Презентація § 6. Безпека в громадському транспорті 5 клас НУШ

Про матеріал
«Здоров'я, безпека та добробут» підручник інтегрованого курсу для 5 класу: авт. Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Лаврентьєва І. В., Хомич О. Л. Видавництво «Алатон». 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 6. Безпека в громадському транспорті Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

У цьому параграфі ви:дослідите, які місця у громадському транспорті є найбільш безпечними;порівняєте різні види громадського транспорту;підготуєте пам’ятку безпечної та етичної поведінки у громадському транспорті.• громадський транспорт • ДТП• Електротранспорт • метрополітен

Номер слайду 3

Види ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУГромадський транспорт — це різновид пасажирського транспорту, який надає послуги з перевезення людей за визначеними маршрутами.

Номер слайду 4

Багатосмугова дорога. Об’єднайтесь у пари та розкажіть одне одному, яким видом транспорту найчастіше користуєтеся. Яке ваше улюблене місце в салоні громадського транспорту?Розгляньте діаграму Венна про автобус і трамвай(мал. 13). З’ясуйте, що у них спільного, а що —відмінного. Створіть таку діаграму для поїзда і метро.

Номер слайду 5

Безпека САЛОНу ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУНа жаль, на дорогах нерідко трапляються дорожньо-транспортні пригоди (ДТП). Тому важливо знати, які місця у транспорті (за статистикою) є найбільш безпечними. Розгляньте схему маршрутного таксі та назвіть найбезпечніші місця в салоні маршрутки.

Номер слайду 6

Безпека САЛОНу ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУПерейдіть за QR-кодом і подивіться відео про безпеку місць у салонах маршруток і автобусів. Об’єднайтесь у групи («автобус», «тролейбус», «літак», «потяг», «автомобіль»). Дослідіть інформацію, що міститься за QR-кодом, про безпеку місць у цих видах транспорту. Презентуйте результати свого дослідження за допомогою макета. Використайте для цього картонну коробку, пластилін, папір, лего тощо.

Номер слайду 7

правила поведінки в електротранспортіМіський електротранспорт — це насамперед тролейбуси і трамваї. Вони вважа ються безпечнішими від автобусів, тому що рухаються порейках або вздовж електропроводів і мають ширші та зручніші двері та проходи. Якщо ви побачили, що з-під коліс тролейбуса сиплються іскри, або помітили, як хтось зойкнув, торкнувшись металевого поручня, попередьте про це усіх. Не заходьте у вагон, а коли ви вже в ньому, постарайтеся якнайшвидше вийти, не торкаючися металевих частин: поручнів, корпусу, дверей. Дійте обережно, не штовхайте інших пасажирів!

Номер слайду 8

правила поведінки в електротранспортіПрочитайте наведені твердження. Поясніть, з якими ви погоджуєтесь, а з якими — ні. Поясність свою думку.• Не можна відволікати водія під час руху.• В автобусі можна їздити без квитка.• У транспорті не можна штовхатись і бешкетувати.• Під час руху слід триматися не за поручень, а за пасажира, який стоїть поруч.• До виходу треба готуватися заздалегідь, ввічливо запитуючи людей у проході, чи виходять вони на наступній зупинці. Створіть пам’ятку безпечної та етичної поведінки у громадському транспорті.

Номер слайду 9

Перехід багатосмугової дороги. Шкільний автобус — один із найбезпечніших транспортних засобів. Розгляньте правила поведінки у шкільному автобусі та доповніть їх своїми.правила поведінки у шкільному автобусіНе підходьтедо автобуса, докивін повністюне зупиниться. Не штовхайтесяі не бігайтев автобусі. Слухайтеся вказівокводія автобуса. Упродовж усієїпоїздкизалишайтесяна своїх місцях. Нічогоне викидайтев автобусі абоз вікна. Не відволікайтеводія під час руху.

Номер слайду 10

Перехід багатосмугової дороги. Перейдіть за QR-кодом і подивіться мультфільм про правила безпеки у шкільному автобусі. Назвіть правила, які ви запам’ятали.• Якщо користуєтеся шкільним автобусом, візьміть інтерв’ю у водія. Для цього завантажте бланк інтерв’ю.• Зіграйте сценку, яка демонструє безпечну й етичну поведінку у громадському транспорті (випустити пасажирів і пасажирок, поступитися місцем тощо).правила поведінки у шкільному автобусі

Номер слайду 11

У вестибюлі та на ескалаторі метрополітену. В Україні метро є у Києві, Харкові та Дніпрі. Вестибюль метрополітену обладнано автоматами та касами для продажу проїзних документів і пропускними пунктами. На видноті розміщено схему метрополітену. Вона допоможе визначити, як доїхати до потрібної станції, де слід зробити пересадку. У вестибюлі завжди є черговий/чергова. За потреби до неї можна звернутися по допомогу.

Номер слайду 12

У вестибюлі та на ескалаторі метрополітену. Розгляньте малюнок і з’ясуйте, що дозволено, а що заборонено перевозити в метрополітені. Обговоріть, чому, на вашу думку, було запроваджено такі правила. Прочитайте наведені твердження. Поясніть, з якими ви погоджуєтесь, а з якими — ні. Не можна бігти по ескалатору. Свої речі можна ставити на поручень. Не можна заходити за обмежувальну лінію. На ескалаторі треба стояти зліва. На платформі можна бігати та гратися.

Номер слайду 13

У вестибюлі та на ескалаторі метрополітену. Розгляньте схему поведінки у вестибюлі та на ескалаторі. Обговоріть:• Чому на ескалаторі не можна торкатися нерухомихчастин або ставити ногу за обмежувальну лінію?• Чому небезпечно кидати вниз монетки?• Які ще дії пасажирів на ескалаторі є небезпечними?• У чому небезпека на ескалаторі тонких підборів?

Номер слайду 14

на платформі й у вагоні метро. В очікуванні поїзда на пероні метро збирається чимало пасажирів. Чемна і спокійна поведінка — запорука їхнбої безпеки.

Номер слайду 15

на платформі й у вагоні метро. Запам‘ятайте!Не можна заходити за обмежувальну лінію на платформі (мал. 15). На платформі метрополітену заборонено грати в рухливі ігри. У вагоні треба сидіти або стояти, міцно тримаючись за поручні (мал. 16). Якщо у вагоні відчувається запах диму, слід негайно повідомити про це машиністові. Для цього в кожному вагоні є кнопка зв’язку з машиністом . У разі виникнення небезпечної ситуації в метрополітені необхідно виконувати всі вказівки машиніста або чергового по станції.

Номер слайду 16

на платформі й у вагоні метро. Об’єднайтесь у три групи («ескалатор», «платформа», «вагон») та підготуйте короткі сценки про безпечну та етичну поведінку на ескалаторі, платформі й у вагоні. Продемонструйте їх у класі.

Номер слайду 17

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 18

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 19

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

Номер слайду 20

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ

pptx
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
1559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку