Презентація дослідницької роботи "Поява хліба в житті людини"

Про матеріал

Презентація знайомить учнів з тим, як з'явився хліб у житті людини. Проведені досліди демонструють появу дірочок у хлібі і доводять, що чим свіжіші дріжжі, тим більше дірочок і хліб смачніший.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницька робота Виконала: учениця 3-Б класу, Криворізької гімназії№127 Івасів Юлія Криворізька гімназія №127

Номер слайду 2

Мета дослідження: дізнатись, коли з’явився перший хліб і який він мав вигляд; з'ясувати причини появи дірочок у хлібі та їх вплив на смак і якість хліба. Завдання: вивчити історію виникнення хліба; дізнатися, що ж це таке – дріжджі; провести анкетування серед учнів класу; провести дослід для виявлення властивостей дріжджів; зробити висновок про залежність смаку хліба від кількості дірочок.

Номер слайду 3

Гіпотеза: дірочки є у всіх хлібобулочних виробах, їх може бути багато чи мало. Кількість дірочок і їх поява залежать від якості і кількості дріжджів. Об’єкт дослідження – хліб і дріжджі. Предмет дослідження - дірочки у хлібі.

Номер слайду 4

Вперше хліб з’явився на землі 15 тисяч років тому. У пошуках їжі перші люди звернули увагу на злакові рослини - предків сучасних пшениці, жита, вівса. Тривалий час люди вживали зерна цих рослин, пізніше навчилися розмелювати їх між двома каменями, отримуючи крупу. Першими пекарями були єгиптяни. Як колосок хлібом став

Номер слайду 5

Рум'яний і смачний хліб сьогодні це: ДРІЖДЖІ ЦУКОР ВОДА СІЛЬ БОРОШНО Хліб і дірочки

Номер слайду 6

Виробництво дріжджів З однієї клітини дріжджів отримують десятки і сотні тонн готової продукції. Основна сировина для дріжджів – меляса (відходи від виробництва цукру). Дріжджі вирощують у ферментерах – великих ємностях, куди постійно подають живильне середовище і повітря. В процесі сепарації отримують дріжджовий концентрат, який використовують для випікання хліба.

Номер слайду 7

Дріжджі - крихітні живі організми. . Дослід: Змішати склянку теплої води, дріжджі, цукор. Суміш вилити в скляну ємкість, натягнути на її шийку повітряну кульку. Поставити ємкість в тепло. Коли дріжджі оживуть і почнуть «їсти» цукор, суміш наповниться бульбашками вуглекислого газу. Бульбашки лопаються, і газ надуває кульку. Так відбувається і при випіканні хліба.

Номер слайду 8

Тестування хлібопекарських дріжджів № Виробник Підйом-на сила Колір Пластичність Запах Зовнішній вигляд 1 Львівські дріжджі 38 хв Темно-бежевий Менш крихкі Властивий дріжджам Неоднорідна консистенція 2 Криворізькі дріжджі 40 хв Темно-бежевий Менш крихкі Властивий дріжджам Однорідна консистенція 3 Харківські дріжджі 40 хв Бежевий Крихкі Властивий дріжджам Однорідна консистенція 4 Львівські дріжджі (сухі) 31 хв Світло-бежевий Розсипчасті  Властивий дріжджам Однорідна консистенція

Номер слайду 9

Замішування опари Замішування тіста 4 4 4 4

Номер слайду 10

Випікання хліба 4

Номер слайду 11

Світлий колір. Найбільш крихкі. Низька вологість. Висока підйомна сила. Найактивніші серед зразків. Показники в межах норми. У випічці усі три зразка проявили себе однаково добре. «Львівські» і «Харківські» дріжджі поводять себе схоже. Кількість дірочок у випечених зразках майже однакова.

Номер слайду 12

Результати анкетування  Чи любиш ти хліб? Чи помічали ви дірочки в хлібі? Як утворюються дірочки в хлібі? Чи залежить смак хліба від дірочок?

Номер слайду 13

Дірочки у хлібі – робота дріжджів. Хліб, в якому більше дірочок - смачніший.

Номер слайду 14

Дріжджі - дивні мешканці нашої планети. Непомітні неозброєним оком, вони оточують нас всюди. Багато вчених присвячували життя цим організмам, завдяки чому були відкриті нові види дріжджів, розширено їх застосування. Антоні ван Левенгук Луї Пастер

ppt
Додано
6 травня 2018
Переглядів
1942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку