Презентація. Дослідницько-пошукова робота "Бджола летить, як мед пахтить"

Про матеріал

Презентація. Дослідницько-пошукова робота.

З чого складається бджолина сім'я?

Який обов'язок у бджоли?

Чи є вороги у бджіл?

Цікавинки про бджіл

Що символізує бджола?

Які є види вуликів

Як бджоли прикрасили українську мову?

Лічилки

Прислів'я та приказки

Запрошуємо вас вирушити у незвичайну подорож до золотокрилих медоносів!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували учні 2 класу Авангардської СЗШ Васильківського р-н, Дніпропетровської обл. с. Вербівське

Номер слайду 2

Запрошуємо вас вирушити у незвичайну подорож до золотокрилих медоносів

Номер слайду 3

Чи хочете дізнатись більше про бджіл?

Номер слайду 4

Організовуємо дослідницько-пошукову роботу З чого складається бджолина сім’я? Який обов’язок у бджоли? Чи є вороги у бджіл? Цікавинки про бджіл Що символізує бджола? Які є види вуликів Як бджоли прикрасили українську мову? Лічилки Прислів’я та приказки Що ми хочемо дізнатись?

Номер слайду 5

Де ми знаходили відповіді на запитання: вели спостереження за комахами; зустрічались з пасічниками села; користувались фондами сільської, шкільної та домашньої бібліотеки; читали; обмінювались знайденими повідомленнями з друзями на інформаційних хвилинах

Номер слайду 6

Ще ми: малювали писали казки ліпили виготовляли панно складали кросворди складали ребуси смакували медом

Номер слайду 7

Використали джерела інформації: книги газети журнали довідкову літературу ресурси інтернету

Номер слайду 8

Спостерігаючи, ми дізналися:

Номер слайду 9

З чого складається бджолина сім’я? Бджолина сім’я складається з матки, трутнів та робочих бджіл. Одна бджолина сім’я налічує 80-100 тис. бджіл. Нею керує одна матка.

Номер слайду 10

Який обов’язок у бджоли? Обов‘язки бджіл залежать від віку комахи. З часом тіло робочої бджоли змінюється і виконує нові функції: з 1-го дня життя – чистити вулик; з 6-го – годувати личинкок; з 12-го – будувати і ремонтувати воскові соти; з 19-го – охороняти вулик; з 26-го – облітати квіти, збираючи пилок і нектар.

Номер слайду 11

Чи є вороги у бджіл? миші щурка золотиста кліщі мурашки бджолиний вовк оси та шершні воскова міль пташки хвороби

Номер слайду 12

Цікавинки про бджіл У світі налічується близько 20 тис. видів бджіл. Палеонтологія стверджує, що бджоли в тому вигляді, в якому вони представлені тепер, з'явилися 40 мільйонів років тому. Медоносна бджола махає крилами зі швидкістю 11400 разів на хвилину. Саме це створює характерне бджолине дзижчання. Для отримання одного кілограму меду бджоли повинні зробити до 4500 вильотів і взяти нектар з 6-10 млн. квіток. Сильна сім'я може зібрати в день 5 - 10 кг меду (10 - 20 кг нектару). Бджола може відлетіти від вулика майже на 8 км і безпомилково знайти дорогу назад.

Номер слайду 13

Що символізує бджола? Бджола – символ Великої Богині; першопочатку світу; безсмертя; чистоти душі, творчої діяльності; працьовитості, невтомності. Уявлення про те, що бджоли живуть лише ароматом квітів, пізніше зробило їх ще й символом чистоти і помірності. Вона уособлює мудрість, родючість, працьовитість, ощадливість, порядок, чистоту та цнотливість. Бджолиний рій означає землю, душу землі, захист і материнство, працьовитість і ощадливість.

Номер слайду 14

Які є види вуликів Пні-вулики Сучасної форми Перероблені з колоди Видовбані з суцільного кругляка Сапеткові Плетені з лози та очерету

Номер слайду 15

Як бджоли прикрасили українську мову Загадки про бджіл Я труд поважаю, Все літо літаю у поле до гаю, Збираю медок Із різних квіток. Кого не злюблю, Того жалом колю. (Бджола) ********** У саду малий Микитка Захотів зірвати квітку. А вона його вкусила, Загула та й полетіла. Що за квітка це була? То не квітка, а... (бджола). Цілий день вона літає і з квіток нектар збирає, Буде в місті й на селі мед солодкий на столі. (Бджілка) ********** Сімсот солов"ят на одній подушці сидять. (Бджоли) ********** Не мотор, а гуде, не пілот, а летить, не гадюка, а жалить. (Бджола) ********** Велика подушка, а в ній сім " я незліченна. (Вулик) ********** Ця маленька трудівниця Мед збирає як годиться: Все у вулик, все у соти, Не цурається роботи! (Бджола)

Номер слайду 16

Котилася торба З великого горба. А в тій торбі Хліб-паляниця. Кому доведеться, Той буде жмуритися. Летів рій бджілок зі ста лічилок. Зійшлися діти, давай лічити, бо кожна бджілка, немов лічилка: кого укусить - жмурити мусить. Лічилки

Номер слайду 17

Прислів'я та приказки Їж та оглядайся, бо мед на живіт вилізе.       Іди, Векло, будемо мед їсти, як бджоли нанесуть.      Бджілка мала і та борониться.       Боягуз із страху бджолу шуляком назве.      Будеш медом – злижуть, будеш гірким – заплюють.       Весняна бджола – найщасливіша.       Ви, попе, моліться, а ми медові раду дамо.       Вигнали, як трутня з вулика.       Вчений Омелько мед не вміє вляти в бутельку.       Вчи не мед їсти, а бджіл шанувати.

Номер слайду 18

Голодний ведмідь – до пасіки, а чоловік – до молодиці.     Грішні мед їдять, а святі заглядають.       Гризуться, як чорти за мед.       Дівчина, як мед, тільки солодша.       Дай дурневі миску меду: з’їсть і скаже «ще».       Дай боже, хоч бджола поможе.      Де той мед візьметься, як дощі не вщухають.       Десять трутнів весь колгосп розікрали.       Для бджіл немає броду.       До доброго пасічника і рої летять.      

Номер слайду 19

Ти йому про бджоли, а він тобі про мед.       Трутень і нероба – одна хвороба.       Трутень тут, трутень там, тяжко жити усім нам.       Трутневі і в будень свято.       Трутневі світ тісний.       У голодний рік і редька була за мед.       У гості іди і з собою мед бери.       У попа рот на всі меди.       У темну душу не загляне сонце, в гнилий вулик залетить рій.       У трухлявий вулик бджоли не летять.       Хвалився дяк медом, як попа не було.        

Номер слайду 20

Ховається від роботи, як пес від бджіл.       Ходять трутні по хатах – усе забирають.       Хочеш зберегти медок, берися до діжок.       Хто мед щодня попива, той душу собі розбива.       Хто медок попиває – про серце забуває.       Це не люди, це трутні.       Язик у нього – солодкий мед, а робота – гіркий хрін /редька /.     Як здоровий, то часник за мед.       Як напився медовухи, то пов’яли лиця й вуха.       Як ситий, то й на мед не дивиться.

Номер слайду 21

На хороші квіти й бджола летить.       Найсолодші меди у молодості.       Найсолодший мед з пальця.       Не дав Бог погоди, то й меду не буде.       Не мед біда, а похмілля.       Не медовим язиком, а файним ділом.       Обіцяв пан: меду дам, та тільки слово його тепле.       Ой куме, Ви з медом та з медом.     Павук шука отруту, а бджола – мед.       Пасіку бережи від двоногих ведмедів.       Пили-їли гомоніли, як до бджілок – поніміли.       Працьовита бджола має вік короткий та велику шану.        

Номер слайду 22

Над проектом працювали: Зліва направо: Азімова Єлизавета Берлим Дар’ян Гонсіровська Богдана Довженко Олександр Козак Поліна Кулинка Вікторія Приймич Таміла Туріцин Олександр Черепанюк Євген Якименко Анна

ppt
Додано
16 січня 2018
Переглядів
3903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку