Дослідження проведено у рамках конкурсу "Юний дослідник".Матеріал містить порівняння різних умов пророщення однієї культури, порівняння пророщення різних культур у однакових умовах.
Голуб’єв Єгоручень 3-Б класуІзюмської загально освітньої школи I-III ступенів №4 Науковий керівник:вчитель початкових класів. Козак Людмила Іванівна«Дослідження умов проростання рослин»
Номер слайду 2
Кабачок під лист сховався І з під нього посміхався. Собі малий підростав. Та великим потім став. Доброго дня, любі друзі. Мене звати Голуб’єв Єгор я учень 3-Б класу. Мені завжди було цікаво, як бабуся розбирається навесні з купою різноманітного насіння? Як вона здогадується коли і в яких умовах краще вирощувати насіння овочевих культур? І тому я спробував провести маленький експеримент! Приготувавши землю, я висадив насіння кабачків та утримував протягом 3-х тижнів горщики з посадженим насінням в різних умовах. Окремо спостерігав за насінням гороху, квасолі та огірків. Тримаючи їх на вологих спонжиках в однакових умовах, я хотів дізнатися коли вони пустять паростки.
Номер слайду 3
Мета:- провести дослідження впливу світла, води, тепла, та повітря на проростання рослин;- виявити особливості проростання різних видів овочевих культур в однакових умовах;Об’єкти дослідження :три види насіння овочевих культур, що проростатиме в однакових умовах відкритим способом ;сім екземплярів посадженого насіння кабачка, пророщеного в різних умовах.«Дослідження умов проростання рослин»
Номер слайду 4
Завдання дослідження:- посадити насіння овочевих культур та створити різні умови для їх проростання;- спостерігати за проростанням рослин ;- проаналізувати вплив різних чинників на швидкість проростання насіння;- збір інформації щодо проростання рослин в умовах повсякденного життя.«Дослідження умов проростання рослин»Методи дослідження: - спостереження;- вивчення літератури; - аналіз отриманих даних.
Номер слайду 5
Дослід 1 розмістив біля вікна та часто поливав. Дослід 2 поставив у темному місці. Дослід 3 поливав виключно холодною водою. (температура близько +4°С)Дослід 4 поливав 1 раз у 3 дні. (контроль)Дослід 5 поливав теплою водою (+30°С)Дослід 6 утворені штучні парникові умови (рослина накрита скляною колбою і знаходиться під постійним освітленням)Дослід 7 пророщував у темному холодному місці. Зміст дослідів
Номер слайду 6
Посадка та вирощування кабачків у відкритому ґрунті-Насіння перед посадкою треба загорнути у вологу тканину і дати проклюнуться.-Горщики наповніть поживним ґрунтом, що складається з суміші перегною, дернової землі та торфу.-Землю в горщиках як слід пролити гарячою водою або слабким розчином марганцівки.-Насіння зашпаровують на глибину 2-3 см. Температура для появи сходів повинна підтримуватися на рівні 18-25°С. Терміни варіюються: початок травня — перша декада червня. Головний фактор — це прогріта земля. Кабачки воліють чорнозем і легкі суглинки. Не підходять для вирощування важкі глинисті та вологі торф'яні ґрунти з високим вмістом кислотних. Піщані ґрунти розглядають як придатні після збагачення їх магнієм. Овочі люблять повітряний ґрунт, тому перед посадкою обов'язковим є розпушування землі.
Номер слайду 7
Висадка насіння кабачків в ґрунт. Висаджено 20.01.2020 року о 9:00
Номер слайду 8
Знайомство з нашим головним матеріалом дослідження. Кабачок. Різновид гарбуза твердокорого. Форма різна- від округлого до циліндрового. Забарвлення біле і світло-зелене . Поверхня гладенька і ребриста. Молоді плоди використовують в їжу після кулінарної обробки. Пророщене насіння кабачка. Кабачок займає 1 місце в змаганнях на проростання між усіх овочевих культур. Вже на 4 день в парнику пускає паростки, а на 5 день випускає паростки в гарно политому ґрунті.
Номер слайду 9
В нашому дослідженні лідерами стали такі умови пророщування: На 4 день експерименту перші паростки пустив дослід №6, який ми вирощували в парникових умовах та часто поливався водою кімнатної температури. На 5 день експерименту паростки пустив дослід №1, який ми вирощували в сонячних умовах зі щільним поливом водою кімнатної температури. На 7 день експерименту паростки пустив дослід №3, який ми вирощували в теплих умовах але поливали холодною водою.
Номер слайду 10
Швидкість проростання насіння кабачка в різних умовах:дослід №1- 5 деньдослід №2- 8 деньдослід №3- 7 днідослід №4- 18днідослід №5- 9 днідослід №6- 4 днідослід №7- 23 днідослід №1- пророщувався в сонячних умовах зі щільним поливом;дослід №2- пророщувався в темному але вологому місці;дослід №3- зволожувався тільки холодною водою;дослід №4- зволожувався менше інших (1 раз у 3 дні);дослід №5- зволожувався теплою водоюдослід №6- рослина накрита скляною колбою і знаходиться під постійним освітленням)дослід №7- пророщувався в темному та холодному місці.
Номер слайду 11
Висновки. Першим пустив паростки на 4 день експерименту дослід №6. Насіння добре проросло у парнику. У теплому світлому місці, у ґрунті було достатня кількість вологи. Другим пустив паростки на 5 день експерименту дослід №1. Насіння щільно поливалося та добре проростало на сонці.
Номер слайду 12
Третім пустив паростки дослід №3 на 7 день експерименту. Насіння проростало в теплому місці, але поливалося холодною водою, тому і пустило паростки трохи пізніше. Четвертим пустив паростки дослід №2 на 8 день експерименту. Насіння проростало в темному але теплому та вологому місці. Відсутність сонячних променів дало світло-зелене забарвлення паросткам. Висновки
Номер слайду 13
Шостим пустив паростки дослід №4 проріс на 18 день експерименту. Насіння проростало в теплому світлому місці, але поливався менше інших. В менш вологому місці насіння проростає набагато повільніше. П’ятим пустив паростки дослід №5 на 9 день експерименту. Насіння проростало в теплому сонячному місці, та поливалося теплою водою. Висновки
Номер слайду 14
Останнім пустив паростки дослід №2 який проростав в темному та холодному місці. Насіння проростало в холодних умовах тому паросток проростав так довго та повільно. Висновки
Номер слайду 15
Дуже цікаво та пізнавально було спостерігати за проростанням насіння в різних умовах..
Номер слайду 16
Дослідження проростання насіння огірків, гороху та квасолі3 види насіння овочевих культур, що проростають відкритим спосібом пророщування. Насіння :- квасолі- гороху- огірків
Номер слайду 17
Огірки можна вирощувати у відкритому ґрунті, у парниках і теплицях, а також у горщиках. Огірок - дуже вологолюбна, теплолюбна і світлолюбна рослина. Огірки люблять рости у прогрітому ґрунті, тобто насіння у відкритий ґрунт висівайте на початку червня, на глибину 2-3 см, а розсаду висаджуйте не раніше червня на відстані між рослинами 20- 30 см, а між рядами - 1м . Квасоля - теплолюбна, не переносить весняні заморозки. Садити квасолю потрібно після загрози нічних морозів. Місце для квасолі вибирайте сонячне. Ґрунт повинен бути родючим та легким. Насіння висаджують у вологий ґрунт на глибину 3 см, а відстань між рослинами повинна бути 10-20 см., відстань між тиками повинна бути не менше 1 метра. Горох досить холодностійка рослина, його садять тоді, коли сніг розтане, а ґрунт трохи підсохне, приблизний температурний режим для гороху становить 16-20 ° С. Горох - це в'юнка однорічна рослина, що належить до сімейства бобових. Висота рослини залежно від сорту коливається від 50 см до 2,5 м. Квітки в основному білі або фіолетові, метеликоподібні.
Номер слайду 18
3 види насіння овочевих культур, що проростали відкритим способом пророщування. На третій день експерименту насіння квасолі, огірка та гороху набрякло. Паростки пустило насіння огірка на 4 день. Наступним проросли паростки гороху. Після гороху на 8 день паростки пустила квасоля. Насіння проростало в теплому вологому місці, яке цілодобово освітлювалося. Відкритий спосіб пророщування дуже цікавий. Спостерігати за проростанням паростків цікаво та пізнавально.
Номер слайду 19
Порівняємо надземний спосіб пророщування та відкритий спосіб пророщування. У результаті експерименту, порівнюючі досліди з кабачками, я побачив, що огірки проросли одночасно з кабачками, для яких створили найкращі умови. Насіння гороху та кабачків за звичайних умов проростає на 4-5 день. А квасоля - весь цей час вбирала в себе воду та проросла на 8 день. Я вважаю, що це пов' язане з тим, що у квасолі найбільша насінина і вона потребує багато вологи для розчинення поживних речовин.