Презентація знайомить учнів з тим, як з'явився хліб у житті людини. Проведені досліди демонструють появу дірочок у хлібі і доводять, що чим свіжіші дріжжі, тим більше дірочок і хліб смачніший.
Мета дослідження: дізнатись, коли з’явився перший хліб і який він мав вигляд; з'ясувати причини появи дірочок у хлібі та їх вплив на смак і якість хліба. Завдання: вивчити історію виникнення хліба; дізнатися, що ж це таке – дріжджі; провести анкетування серед учнів класу; провести дослід для виявлення властивостей дріжджів; зробити висновок про залежність смаку хліба від кількості дірочок.
Вперше хліб з’явився на землі 15 тисяч років тому. У пошуках їжі перші люди звернули увагу на злакові рослини - предків сучасних пшениці, жита, вівса. Тривалий час люди вживали зерна цих рослин, пізніше навчилися розмелювати їх між двома каменями, отримуючи крупу. Першими пекарями були єгиптяни. Як колосок хлібом став
Виробництво дріжджів З однієї клітини дріжджів отримують десятки і сотні тонн готової продукції. Основна сировина для дріжджів – меляса (відходи від виробництва цукру). Дріжджі вирощують у ферментерах – великих ємностях, куди постійно подають живильне середовище і повітря. В процесі сепарації отримують дріжджовий концентрат, який використовують для випікання хліба.
Дріжджі - крихітні живі організми. . Дослід: Змішати склянку теплої води, дріжджі, цукор. Суміш вилити в скляну ємкість, натягнути на її шийку повітряну кульку. Поставити ємкість в тепло. Коли дріжджі оживуть і почнуть «їсти» цукор, суміш наповниться бульбашками вуглекислого газу. Бульбашки лопаються, і газ надуває кульку. Так відбувається і при випіканні хліба.
Тестування хлібопекарських дріжджів № Виробник Підйом-на сила Колір Пластичність Запах Зовнішній вигляд 1 Львівські дріжджі 38 хв Темно-бежевий Менш крихкі Властивий дріжджам Неоднорідна консистенція 2 Криворізькі дріжджі 40 хв Темно-бежевий Менш крихкі Властивий дріжджам Однорідна консистенція 3 Харківські дріжджі 40 хв Бежевий Крихкі Властивий дріжджам Однорідна консистенція 4 Львівські дріжджі (сухі) 31 хв Світло-бежевий Розсипчасті Властивий дріжджам Однорідна консистенція
Світлий колір. Найбільш крихкі. Низька вологість. Висока підйомна сила. Найактивніші серед зразків. Показники в межах норми. У випічці усі три зразка проявили себе однаково добре. «Львівські» і «Харківські» дріжджі поводять себе схоже. Кількість дірочок у випечених зразках майже однакова.