підсилювати його колір, смак і запах.
Харчові добавки позначають спеціальними Е-номерами, тобто кодами, які були створені для використання в Європейському Союзі. Наприклад, барвники позначаються Е100-Е199, консерванти — Е200-Е299, ароматизатори та підсилювачі смаку — Е600-Е699.
Навіщо такими знаками маркують товари?
Це штрих-код України — 482.
Запам’ятайте його й обирайте товари, що виробляє наша країна.
Так виглядає український знак екомаркування. У народі він отримав назву «Зелений журавлик». Цей знак свідчить про те, що продукт пройшов незалежну оцінку щодо дотримання вимог екологічних стандартів.
Український національний знак оцінки відповідності. Цей знак свідчить про відповідність продукції вимогам безпеки, які діють на території України.
Навіщо знати термін зберігання продукту?
Чому на упаковці харчових продуктів указують термін зберігання?
Що зміниться в ситуації, коли цієї позначки на упаковці не буде? Які продукти швидко псуються?
1) Уважно читайте інформацію на упаковці. 2) Звертайте увагу на дату виготовлення товару, термін його зберігання.
3) Не купуйте продуктів, які містять багато консервантів.
1) Їжу зберігайте в холодильнику в герметичній упаковці.
2) Молочні продукти слід зберігати на найвищій полиці, на середніх – вже приготовані продукти, на нижній – сирі м'ясо та рибу (які обов'язково потрібно
зберігати окремо від інших продуктів). Нижні полиці призначені для зберігання овочів та фруктів, які теж рекомендується зберігати окремо один від одного.
3) Більшість фруктів зовсім необов'язково зберігати в холодильнику – їх можна зберігати при кімнатній температурі, наприклад, на підвіконнику в кухні.
Укладаємо ланчбокс
https://learningapps.org/view23716984
Продукти харчування є гарним середовищем для розмноження бактерій, зокрема хвороботворних. Це призводить до кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
До ознак харчового отруєння належать: висока температура, відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос, болі в животі, нудота та блювота.
По-перше, треба дати постраждалому / постраждалій випити кілька склянок води та викликати блювоту. Після цього людина має прийняти сорбенти — препарати, які очищають організм від шкідливих речовин.
Потім слід дотримуватись постільного режиму й пити багато чистої кип’яченої води. Адже під час отруєння відбувається зневоднення організму.
Якщо стан хворого погіршується, блювота не припиняється, тримається висока температура, то треба негайно звернутися до лікаря або викликати «швидку допомогу».
Аби попередити виникнення харчових отруєнь, треба:
• мити руки перед приготуванням чи прийомом їжі; • мити посуд, перш ніж починати використовувати його для приготування страв;
• використовувати виключно свіжі продукти;
• дотримуватися технології приготування страв; • не вживати консервацію з роздутих або деформованих банок.
На упаковці харчових продуктів пишуть назву продукту та підприємства, яке виробляє цей продукт, термін придатності, умови зберігання, дату виготовлення тощо. Існують певні правила купівлі,
обробки та зберігання харчових продуктів. Їх треба виконувати, щоб уникнути негативного впливу на здоров’я і харчових отруєнь. За необхідності слід уміти надати першу допомогу в разі харчових отруєнь.
Список використаних джерел:
1) «Здоров’я, безпека та добробут» - підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти, автор Тагліна О. В.
2) https://medfond.com/bezpeka/yak-pravilno-zberigati-produkti-7-osnovnih-pravil.html