Презентація "Доба. Визначення часу за годинником"

Про матеріал

Ознайомити учнів з одиницями часу: доба, година, хвилина, з різними видами годинників; навчати визначати час за годинником; формувати навички обчислень; розвивати критичне мислення, вміння виділяти головне, математичне мовлення; виховувати бажання берегти час.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доба. Визначення часу за годинником

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Запиши:* дванадцять* вісімнадцять* двадцять* тридцять п’ять* дев’яносто дев’ять* число, що передує 9* число що стоїть між 11 і 13 12, 18, 20, 35, 99, 8, 12

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Розв’яжи приклади34+1= 80-1= 40+1=49+1= 32-1= 90+1=

Номер слайду 8

ВІДПОЧИНЬ

Номер слайду 9

Ніг не маю, а ходжу,Рота не маю, а скажу,Коли тобі спати,А коли вставати. Годинник ВІДГАДАЙ ЗАГАДКУ

Номер слайду 10

Годинник — це пристрій для вимірювання часу. Спочатку люди придумали сонячний годинник, бо помітили, що тінь також рухається за сонцем.  Дивляться люди, як тінь по колу бігає, вкопали в землю стовп, а навколо стовпа накреслили коло, розділивши його на частини.

Номер слайду 11

Якось люди помітили, що квіти теж живуть за «розпорядком дня»: одні квітки розкриваються вранці, а вдень закриваються, інші розкриваються під вечір, треті — тільки вночі, а вдень вони завжди закриті. Відкриваються не коли їм заманеться, а в «свій власний час». Так з'явилися квіткові годинники.

Номер слайду 12

Через деякий час люди придумали пісочні годинники. У них немає ні стрілок, ні зубчастих коліщаток всередині. Зроблені вони зі скла. Дві скляних пляшечки пов'язані одна з одною. Всередині пісок. Коли годинник працює, пісок з верхньої ємності сиплеться в нижню. Висипався пісок — значить, пройшло 3, 5, 10 хвилин.

Номер слайду 13

Час можна вимірювати в хвилинах і годинах за допомогою спеціального приладу — годинника. Це - циферблат годинника. На циферблаті є цифри і стрілки. Коротка стрілка показує години, а довга — хвилини.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Казка «Думки старого годинника»Не пам’ятаю, хто першим вигадав мені таке легковажне прізвисько – Ходики. Так, я ходжу, ходив і ходитиму. На те й я годинник. Ще коли вас на світі не було, я все міряв і міряв безкінечний час, зупиняючись лише на мить підтягування гирі. – так – так , тік - так. Трохи вицвіла і потемніла з часом така яскрава колись картинка на моєму циферблаті. Але  зупиніться на хвильку, придивіться уважніше і ви побачите, що й зараз, як багато років  тому, стрибають на товстому стовбурі ведмедики, а високі сосни схилили над ними свої крони і шумлять зеленими вітами віковічну пісню так – так - тік  - так. Ще й досі згадую свого колишнього господаря, що був мені майже однолітком. Він шанував мене, а я його. Ішли ми з ним разом, відлічуючи день за днем роки життя. Бо йти треба. Зупинятися не можна. Тільки господар, мабуть, того не знав. Він зупинився і залишився у минулому часі. А я пішов далі, відмірюючи секунди своїм серцем – маятником. Так – так- тік –так.

Номер слайду 16

Навчимося визначати час за годинником. На цьому годиннику маленька стрілка вказує на число 1, а велика — на число 12,  годинник показує рівно 1 годину.

Номер слайду 17

На цьому годиннику хвилинна стрілка показує на число 6, вона пройшла вже половину відстані, а маленька (годинна) стрілка знаходиться між числами 1 і 2, отже, годинник показує пів на другу або 1 годину 30 хвилин.

Номер слайду 18

На цьому годиннику хвилинна стрілка показує на число 8, вона пройшла вже 8 разів по 5 хвилин, а маленька (годинна) стрілка знаходиться між числами 1 і 2, отже, годинник показує 1 годину 40 хвилин

Номер слайду 19

Визначаємо час за годинником Визнач , котра година? Запиши до зошита 6 год8 год11 год4 год

Номер слайду 20

Завдяки руху Землі навколо своєї осі відбувається зміна дня і ночі. Коли земна куля крутиться, вона повертається до Сонця то одним, то іншим боком. Тоді на освітленому боці день, а на протилежному — ніч.

Номер слайду 21

Повний оберт навколо своєї осі наша планета робить за 24 години. Цей час має назву доба.

Номер слайду 22

Час доби, коли сонце з'являється над горизонтом, називається ранок. Взимку ранок починається пізніше, а влітку раніше.

Номер слайду 23

Вдень сонце піднімається високо в небі і рухається зі сходу на захід по небосхилу, поступово опускаючись під вечір до горизонту. Влітку сонце високо піднімається над горизонтом, а взимку невисоко і тому швидко сідає.

Номер слайду 24

Увечері сонечко опускається все нижче і нижче і сідає за горизонт. Ця частина доби називається вечір. Вечір — це проміжок між днем і ніччю.

Номер слайду 25

Сонце ховається далеко за горизонт, і починається темрява. Ця частина доби називається ніч. Зате тепер на небі можна побачити зірки і Місяць.

Номер слайду 26

Коли годинників ще не було, люди дізнавалися час за сонцем. Існувало правило: встало сонечко — і людям прокидатися пора. Сонечко сідає за горизонт — і людям час спати.

Номер слайду 27

Підсумок уроку. Рефлексія— Скільки годин має 1 доба? — Скільки хвилин у годині? в 1 годині 20 хвилинах?

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кривобок Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 травня 2022
Переглядів
6549
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку