Презентація "Добро починається з тебе. Як зимують птахи".

Про матеріал
формувати уявлення про життя птахів взимку, про необхідність їхньої охорони; дати рекомендації щодо правильної підгодівлі птахів, виготовлення годівниць для них; розвивати процеси мислення. спостережливість, пізнавальний інтерес, зв’язне мовлення; виховувати турботливе ставлення до птахів, бажання брати участь у їх охороні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 За добро – добром платять.

Номер слайду 2

Добро починається з тебе. Як зимують птахи

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У світі налічується 20 видів пінгвінів. Найбільшим пінгвіном є – Імператорський пінгвін. Важить він близько 46 кг, зріст – 120 см. Найменшим пінгвіном є – малий пінгвін. Вага: до трьох кг, зріст: 30-45 см. Пінгвіни не мають зубів. Замість цього вони використовують свій дзьоб, щоб захопити і утримувати здобич. Пінгвіни можуть ковтати гальку і каміння. Вчені вважають, що камені можуть допомогти подрібнити і переварити їжу. Камені можуть також додати зайву вагу, щоб допомогти пінгвіну пірнати глибше.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ківі – нелітаючий безкрилий птах. Це унікальний птах Нової Зеландії. Як виглядає птах ківі, якщо фрукт назвали в його честь? Птах ківі виглядає дуже незвично. Дивлячись на нього , відразу не зрозумієш – чи то птах, чи то звір? Адже у ківі немає крил і хвоста, а його пір’я більше схожі на густу шерсть. Однак, ківі – це птах, просто нелітаючий. Птах ківі невеликий, за розмірами не перевищує звичайну курку. Ківі має грушоподібну форму тіла, маленьку голову і коротку шию. Вага птаха ківі від 1 до 4 кг

Номер слайду 9

Дрохва – найбільший літаючий птах на європейському континенті. Дрохва – найбільший птах України. Довжина тіла дорослих птахів 70-110 см, розмах крил 195-240 см. Самці важать 15-18 кг, а самки 7-9 кг. Харчуються в основному рослинною їжею. В раціон входять також жуки, черв’яки, равлики, ящірки і дрібні гризуни. Влітку вони літають на водопій, взимку втамовують спрагу снігом. Для поліпшення травлення дрохви часто заковтують дрібні камінчики. Не маючи жирового покриття пір’я, птиці в ожеледицю покриваються шаром льоду і не можуть злітати.

Номер слайду 10

ПЕРЕЛІТНІ ПТАХИ

Номер слайду 11

ОСІЛІ та ЗИМУЮЧІ

Номер слайду 12

инсяицткаічеч

Номер слайду 13

Синиця чечітка

Номер слайду 14

ріугнслоюмхе

Номер слайду 15

Омелюх снігур

Номер слайду 16

ьрбоецогикшашр

Номер слайду 17

Горобець шишкар

Номер слайду 18

ятлдеорксоо

Номер слайду 19

Дятел сорока

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Найпростіші годівниці роблять із пакетів із – під молока, кефіру та соків. У стінках на висоті 5 – 8 см від дна прорізуються круглі отвори діаметром 3 см. Годівниця підвішується на дроті, протягнутому через верхній бортик пакета.

Номер слайду 22

Скляні банки, прикріплені до гілки боком ( лежачи ) двома поперечними перехватами за горловину та за нижню частину банки, заповнюються кормом так, щоб він не висипався.

Номер слайду 23

Кормовий столик: із бортиками, з дахом, невеликих розмірів. Конструкція закріплюється на розвилці гілок.

Номер слайду 24

Годівниця – пляшка з пластику, всередині вирізано отвір вширшки 5 – 7 см, всередину засипається корм. Закріплюється на гілці за допомогою дроту чи мотузки.

Номер слайду 25

Годівниця – шпилька з міцного дроту, завдовжки 30 – 40 см, завширшки 5 – 8 см, кріпиться до гілки. На шпильку нанизується сало, м’ясо, жир.

Номер слайду 26

- Що покласти в годівницю ? Для підгодівлі синиць. снігурів, чижів, чечіток та повзиків можна використовувати : сире насіння соняшника, конопель, проса, вівса, гарбузове несмажене насіння, насіння кавуна, дині, овес, крихти сиру, білого хліба, шматочки несолоного сала.

Номер слайду 27

Заборонено:* Не можна підгодовувати пернатих смаженою, гострою, жирною, кислою або зіпсованою їжею. Важливо розуміти, що птахи рідко гинуть саме через отруєння, але воно веде до ослаблення організму птиці та її захворюванню, що врешті-решт може привести її до смерті.* Чорний свіжий хліб викликає бродіння і заворот кишок, що призводить до подальшої смерті птахів.* Цитрусові (апельсини і лимони), а також шкірка бананів.* Солона їжа - сухарики, насіння, солоне сало – сприяє накопичення солі в організмі птахів викликає отруєння та подальшу загибель.* Пшоно також не рекомендується птахам. На відміну від проса, пшоно позбавлене оболонки, що призводить до окислення жирів на його поверхні, появи токсичних речовин, хвороботворних організмів.

Номер слайду 28

Пам’ятка «Чим можна годувати птахів взимку.»* Хліб у вигляді крихт буде доречним майже для всіх видів птахів. Важливо використовувати подрібнений черствий хліб. Свіжий на холоді замерзає і птахи не зможуть з ним нічого зробити. Не варто залишати хліб великими скибками - пернаті з ним не впораються.* Злакові: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – найулюбленіший корм більшості видів пташок. З круп найкраще підійдуть – вівсяна та перлова.* Зернята соняшника - найуніверсальнішиий корм для зимуючих птахів. Велика кількість рослинних жирів у насінні соняшнику робить його важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів. Сало, м'ясо, маргарин дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам'ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м'ясо. Шматочки сала нанизуються на мотузку, яка вішається на гілках дерев або чагарників таким чином, щоб вона не дісталася воронам та сорокам, а також кішкам і собакам. *Горобина, бузина, калина та глід приваблюють найкрасивіших зимових відвідувачів годівниць – дроздів і омелюхів Охоче ласують ними і снігурі , але на відміну від попередніх видів їдять не ягоди, а кісточки. Плоди потрібно заготовити і висушити заздалегідь, з осені.

Номер слайду 29

* Насіння клена та ясена (крилатки). Велика їх частина облітає з дерев восени і стають недоступними для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи і деякі інші птахи. * Шишки, жолуді, горіхи служать основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх в затишних місцях. * Зерно кукурудзи, насіння кавуна, дині, гарбуза та кабачків. Важливо, щоб насіння гарбуза було не смаженим, добре ледь-ледь розчавити його качалкою. * Насіння бур’янів - лободи, кропиви, кінського щавлю, лопуха - чудово підходить для підгодівлі снігурів та інших зерноїдних. Це найдешевший і дуже корисний корм. Рослини краще зберігати пучками у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг поряд з годівничкою. * Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими. У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах.* Сухі комахи взимку – це свято для багатьох пернатих. * Підійдуть також: зварене круто і натерте на тертці яйце, шматочки сирої яловичини, сир, порізане на скибочки яблуко, ягоди з компоту тощо.

Номер слайду 30

Ніколи не зробимо шкоди. Пташині у ріднім краю,Нехай звеселяють природу,Співаючи пісню в гаю.     Ми друзі і вірні, і щирі,Бо ми бережем повсякчас. Пташок, що літають у вирій,І всіх, хто зимує у нас!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Природознавство, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
471
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку