Презентація "Дослідження океанів. Моря, затоки й протоки".

Про матеріал
Навчальна: дати здобувачам освіти з порушеннями слуху поняття про дослідження океанів, що таке море, затока, протока; сформувати навички самостійно працювати з різноманітними джерелами інформації; удосконалювати вміння здобувачів освіти з порушеннями слуху працювати з картою; Розвиваюча: розвивати логічне мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху через проведення таких операцій як аналіз, порівняння, систематизація; розвивати мовну і слухову пам’ять; підвищувати стилістичну культуру мовлення; розвивати зв’язне усне й писемне мовлення, творчу уяву. Виховна: виховувати в здобувачів освіти з порушеннями слуху національну свідомість, самосвідомість та ментальність, провідні риси громадянина своєї держави, любов до рідної країни, до української мови, до свого народу, старанність, наполегливість, бажання творчо працювати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження океанів. Моря, затоки й протоки. Н. ШУТКО22.02.202419.01.2024

Номер слайду 2

Вправа: «Банка позитиву»На столі стоїть банка, на партах в учнів стікери на яких вони пишуть позитивні слова, які починаються на першу літеру їхнього імені.

Номер слайду 3

Вправа «Вхідні – вихідні квитки” “Вхідні квитки” учитель використовує на початку уроку (учні відповідають на запитання з домашнього завданням або з попереднього уроку). Що це? Що таке глобус? Який колір переважає на глобусі? Що ним позначено? Що ще розміщено на глобусі? Скільки є материків? Назви їх? Покажи на глобусі або карті?

Номер слайду 4

Вправа «Мозковий штурм»- Зверніть увагу на карту півкуль. - Який колір переважає на карті півкуль?- Що ним зображають?- Який висновок з цього можна зробити? - Так, блакитний колір позначає водний простір. Світовий океан розділений материками на частини, які називаються океанами.

Номер слайду 5

1. Навіщо вивчають океан? Вивчення океану допомагає дізнатися і зрозуміти причину затоплення кораблів, які поки що не можна витягнути на поверхню через відсутність потрібного обладнання.. Океанічне дно - це скарбниця цінних корисних копалин. Вивчення океану відкриває нові можливості його використання.

Номер слайду 6

2. Хто такий океанолог? Океанолог - це досить рідкісна, але водночас дуже захоплива професія. Океанолог вивчає моря, океани, морські організми, досліджує склад води тощо. Комплекс наук, які досліджують Світовий океан, має назву океанологія.

Номер слайду 7

3. Сучасні дослідження океанів. Раніше глибину океанів вимірювали за допомогою лота (старовинний прилад, який складається з троса з грузилом на кінці). Сучасні вчені для вимірювання глибин використовують прилад ехолот. Цей прилад із судна посилає у воду звукові сигнали. Досягнувши дна, ці сигнали відбиваються від нього і повертаються.

Номер слайду 8

Завдання. Чи доводилося тобі бачити океан? Підбери і запиши прикметники, якими б ти його описав/-ла. Назви океани та покажи їх на карті.

Номер слайду 9

Робота з словником: Океан - це величезний водний простір, що охоплює дуже велику ділянку земної поверхні. 

Номер слайду 10

Море - частина океану, відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами

Номер слайду 11

Протока - це відносно вузька частина водного простору, що сполучає дві сусідні водойми і роз’єднує ділянки суходолу. 

Номер слайду 12

Затока - частина океану або моря, що глибоко вдається в суходіл, але має вільний зв’язок з океаном.

Номер слайду 13

Завдання. Покажи на карті океани, найбільші острови, півострови і моря.

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка. Зарядка для очей

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Це цікаво. Чи знаєш ти, що є кольорові моря? Їхні назви пов’язані з кольором води. У Тихому океані на сході материка Євразія розташоване Жовте море. Цю назву воно дістало через жовті частинки глини, які наносять сюди води річок. Біля північних берегів Європи розташоване Біле море, яке більшу частину року вкрито білими льодами і снігом. У північно-західній частині Індійського океану є Червоне море, вода якого через велику кількість особливих водоростей буває червонуватою.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Найсолоніше море на Землі - Мертве море. Воно не є частиною океану. Це насправді солоне озеро. Узбережжя Мертвого моря є найнижчою ділянкою суходолу на Землі.

Номер слайду 19

Вправа“Вхідні – вихідні квитки” “Вихідні квитки” вчитель використовує наприкінці уроку. Вони мають на меті визначити рівень засвоєння знань/ умінь учнів. Яка на смак вода в океанах? Третій за розмірами океан на Землі. Який найбільший океан на Землі? Яким кольором позначено Світовий океан на карті?Найбільша тварина океанів.

Номер слайду 20

Робота в парах. Користуючись різноманітними джерелами інформації, складіть характеристику океану (на вибір групи) за планом:1. Площа. 2. У яких півкулях розміщений. 3. Береги яких материків омиває. 4. Найглибша западина (глибина, м). 5. Моря. 6. Найбільші острови. 7. Хто досліджував. 8. Походження назви океану.

Номер слайду 21

Вправа: “3-2-1: зворотний відлік” Учні мають зазначити письмово або усно: - Три речі, які вони не знали до цього. - Дві речі, які їх здивували під час роботи над темою. - Один приклад, як вони готові застосувати здобуті знання на практиці.

Номер слайду 22

Рефлексія

Номер слайду 23

Опрацювати § 31 ст. 112 -115 Підручник: Пізнаємо природу 5 клас; авт.: Д. Біда. Завдання: 4, ст. 115 (усно)https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5300753

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
8 травня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку