презентація "Добові та сезонні адаптації"

Про матеріал
Матеріал до уроку в 11 класі (профільний рівень) можна використовувати вчителю при поясненні нового матеріалу, під час дистанційного навчання для самостійного ознайомлення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добові та сезонні адаптації тварин

Номер слайду 2

Добові адаптаціїДобові адаптації тварин пов’язані з біологічними ритмами, які відповідають природному 24- годинному циклу зміни дня і ночі – циркадні ритми.Із добовими біоритмами пов’язано багато фізіологічних показників: Пульс;Артеріальний тиск;Температура тіла;Рівень гормонів у крові; Метаболізм; Рухова та розумова активність тощо.

Номер слайду 3

Циркадний ритм у тварин є цикл сон -неспання. 1. Денні тварини добувають їжу вдень. 2. Нічні тварини період неспання вночі.

Номер слайду 4

Сезонні адаптаціїПеріоди цвітіння, плодоносіння, скидання листя на зиму. Міграції, кочівля. Зміна кормів. Підвищена теплоізоляція. Сплячки (зимові, літні)Розмноження тварин і рослин

Номер слайду 5

Сплячка - період сповільнення життєвих процесів та метаболізму у тварин. Характеризується зниженням температури тіла, уповільненням дихання, та всіх процесів метаболізму. Основне фізіологічне призначення сплячки спрямовано на збереження енергії в період несприятливих природних умов.

Номер слайду 6

Зимова сплячка та заціпеніння у тварин. Сплячка може бути сезонною. 1. Літня сплячка, або естивація, пов’язана із сезонним дефіцитом води. 2. Зимова сплячка, або гібернація, що триває від осені до весни.

Номер слайду 7

У видів, що впадають у зимову сплячку, температура тіла зазвичай знижується нижче 10 °С. Інтенсивність метаболізму знижується приблизно до 5 % від рівня основного обміну. У зимову сплячку впадають переважно невеликі ссавці ( в більшості випадків вага становить від 10 г до 1 кг) бурундук, соня, ховрах, їжак.

Номер слайду 8

Заціпеніння - стан різкого зниження життєвої активності, що настає в пойкілотермних тварин за нестачі вологи.1. Літнє заціпеніння в разі зниження температури навколишнього середовища дводишним рибам із пересихаючих водойм тропічної Африки- протоптер Зимове заціпеніння

Номер слайду 9

Сезонні міграціїМіграція - пристосування до добових або сезонних змін температури й інших природних факторів (наявність корму, відкритої води. 1. Добової міграції є сезонні переміщення мікроскопічних тварин із глибинної частини озер на мілководдя, пов’язані зі змінами температури води.

Номер слайду 10

2. Сезонні міграції є перельоти птахів. А) Перельоти близькі . Б) Перельоти дальні. Для птахів помірних і арктичних широт північної півкулі типовим є переліт із півночі (там, де птахи гніздяться) на південь (там, де вони зимують) і назад.

Номер слайду 11

3. До сезонних міграцій належать кочівлі оленів та інших копитних узимку в пошуках корму з північних районів до більш південних.

Номер слайду 12

Запитання та завдання: Опрацювати параграф 41, дати відповіді на питання (письмово в робочому зошиті).1. Чи існують сезоні адаптації в умовах тропічного лісу? 2. Чим денні ссавці (або птахи) відрізняються від нічних? 3. Чи існують сезонні адаптації в людини?Самостійно опрацюйте параграф 42, складіть схему «Етапи зсідання крові» (основа мал. 42.1. ст. 86).

pptx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
3168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку