Урок "Добро починається з тебе. Як зимують птахи."

Про матеріал
Теоретичний матеріал до презентації розширити знання учнів про тварин; формувати уявлення про життя птахів взимку, про необхідність їхньої охорони; дати рекомендації щодо правильної підгодівлі птахів, виготовлення годівниць для них; розвивати процеси мислення. спостережливість, пізнавальний інтерес, зв’язне мовлення; виховувати турботливе ставлення до птахів, бажання брати участь у їх охороні.
Перегляд файлу

 

Тема. Добро починається з тебе. Як зимують птахи.

Мета : розширити знання учнів про тварин;

 формувати уявлення про життя птахів взимку, про необхідність їхньої охорони; дати рекомендації щодо правильної підгодівлі птахів, виготовлення годівниць для них;

розвивати процеси мислення. спостережливість, пізнавальний інтерес,

зв’язне мовлення;

виховувати турботливе ставлення до птахів, бажання брати участь у їх

охороні.

Обладнання : демонстраційний матеріал – набір ілюстрацій « Птахи », куб із

малюнками, мікрофон; роздавальний матеріал: картки – пам’ ятки, презентація «За добро – добром платять», ноутбук.

Тип : змістовно – практично - пошуковий


 

Хід заняття

Організаційний момент.

 

           Вправа  «Емоційно-художнє оформлення»

 

Хід вправи

Пропонуються дві картини із зображенням сумного та радісного  пейзажу. Учням пропонується вибрати ту картину, яка відповідає їх настрою.

 

   

 

Вправа «Відгадай»

 


Тріпоче серце спійманої птиці.
В руках моїх не чує доброти.
— Я дам тобі водиці і пшениці.
Моя пташино, тільки не тремти!

— Хіба потоки загубили воду,
Хіба в полях уже зерна нема?
Пусти мене, мій хлопче, на свободу.
І все, що треба, я знайду сама.
— Я ж лагідно тебе тримаю, пташко,
В своїх руках, легеньких, як вітрець.
Хіба неволя це? Хіба це важко —
Від мене взяти кілька зеренець?

— Пусти мене! Мені, дитино мила,
Дорожча воля, ніж зерно твоє!
Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,
Яка розкрити крилець не дає!

 

(Дмитро Павличко)

 

 

Повідомлення теми

 

  • Про кого ми будемо говорити сьогодні? (слайд 1,2)

 

                     Вправа  «Очікування»

 

  • Чого ви очікуєте від сьогоднішньої зустрічі?

 

  • Якою вона має бути?

 

  • А якими маєте бути ви?( Не просто слухати, а чути. Не просто   дивитися, а бачити. Не просто говорити, а думати. Нові знання здобувати.)

 

                    Гра « Вгадайте пташку за голосом».

(https://www.youtube.com/watch?v=Qd3dM41x29I)

 

 

                     Гра « Чи знаєш ти тварин? » (слайд 3)

 

 (малюнки бджола, пінгвіна, страуса, колібрі, ворони,  чаплі, дрохва, ківі).

  • Хто зайвий?
  • Чому?
  • Що об’єднує всіх цих тварин?
  • Назвіть характерні ознаки птахів.
  • Назвіть птахів, які відрізняються від інших.

 

«Дослідники» - прошу вас до слова.

(Слайди 4,5) Сьогодні рекордсменом у світі птахів визнаний африканський страус. Саме він вважається найбільшим птахом. Його зріст сягає 2,7 м, а вага — 160 кг. Подібний розмір тіла важко підняти в небо, що страусові і не потрібно — літати він не може. Але ці птахи можуть обігнати леопарда. Довжина кроку страуса при бігу сягає 4 м в довжину.  Їх удар досить сильний, щоб убити лева. Самці - страуси можуть ревіти як леви і можуть бачити на відстані до трьох кілометрів. Око страуса більше ніж його мозок. Страуси іноді вбивають левів замість того, щоб втекти від них. Яйце страуса - найбільше серед яєць усіх птахів планети. Воно важить до 5 кг. Для того, щоб  зварити круто страусове яйце, його необхідно кип’ятити 2 години.

(Слайди 6,7) У світі налічується 20 видів пінгвінів. Найбільшим пінгвіном є – Імператорський пінгвін. Важить він близько 46 кг, зріст – 120 см.  Найменшим пінгвіном є – малий пінгвін. Вага: до трьох  кг, зріст: 30-45 см. Пінгвіни не мають зубів. Замість цього вони використовують свій дзьоб, щоб захопити і утримувати здобич.  Пінгвіни можуть ковтати гальку і каміння. Вчені вважають, що камені можуть допомогти подрібнити і переварити їжу. Камені можуть також додати зайву вагу, щоб допомогти пінгвіну  пірнати глибше.

(Слайд 8) Ківі – нелітаючий безкрилий птах. Це унікальний птах Нової Зеландії. Як виглядає птах ківі, якщо фрукт назвали в його честь? Птах ківі виглядає дуже незвично. Дивлячись на нього , відразу не зрозумієш – чи то птах, чи то звір? Адже у ківі немає крил і хвоста, а його пір’я більше схожі на густу шерсть. Однак, ківі – це птах, просто нелітаючий. Птах ківі невеликий, за розмірами не перевищує звичайну курку. Ківі має грушоподібну форму тіла, маленьку голову і коротку шию. Вага птаха ківі від 1 до 4 кг.

(Слайд 9) Дрохва – найбільший літаючий птах на європейському континенті.  Дрохва – найбільший птах України. Довжина тіла дорослих птахів 70-110 см, розмах крил 195-240 см. Самці важать 15-18 кг, а самки 7-9 кг. Харчуються в основному рослинною їжею. В раціон входять також жуки, черв’яки, равлики, ящірки і дрібні гризуни. Влітку вони літають на водопій, взимку втамовують спрагу снігом. Для поліпшення травлення дрохви часто заковтують дрібні камінчики. Не маючи жирового покриття пір’я, птиці в ожеледицю покриваються шаром льоду і не можуть злітати.

           Вправа  «Квіточка - семицвіточка»

  

Хід вправиКартинки Цветик-Семицветик (40 фото) ⭐ Забавник | Для детей | Мультики,  игры, занятия, игрушки | Постила

 Діти вибирають для себе пелюсточку, колір якої найбільш підходить до кольору настрою після виконання вправи, створюють загальну квітку.     

Нагадуємо, якому ж настрою відповідає який колір:

  • червоний – захоплення,
  • оранжевий – радість, благополуччя, творчість;
  • жовтий –зрозуміло, хочеться ще інформації;
  • зелений – заспокоює, все добре;
  • блакитний - зрозуміло, але перенасичено;
  • синий – незадоволення, сум;
  • фіолетовий - тривога, напруга.

 

 

                    3.  Гра « Хто куди летить? » 

 

 Учні створюють колаж:  птах- праворуч(сніжинка), якщо зазначений птах залишається зимувати, ліворуч(сонечко) – якщо відлітає.

Перелік птахів : сойка, соловей, голуб, сорока, ластівка, дятел, синички, лелека, журавель, горобець, гуси, чечітка, снігур, омелюх. (Слайди 10,11)

 

  

Сьогодні ми дізнаємося, як живеться взимку осілим птахам та поміркуємо разом : чим діти можуть допомогти нашим пернатим друзям.

 

 

  1. Інтерактивна вправа « Навчаючи – учуся »

«Бібліотекарі» - вам слово.

 

  • Усі готуються до зими по-різному. Люди – купують теплий одяг та взуття. Багато лісових тварин також готується до морозів: утепляють « шубки », роблять запаси, а дехто лягає спати. А ось доля осілих птахів багато в чому залежить від доброти, щедрості й милосердя людини.

 

  • Птахи взимку дуже страждають від холоду й голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками й деревами, забирається і під густе пір’ячко. Важко всидіти маленьким пташкам і на землі, і на гілці: холонуть лапки. Щоб зігрітися, треба їм стрибати, літати. Шукають вони, де б сховатися від холоду, від страшного зимового вітру.

 

  • Лютий – найважчий для птахів місяць. Місяць лютого холоду й голоду. Зима відчуває, що скоро їй доведеться поступитися своїми правами, ось вона й лютує: то мороз розгуляється, то замете буревій. найгірше. коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і відразу заморозить сніг зверху. Таке крижане покриття на снігу міцне. жорстке, слизьке. Його не розбити ні слабкими лапками, ні дзьобом. Як птахам дістати з – під льоду їжу: травичку, зернятка?

 

  • Але добре відомо: хто ситий, тому холод не страшний, тому ми повинні допомагати своїм маленьким, слабким пернатим друзям. Їм багато не треба. Хто дасть зерняток, хто – сальця, хто – ягід, хто - хлібних крихт. І вони переможуть холод, переживуть зиму. А навесні порадують нас своїм співом і допоможуть в боротьбі зі шкідниками.

 


  1. Гра « Детективи» Відгадування анаграм.

Пограємо в гру «Детективи».

(діти сидять по групах (дослідники, бібліотекарі, майстри, екологи)

 

Я вам роздам аркуші, на яких зашифровано назву птаха. Ви відгадуєте що це за птах, виходять до дошки, відшукують. (Паралельно виконується завдання « Довідкове бюро » - діти розповідають підготовлений  матеріал про зимуючих птахів свого регіону( синиця, омелюх, шишкар, дятел)

 

 

1. НИСИЦЯ ТКАЧЕЧІ (Слайд 12,13)

2. ЮХОМЕЛ ГУРНІС (Слайд 14,15)

3. РОГОБЕЦЬ КАРШИШ (Слайд 16,17)

4. ТЕЛДЯ РОКОСА (Слайд 18,19)

( Синиця, чечітка, омелюх, снігур, горобець, шишкар, дятел, сорока ).


 

 Вправа  «Сходинки до успіху»

 

Хід вправи

Учні перед початку отримують зображення зі сходинками. Сходинок має бути стільки, скільки і завдань буде на уроці. Упродовж уроку учні оцінюють свою роботу на кожному етапі у вигляді сходинок, які ведуть до успіху.

 

Фізкультхвилинка 

(https://www.google.com/search?q&aqs=chrome.1.69i57j0i512.11041j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:72b77d7c,vid:sh4EKVAMm-I)


 


Пухнастим килимом зима

Усе подвір’я вкрила.

Пташки, сумуючи, сидять,

Померзли, зголодніли.

Відніс я сала, хлібних крихт

Пташкам у годівничку.

Тепер з вікна дивлюсь на них.

Смачного вам, синички!


 


 

Я ладнаю годівнички

Для горобчика й синички,

Для малого снігурця

Крихт насиплю і пшонця.

Прилітайте, друзі милі,

Не лякайтесь заметілі!


 

  1. «Як облаштувати пташину їдальню?» (розповідають діти з групи «Майстри»)

 

(Слайд 20) Ви бачите зразки годівниць, які можна зробити вдома.

Важливо пам’ятати, що це лише підгодівля, – птахи отримують від людини лише частину необхідної їжі, а решту повинні знаходити самостійно в природі. При виготовленні "їдалень" для птахів варто пам’ятати, що годівниці обов'язково повинні мати дах, інакше корм може бути засипаний снігом або залитий дощем і стати непридатним для використання. Ще однією умовою вдалої годівниці є розмір вхідного отвору. Він повинен бути настільки широким, щоб пташка могла спокійно проникнути всередину годівниці і безперешкодно залишити її.

 

  1. Як зробити годівницю? (про кожен вид годівниці розповідає дитина)

 

 (Слайд 21) Найпростіші годівниці роблять із пакетів із – під молока, кефіру та соків. У стінках на висоті 5 – 8 см від дна прорізуються круглі отвори діаметром 3 см. Годівниця підвішується на дроті, протягнутому через верхній бортик пакета.


 

hello_html_78bde4ab.png
 

 (Слайд 22) Скляні банки, прикріплені до гілки боком ( лежачи ) двома поперечними перехватами за горловину та за нижню частину банки, заповнюються кормом так, щоб він не висипався.


 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQNP3Inay0kJCuSTHXiKXyjeUfAnuqp9YtmJmuNpUjnvesg1SNkrA

 

 

 (Слайд 23) Кормовий столик: із бортиками, з дахом, невеликих розмірів. Конструкція закріплюється на розвилці гілок.
 

http://zaholovok.com.ua/sites/default/files/kormushka.jpghttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSMllVuBthyTyVnf6KiYLFD2jRmbFrNRKaXi0sRhieCrmVvU7eDg


 

 (Слайд 24) Годівниця – пляшка з пластику, всередині вирізано отвір вширшки 5 – 7 см, всередину засипається корм. Закріплюється на гілці за допомогою дроту чи мотузки.


 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCIcap0ib532FLYP1uU8B7S1U-8Cq39VQzQz2akEG3pqsDJ_TXhttps://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIl4AVCrbIN9OVFvWoLpkZ5sbTeB3fQ8gncjFut5ara562QJBX
 

 (Слайд 25) Годівниця – шпилька з міцного дроту, завдовжки 30 – 40 см, завширшки 5 – 8 см, кріпиться до гілки. На шпильку нанизується сало, м’ясо, жир.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZoqZPuot2Dpc7EvyAJTzk3LXhoWOBUmf6YWKLwTyse2L0fggshttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqT7zEdmF4mejjzUbCuIFWnZcxALcQ0wLT9DlTBMlYxq3MF96q

 

 

- Що покласти в годівницю ? (Слайд 26)

 

Для підгодівлі синиць. снігурів, чижів, чечіток та повзиків можна використовувати : сире насіння соняшника, конопель, проса, вівса, гарбузове несмажене насіння, насіння кавуна, дині, овес, крихти сиру, білого хліба, шматочки несолоного сала.


         

 

Чим можна підгодовувати птахів ми знаємо. Ми хочемо застерегти чим не можна годувати.

 (Слайд 27)     (розповідь ведуть «Екологи»)   Заборонено:

Не можна підгодовувати пернатих смаженою, гострою, жирною, кислою або зіпсованою їжею. Важливо розуміти, що птахи рідко гинуть саме через отруєння, але воно веде до ослаблення організму птиці та її захворюванню, що врешті-решт може привести її до смерті.

Чорний свіжий хліб викликає бродіння і заворот кишок, що призводить до подальшої смерті птахів.

Цитрусові (апельсини і лимони), а також шкірка бананів.

Солона їжа - сухарики, насіння, солоне сало – сприяє накопичення солі в організмі птахів викликає отруєння та подальшу загибель.

Пшоно також не рекомендується птахам. На відміну від проса, пшоно позбавлене оболонки, що призводить до окислення жирів на його поверхні, появи токсичних речовин, хвороботворних організмів.

 (Слайд 28,29)      Пам’ятка «Чим можна годувати птахів взимку.»

Хліб у вигляді крихт буде доречним майже для всіх видів птахів. Важливо використовувати подрібнений черствий хліб. Свіжий на холоді замерзає і птахи не зможуть з ним нічого зробити. Не варто залишати хліб великими скибками - пернаті з ним не впораються.

Злакові: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – найулюбленіший корм більшості видів пташок. З круп найкраще підійдуть – вівсяна та перлова.

Зернята соняшника - найуніверсальнішиий корм для зимуючих птахів. Велика кількість рослинних жирів у насінні соняшнику робить його важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.

Сало, м'ясо, маргарин дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам'ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м'ясо. Шматочки сала нанизуються на мотузку, яка вішається на гілках дерев або чагарників таким чином, щоб вона не дісталася воронам та сорокам, а також кішкам і собакам.

Горобина, бузина, калина та глід приваблюють найкрасивіших зимових відвідувачів годівниць – дроздів і омелюхів Охоче ласують ними і снігурі , але на відміну від попередніх видів їдять не ягоди, а кісточки. Плоди потрібно заготовити і висушити заздалегідь, з осені.

Насіння клена та ясена (крилатки). Велика їх частина облітає з дерев восени і стають недоступними для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи і деякі інші відвідувачі пташиних їдалень.

Шишки, жолуді, горіхи служать основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх в затишних місцях. Пернаті радо поласують такими гостинцями.

Зерно кукурудзи, насіння кавуна, дині, гарбуза та кабачків. Важливо, щоб насіння гарбуза було не смаженим, добре ледь-ледь розчавити його пляшкою чи качалкою.

Насіння бур’янів - лободи, кропиви, кінського щавлю, лопуха - чудово підходить для підгодівлі снігурів та інших зерноїдних. Це найдешевший і дуже корисний корм. Рослини краще зберігати пучками у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг поряд з годівничкою.

Смаколики. Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими. У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах. Сухі комахи взимку – це свято для багатьох пернатих. Підійдуть також: зварене круто і натерте на тертці яйце, шматочки сирої яловичини, сир, порізане на скибочки яблуко, ягоди з компоту тощо.

 Підсумок  (Слайд 30)

 

За добро – добром платять.

 

* Виготовте листівку – звернення до учнів школи « Нехай зима буде доброю для пернатих »;

* Домовтеся з друзями, як ви допомагатимете птахам узимку;

 


 


   Вправа  «Все в твоїх руках»

 

 

Хід вправи

 

    Ніколи не зробимо шкоди

Пташині у ріднім краю,

Нехай звеселяють природу,

Співаючи пісню в гаю.

 

    Ми друзі і вірні, і щирі,

Бо ми бережем повсякчас

Пташок, що літають у вирій,

І всіх, хто зимує у нас!



 

docx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку