Презентація "Дослідження умов проростання рослин"

Про матеріал
Дослідження проведено у рамках конкурсу "Юний дослідник".Матеріал містить порівняння різних умов пророщення однієї культури, порівняння пророщення різних культур у однакових умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голуб’єв Єгоручень 3-Б класуІзюмської загально освітньої школи I-III ступенів №4 Науковий керівник:вчитель початкових класів. Козак Людмила Іванівна«Дослідження умов проростання рослин»

Номер слайду 2

Кабачок під лист сховався І з під нього посміхався. Собі малий підростав. Та великим потім став. Доброго дня, любі друзі. Мене звати Голуб’єв Єгор я учень 3-Б класу. Мені завжди було цікаво, як бабуся розбирається навесні з купою різноманітного насіння? Як вона здогадується коли і в яких умовах краще вирощувати насіння овочевих культур? І тому я спробував провести маленький експеримент! Приготувавши землю, я висадив насіння кабачків та утримував протягом 3-х тижнів горщики з посадженим насінням в різних умовах. Окремо спостерігав за насінням гороху, квасолі та огірків. Тримаючи їх на вологих спонжиках в однакових умовах, я хотів дізнатися коли вони пустять паростки.

Номер слайду 3

Мета:- провести дослідження впливу світла, води, тепла, та повітря на проростання рослин;- виявити особливості проростання різних видів овочевих культур в однакових умовах;Об’єкти дослідження :три види насіння овочевих культур, що проростатиме в однакових умовах відкритим способом ;сім екземплярів посадженого насіння кабачка, пророщеного в різних умовах.«Дослідження умов проростання рослин»

Номер слайду 4

Завдання  дослідження:- посадити насіння овочевих культур та створити різні умови для їх проростання;- спостерігати за проростанням рослин ;- проаналізувати вплив різних чинників на швидкість проростання насіння;- збір інформації щодо проростання рослин в умовах повсякденного життя.«Дослідження умов проростання рослин»Методи дослідження: - спостереження;- вивчення літератури; - аналіз отриманих даних.

Номер слайду 5

Дослід 1 розмістив біля вікна та часто поливав. Дослід 2 поставив у темному місці. Дослід 3 поливав виключно холодною водою. (температура близько +4°С)Дослід 4 поливав 1 раз у 3 дні. (контроль)Дослід 5 поливав теплою водою (+30°С)Дослід 6 утворені штучні парникові умови (рослина накрита скляною колбою і знаходиться під постійним освітленням)Дослід 7 пророщував у темному холодному місці. Зміст дослідів

Номер слайду 6

Посадка та вирощування кабачків у відкритому ґрунті-Насіння перед посадкою треба загорнути у вологу тканину і дати проклюнуться.-Горщики наповніть поживним ґрунтом, що складається з суміші перегною, дернової землі та торфу.-Землю в горщиках як слід пролити гарячою водою або слабким розчином марганцівки.-Насіння зашпаровують на глибину 2-3 см. Температура для появи сходів повинна підтримуватися на рівні 18-25°С. Терміни варіюються: початок травня — перша декада червня. Головний фактор — це прогріта земля. Кабачки воліють чорнозем і легкі суглинки. Не підходять для вирощування важкі глинисті та вологі торф'яні ґрунти з високим вмістом кислотних. Піщані ґрунти розглядають як придатні після збагачення їх магнієм. Овочі люблять повітряний ґрунт, тому перед посадкою обов'язковим є розпушування землі.

Номер слайду 7

Висадка насіння кабачків в ґрунт. Висаджено 20.01.2020 року о 9:00

Номер слайду 8

Знайомство з нашим головним матеріалом дослідження. Кабачок. Різновид гарбуза твердокорого. Форма різна- від округлого до циліндрового. Забарвлення біле і світло-зелене . Поверхня гладенька і ребриста. Молоді плоди використовують в їжу після кулінарної обробки. Пророщене насіння кабачка. Кабачок займає 1 місце в змаганнях на проростання між усіх овочевих культур. Вже на 4 день в парнику пускає паростки, а на 5 день випускає паростки в гарно политому ґрунті.

Номер слайду 9

В нашому дослідженні лідерами стали такі умови пророщування: На 4 день експерименту перші паростки пустив дослід №6, який ми вирощували в парникових умовах та часто поливався водою кімнатної температури. На 5 день експерименту паростки пустив дослід №1, який ми вирощували в сонячних умовах зі щільним поливом водою кімнатної температури. На 7 день експерименту паростки пустив дослід №3, який ми вирощували в теплих умовах але поливали холодною водою.

Номер слайду 10

Швидкість проростання насіння кабачка в різних умовах:дослід №1- 5 деньдослід №2- 8 деньдослід №3- 7 днідослід №4- 18днідослід №5- 9 днідослід №6- 4 днідослід №7- 23 днідослід №1- пророщувався в сонячних умовах зі щільним поливом;дослід №2- пророщувався в темному але вологому місці;дослід №3- зволожувався тільки холодною водою;дослід №4- зволожувався менше інших (1 раз у 3 дні);дослід №5- зволожувався теплою водоюдослід №6- рослина накрита скляною колбою і знаходиться під постійним освітленням)дослід №7- пророщувався в темному та холодному місці.

Номер слайду 11

Висновки. Першим пустив паростки на 4 день експерименту дослід №6. Насіння добре проросло у парнику. У теплому світлому місці, у ґрунті було достатня кількість вологи. Другим пустив паростки на 5 день експерименту дослід №1. Насіння щільно поливалося та добре проростало на сонці.

Номер слайду 12

Третім пустив паростки дослід №3 на 7 день експерименту. Насіння проростало в теплому місці, але поливалося холодною водою, тому і пустило паростки трохи пізніше. Четвертим пустив паростки дослід №2 на 8 день експерименту. Насіння проростало в темному але теплому та вологому місці. Відсутність сонячних променів дало світло-зелене забарвлення паросткам. Висновки

Номер слайду 13

Шостим пустив паростки дослід №4 проріс на 18 день експерименту. Насіння проростало в теплому світлому місці, але поливався менше інших. В менш вологому місці насіння проростає набагато повільніше. П’ятим пустив паростки дослід №5 на 9 день експерименту. Насіння проростало в теплому сонячному місці, та поливалося теплою водою. Висновки

Номер слайду 14

Останнім пустив паростки дослід №2 який проростав в темному та холодному місці. Насіння проростало в холодних умовах тому паросток проростав так довго та повільно. Висновки

Номер слайду 15

Дуже цікаво та пізнавально було спостерігати за проростанням насіння в різних умовах..

Номер слайду 16

Дослідження проростання насіння огірків, гороху та квасолі3 види насіння овочевих культур, що проростають відкритим спосібом пророщування. Насіння :- квасолі- гороху- огірків

Номер слайду 17

 Огірки можна вирощувати у відкритому ґрунті, у парниках і теплицях, а також у горщиках. Огірок - дуже вологолюбна, теплолюбна і світлолюбна рослина. Огірки люблять рости у прогрітому ґрунті, тобто насіння у відкритий ґрунт висівайте на початку червня, на глибину 2-3 см, а розсаду висаджуйте не раніше червня на відстані між рослинами 20- 30 см, а між рядами - 1м . Квасоля - теплолюбна, не переносить весняні заморозки. Садити квасолю потрібно після загрози нічних морозів.  Місце для квасолі вибирайте сонячне. Ґрунт повинен бути родючим та легким. Насіння висаджують у вологий ґрунт на глибину 3 см, а відстань між рослинами повинна бути 10-20 см., відстань між тиками повинна бути не менше 1 метра. Горох досить холодностійка рослина, його садять тоді, коли сніг розтане, а ґрунт трохи підсохне, приблизний температурний режим для гороху становить 16-20 ° С. Горох - це в'юнка однорічна рослина, що належить до сімейства бобових. Висота рослини залежно від сорту коливається від 50 см до 2,5 м. Квітки в основному білі або фіолетові, метеликоподібні.

Номер слайду 18

3 види насіння овочевих культур, що проростали відкритим способом пророщування. На третій день експерименту насіння квасолі, огірка та гороху набрякло. Паростки пустило насіння огірка на 4 день. Наступним проросли паростки гороху. Після гороху на 8 день паростки пустила квасоля. Насіння проростало в теплому вологому місці, яке цілодобово освітлювалося. Відкритий спосіб пророщування дуже цікавий. Спостерігати за проростанням паростків цікаво та пізнавально.

Номер слайду 19

Порівняємо надземний спосіб пророщування та відкритий спосіб пророщування. У результаті експерименту, порівнюючі досліди з кабачками, я побачив, що огірки проросли одночасно з кабачками, для яких створили найкращі умови. Насіння гороху та кабачків за звичайних умов проростає на 4-5 день. А квасоля - весь цей час вбирала в себе воду та проросла на 8 день. Я вважаю, що це пов' язане з тим, що у квасолі найбільша насінина і вона потребує багато вологи для розчинення поживних речовин.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гриценко Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
24323
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку