Презентація "Дорожній рух і безпека"

Про матеріал
Презентація з інтегрованого курсу "Здоров'я, безпека та добробут" для учнів 5 класу, містить 19 слайдів. В ній ви дізнаєтеся про безпеку пішоходів; види пішохідних переходів і дорожні знаки, якими їх позначають; про дорожню розмітку («зебру», осьову лінію та «острівці» безпеки); різницю між двосмуговою і багатосмуговою дорогою, гальмівний шлях. Презентацію складено за підручником Н.Поліщук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дорожній рух та безпека. Ми — пішоходи. Здоров’я безпека та добробут (ІК 5клас)Момонт Т.І. Гранітненський ліцей

Номер слайду 2

Безпечна життєдіяльність та її принципи. Формула особистої безпеки (передбачити—уникнути—діяти)На цьому уроці ви дізнаєтеся про:безпеку пішоходів;види пішохідних переходів і дорожні знаки, якими їх позначають;дорожню розмітку («зебру», осьову лінію та «острівці» безпеки);різницю між двосмуговою і багатосмуговою дорогою;гальмівний шлях.

Номер слайду 3

Давайте пригадаємо…Назвіть рятувальні служби за номерами телефонів. Про що розповідають ці зображення?

Номер слайду 4

Поясніть, як ви розумієте подані прислів’я. Сміливість може небагато без обачності. Перемагай труднощі розумом, а небезпеку — досвідом. Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) — це подія,пов’язана з рухом транспорту, у результаті якої завданоматеріальних збитків, загинули або дістали поранення люди.

Номер слайду 5

У чому полягає безпека пішохода. Кожного разу, виходячи з дому, ви стаєте учасником/учас-ницею дорожнього руху. Ваше здоров’я та життя значноюмірою залежать від поведінки на дорозі й поведінки іншихучасників/учасниць дорожнього руху: зокрема інших пішо-ходів, водіїв, велосипедистів/велосипедисток і пасажирів/пасажирок. Правил дорожнього руху мають дотримуватися не тільки водії, а й пішоходи. Ігнорування вимог дорожніх знаків чи дорожньої розмітки є порушенням Правил дорожнього руху.

Номер слайду 6

Пішохідний перехід — ділянка проїжджої частини або інженерна споруда, що призначена для руху пішоходів через дорогу. Пішохідні переходи позначають дорожніми знаками,дорожньою розміткою, світлофорами. За відсутності дорожньої розмітки межі пішохідного переходу визначають відстанню між дорожніми знаками, а на перехресті — шириною тротуарів.

Номер слайду 7

види пішохідних переходів1. Перехрестя -місця, де перетинаються дороги. Мал. 17. Різні види перехресть. Перехрестя можуть бути регульованими та нерегульова-ними. На регульованому перехресті рух транспорту упорядковують за допомогою регулювальника або світлофора.

Номер слайду 8

2. пішохідні переходи. Наземний перехід — це ділянка проїжджої частини з відповідною розміткою (мал. 18). Надземний перехід — це перехід над проїжджою частиноюпідземний перехід — це перехід під проїжджою частиною .

Номер слайду 9

Якщо переходу немає, дозволено переходити проїжджу частину під прямим кутом у місцях, де дорогу добре видно в обидва боки. Якщо є світлофор, треба керуватися його сигналами. Переходячи вулицю, необхідно подивитися ліворуч, а потім, дійшовши до середини, — праворуч. Правила пішоходів• Пішоходи повинні ходити по тротуарах або пішохідних доріжках, притримуючись правого боку, а за їхньої відсутності — по велосипедних доріжках або в один ряд по узбіччю дороги, назустріч рухові транспортних засобів.• На дорогах, що мають розмежувальну смугу, а також на дорогах поза населеними пунктами, можна рухатися по зовнішньому краю проїжджої частини назустріч рухові транспортних засобів.• Рух пішоходів по швидкісних дорогах заборонено!• Переходити проїжджу частину поза пішохідним переходом за наявності роздільної смуги на дорозі заборонено!

Номер слайду 10

дорожня розмітка. Кожна дорога складається з проїжджої частини, по якійрухаються тільки транспортні засоби, і тротуару (узбіччя), поякому ходять пішоходи. Дороги бувають головні та другорядні. Для зменшення можливості дорожньо-транспортних пригод на дороги наносять дорожню розмітку та встановлюютьдорожні знаки

Номер слайду 11

дорожня розмітка. Вертикальна розмітка на проїжджій частині — це лінії білого або жовтого кольору.

Номер слайду 12

Горизонтальна розмітка на проїжджій частині — це лінії білого або жовтого кольору. Наприклад: широка суцільна лініяпозначає край проїжджої частини на автомагістралях, поділ транспортних потоків протилежних напрямків. Якщо така лінія посередині — це осьова лінія. Вона поділяє дорогу на дві частини — праву та ліву. Перетинати автомобілям її заборонено. Якщо ви не встигли перейти на протилежний бік дороги, то можна зупинитися на осьовій лінії. На широких вулицях, де рух транспорту відбувається в одному напрямкув кілька рядів, на переходах білою фарбою наносять «острівець». Це безпечне місце для пішоходів.

Номер слайду 13

Стоп-лінія. Стоп-лінія означає, що водій повинен зупинитися. Широкі поперечні лінії на проїжджій частині означають перехід для пішоходів. Таку розмітку називають «зеброю»

Номер слайду 14

Як переходити багатосмугову дорогу. Багатосмугова дорога. Дороги, які мають більше двох смуг, називають багатосмуговими

Номер слайду 15

Для того щоб убезпечити себе від ДТП, потрібно знати правила переходу багатосмугової дороги.1. Якщо дорога розмічена пішохідним переходом, скористайтеся ним;2. якщо пішохідного переходу немає, переходьте дорогу на перехресті;3. переходити дорогу в нерозміченому місці можна лише в крайньому випадку й тільки під кутом 90 ° до дороги;4.для переходу треба обрати місце, де дорога добре проглядається в обидва боки на 150–200 м;5.перш ніж переходити дорогу, подивіться ліворуч і переконайтеся, що автомобілі на всіх смугах є на безпечній відстані;6. зробіть зупинку на осьовій лінії, будьте обережні на ній;7. подивіться праворуч і переконайтеся, що автомобілі навсіх смугах є на безпечній відстані.

Номер слайду 16

Розгляньте запропоновані ситуації Проаналізуйте їх. як ви будете діяти в кожній із запропонованих ситуацій.

Номер слайду 17

Твої дії…1. Пішоходи чекали на дозвільний сигналдля переходу вулиці (зелене світло). Коливін загорівся, люди почули сирену та поба-чили автомобіль з увімкненим сигнальниммаячком, що наближався дуже швидко.3. Діти поверталися зі спортивного майдан-чика й не встигли завершити перехід багато-смугової дороги. Опинившись на «острівці»безпеки, вони почали грати з м’ячем і штов-хатися.4. Недбалий водій вантажівки залишив автомайже на «зебрі». Школярі, незважаючи на це(бо активно обговорювали результати контрольної),почали рух на інший бік дороги.6. Діти вирішили перейти дорогу в міс-ці, де немає дорожньої розмітки, підкутом 45° до дороги.5. Діти, щоб зекономити час, виріши-ли перейти дорогу в місці, де вона маєкрутий поворот.2. Пішохід вирішив знехтувати підземним переходом і перейти багатосмугову дорогу, але встиг добігти до лінії, яка розділяє транспортні потоки протилеж-них напрямків.

Номер слайду 18

Рух пішоходів за складних дорожніх умов. Туман, опади й ожеледь ускладнюють дорожні умови. Наслизькій чи мокрій дорозі значно погіршується гальмівнийшлях автомобілів, що може призвести до наїзду на пішоходів. Гальмівний шлях — це ділянка дороги, яку автомобілі до-лають із моменту гальмування до повного зупинення автомобіля. Окрім того, пішоходів може засліпити світло фар автомобілів.

Номер слайду 19

Щоб уникнути травмування, необхідно дотримуватися правил.* Переходити дорогу тільки тоді, коли впевнений / упев-нена в тому, що транспорт знаходиться на достатній відстані;• не можна переходити дорогу в місцях, де є круті повороти;• у темний час, щоб вас було видно на проїжджій частинічи узбіччі, потрібно мати будь-які предмети білого кольору;• переходячи дорогу, будьте особливо пильними — пере-ходьте її лише на переході й уважно дивіться, щоб не булопоблизу машин, або тільки тоді, коли тра нспортні засобивже зупинилися;• якщо ви побачили автомобіль з увімкненою сиреною тасигнальним маячком або той, що наближається дужешвидко, пропустіть його. Найголовніше під час переходу дороги —це ваша увага!Домашнє завдання:прочитати параграф 7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
2500
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку