Презентація "Добір серед прикметників слів, протилежних за значенням. Вживання прикметників у прямому та переносному значенні."

Про матеріал
ТЕМА: Добір серед прикметників слів, протилежних за значенням. Вживання прикметників у прямому та переносному значенні. МЕТА: Поглиблювати знання учнів про прикметник, його значення у мовленні, зв'язок з іменником. Навчити розрізняти прикметники, вжиті у переносному значенні; закріплювати знання про значення слів в протилежних за значенням; розвивати зв'язне мовлення учнів, мислення, спостережливість. Розвивати мовленнєві здібності учнів, лексичний запас, вміння аналізувати, характеризувати, класифікувати мовний матеріал, формувати та висловлювати власну думку; вчити працювати в парах. Виховувати почуття взаємодопомоги, взаємодії, товаришування, партнерства. Виховувати любов до природи, до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будь уважним слухачем — будеш добрим оповідачем.

Номер слайду 2

Доброго ранку, діти!Доброго ранку, зимі-чарівниці,Доброго ранку, снігурам і синичкам,Доброго ранку, сонечку ясному,Людям усім і всьому прекрасному!

Номер слайду 3

Прикметник – частина мови, яка вказує на ознаку предмета і відповідає на питання який? яка? яка? які?

Номер слайду 4

Біла, гарна, чарівна,Мов Снігуронька вона. Землю прикрашає,Сріблом засипаєВсе навколо – наче рай!Нумо! хто це, відгадай!

Номер слайду 5

Каліграфічна хвилинка. Зи ма зима

Номер слайду 6

От випав сніг. Яка обнова!Зима тоді така …Мороз у лід озера кута —Зима, тоді всі кажуть…Вона буває і серйозна: Суха і вітряна, й …А як насуне хмара сива,Зима по-своєму …Гілок під інеєм не видно. Тоді вона, звичайно, …Синичка змерзла і голодна,Бо видалась зима …Зима! Зима! Усякий знає,Вона … буває.

Номер слайду 7

Зима (яка?) чудова, люта, морозна, красива, срібна, холодна.

Номер слайду 8

Вживання прикметників у загадках

Номер слайду 9

Фiзкультхвилинка

Номер слайду 10

«Народ скаже — як зав'яже»Краще гарна а від чужої стежина, холодом. Краще гірка ніж погана правда, дорога. Від рідної ніжземлі віє солодкатеплом, брехня.

Номер слайду 11

Краще гарна стежина, нiж погана дорога

Номер слайду 12

Пряме і переносне значенняприкметника кришталева

Номер слайду 13

Кришталева ваза, кришталева вода

Номер слайду 14

Пряме і переносне значенняприкметника

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
7 жовтня 2020
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку